Кіровоградські діти дізнавалися, чи містять нітрати ті продукти, що ми їх їмо

26.09.14, 16:00

В кіровоградській загальноосвітній школі №3 з 2010 року діє – Екологічний центр. Діяльність центру безпосередньо пов’язана із покращенням екологічного стану нашого міста та області. Керівник та учні школи разом із ГО «Мама-86» та ДЕГО «Флора» проводили багато екологічних акцій, суботніх прибирань, наглядали за місцевими парками та скверами, займались поширенням інформації про вплив шкідливих речовин та здійснювали аналіз води, повітря, ґрунту.

Цього року в Екологічному центрі вирішили перевірити сезонні овочі на вміст нітратів Акцію учасники екологічного центру назвали «Продукти, що ми їмо». Керівник екологічного центру та ініціатор акції Хоменко Вікторія Олексіївна, розповіла: «Оскільки ми знаємо, як продукти харчування важливі для нашого здоров’я, то ми вирішили проаналізувати сезоні овочі на вміст нітратів. Адже, про вплив та шкідливість нітратів на організм повідомляли раніш в ЗМІ. Учні нашої школи вирішили не стояти осторонь, а дізнатись про якість продуктів, що продається на території новомиколаївського району».

Для аналізу учні 9 класу взяли такі продукти: помідор, огірок, кавун та баклажан із домашнього огороду, АТБ та новомиколаївського ринку. Щоб визначити рівень нітратів в овочах учасники центру користувались маркерами для виявлення нітратів, які були надані ГО «Мама-86».
Аналіз показав, що жоден зразок помідорів не містить нітратів. Рівень нітратів в огірках з АТБ не перевищують допустиму норму і мають приблизно 100 мг. Рівень нітратів в баклажанах -500 мг, а це перевищення допустимої норми, коли при середній вазі 70 кг "допустимий денний максимум" становить – 350 мг. До речі, на ринку продавець засвідчила учнів та керівника гуртка в тому, що їхні овочі чисті, адже вони щоранку провіряють їх у власній лабораторії на території ринку, а насправді виходить баклажани в них найбільше містять нітратів.
Взагалі за нормами ВООЗ, допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожен кілограм її ваги і якщо за один раз прийняти 600-650 мг нітратів, то у дорослих вже розвивається виражене отруєння. Нітрати самі по собі нешкідливі. Але частина їх перетворюється в нітрити - солі азотистої кислоти, які блокують дихання клітин. В результаті зв'язується гемоглобін, зростає зміст холестерину та молочної кислоти.

Результати перевірки овочів на нітрати засмутили учасників екологічного центру. Саме тому, керівник центру Вікторія Олексіївна проінформувала про те, що: «Ми не залишимо цю проблему. Ведеться просвітницька робота, випуск екологічних листівок присвячених впливу нітратів на організм людини та методи зменшення їх кількості в продуктах, а також в нас в планах продовжити дослідження овочевих прилавків восени та взимку на вміст нітратів».

Звичайно ми не можемо кожного разу провіряти продукти на вміст нітратів але і сподіватись на те, що овочі, які ти купуєш будуть чисті теж не варіант. Єдиний вихід в цій проблемі це постійний контроль та перевірки, проведення просвітницьких акцій та інформування населення про методи зменшення нітратів в продуктах харчування.


надіслала Марина Кісільова



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!