Лікарів Кіровоградщини навчали принципам “дружнього підходу” при наданні медичної допомоги підліткам та молоді

28.10.14, 13:00

На жаль, сучасна молодь нехтує профілактичними оглядами, не має довіри до лікарів. Останнє призводить до того, що навіть у випадку виникнення проблем зі здоров’ям, підлітки та молодь зволікають за зверненням до лікаря. Особливо небезпечно це у сфері репродуктивного здоров’я, адже під удар потрапляють не лише майбутні батьки, а й їх ненароджені діти.

Причин незвернення за медичною допомогою багато: сором, страх перед реакцією сім’ї тощо. Але вихід є – допомогу на умовах безвідмовності, доброзичливості, конфіденційності, анонімності, неупередженості, добровільності та доступності надають клініки, дружні до молоді.

В кіровограді клініка, дружня до молоді, успішно працює вже більше року. Але допомоги потребує молодь і в інших населених пунктах Кіровоградської області. Поширювати досвід клініки, дружної до молоді можна і треба, але для цього потрібні навчені фахівці. Познайомити медичних працівників з принципами дружнього підходу мав на меті семінар, який відбувся минулого тижня в Кіровоградському обласному центрі планування сім’ї та репродукції людини. Семінар-тренінг “Принципи “дружнього підходу” при наданні медичної допомоги підліткам та молоді” був організований Міністерством охорони здоров’я України за підтримки Фонду народонаселення ООН.

Учасниками тренінгу стали медичні працівники (акушери-гінекологи, дитячі, підліткові гінекологи, педіатри, дерматологи, урологи, сімейні лікарі) зі Знам’янського, Бобринецького, Долинського та Олександрійського районів. Там у наступному році планується відкриття кабінетів, дружніх до молоді. А от ділились знаннями та досвідом не лише фахівці кіровоградського центру планування сім’ї, а й досвідчені тренери національного рівня: Мешкова Олена Михайлівна – заступник головноголікаря НДСЛ “Охматдит”, к. мед. н, заслужений лікар України, Аноприєнко Олена Василівна – завідувач Центру медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги НДСЛ “Охматдит”, психолог вищої категорії, Цуглевич Дзвенислава Любомирівна – лікар акушер-гінеколог вищої категорії, завідувач відділення “Клініка, дружня до молоді” ЖК м. Кам’янець-Подільський, Веренич Вікторія Іванівна -лікар гінеколог КДМ ДКЛ №6 Шевченківського району м. Києва.

Під час п’яти тренінгових днів медики знайомились з особливостями підліткового здоров’я, ризиками, що загрожують репродуктивному здоров’ю, специфікою організації роботи клінік, дружніх до молоді, нюансами консультативної роботи та надання допомоги. Інтераткивне навчання за допомогою технологій рольової гри, ситуаційних задач тощо мало на меті не лише надання знань, але й напрацювання практичних навичок.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!