Експозиція «Партизани Другої Світової», присвячена Дню партизанської Слави

23.09.14, 17:00

Днями Кіровоградський обласний художній музей долучився до всенародного вшанування героїв так званого «другого фронту». Партизанські загони в роки II світової війни на території окупованій гітлерівськими військами стали «прихованою зброєю», яка стріляла тоді, коли ворог не очікував. Вермахт передбачав Рух опору на окупованих землях, але щоб він досяг таких масштабів окупаційні стратеги не могли передбачити. Генералітет окупантів довгий час намагався приховати від вищого керівництва розмах партизанського руху, а коли кін. 1942 –поч. 1943 р.р. позначився найбільшим піднесенням партизанського руху на окупованій території, та перетворенням його на фактор оперативно-стратегічного значення, то було вже пізно щось вдіяти, партизанський рух вже знищити було не можливо.

До загальноукраїнського партизанського руху, зокрема, долучилася і Кіровоградщина. На території області діяло 1 партизанське з’єднання, 19 партизанських загонів, 53 підпільно-диверсійні групи. Метою експозиції являється намагання передати сучасникам весь трагізм і героїзм вже минулої війни, нагадати нам всім про героїчне минуле нашого народу та Рух опору, що сприяв звільненню території нашої країни від нацистських окупантів.

Друга світова чи Велика Вітчизняна війна, як звикли її називати більшість мешканців Кіровоградщини вже відходить у минуле, але вона не забувається, не стає менш актуальною, адже почуття патріотизму, любові до своєї Батьківщини вічні. Це ми особливо яскраво бачимо в наші дні, коли українські військовослужбовці інколи ціною власного життя зупиняють російського агресора на сході України. Отже героїзм і любов до Батьківщини в українців нездоланий.

В експозиції представлено роботи художника – земляка В.Федорова (1920-1986) «М.Наумов» (1948р.) – це знаменитий партизанський генерал, який, до речі, звання Героя Радянського Союзу отримав перебуваючи саме на території Кіровоградської області. Ще одна робота художника, фронтовика «Партизани» (1975р.) розкриває прекрасні образи героїв війни, самовідданих і сильних духом. Також представлено твори народного художника України М.Надєждіна (1935 р.н.) «Партизанський край, село Красногірка». Чільне місце в експозиції займає портрет двічі Героя Радянського Союзу генерал-майора С.А. Ковпака (1887–1967), що належить пензлю народного художника СРСР М. Глущенку (1901–1977).

Партизанський рух - це масовий прояв високого патріотизму, жертовності і самопожертви сотен тисяч людей різних національностей і світоглядів, героїчна боротьба народу за свою Свободу і національне існування. Партизанський рух був і залишається однією з найефективніших і універсальних форм боротьби. Він дозволяє малими силами успішно боротися проти переважаючого чисельністю й озброєнням супротивника. У силу цих причин історичний досвід партизанського руху ХХ сторіччя представляється нам винятково важливим, зважаючи на буремні події, які відбуваються на Сході нашої країни та в умовах концентрації іноземних військ на кордоні з Україною.

автор - Микола Правда, науковий співробітник відділу науково – просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!