​Люди з особливими потребами: Нові виклики сьогодення

09.12.14, 14:00

До Міжнародного Дня захисту інвалідів у Кіровоградському інституті розвитку людини «Україна» пройшов круглий стіл на тему: «Люди з особливими потребами: їх права та можливості реалізації». Матеріали для виступів готували як викладачі, так і студенти факультету правознавства та здоров’я людини. Тому можливо було проаналізувати як на практиці реалізуються гарантовані Конституцією права людини з особливими потребами.

Насамперед, людина має право на навчання і це право в інституті «Україна» реалізують повною мірою. Адже тут навчається майже 30 осіб з особливими потребами, які можуть навчатися як дистанційно, так і за індивідуальною програмою наголошує директор інституту розвитку людини «Україна» Валентина Пупишева. Саме на кафедрі «Розвитку людини» найбільше людей з обмеженими фізичними можливостями. Адже тут вони навчаються реабілітації і потім знаходять собі роботу за фахом. До речі, саме студент цього факультету Ігор Селімов, будучи студентом першого курсу отримав почесну нагороду від Кіровоградської ОДА. У хлопця вади зору і інколи йому дуже важко самостійно подолати шлях до інституту, але тут йому на допомогу приходить дружина та друзі. А вже в стінах інституту він звичайно має підтримку своїх однокурсників. До речі, у Ігоря виникли невеликі проблеми з деякими педагогами інституту з приводу його фізичної вади. Але на захист студента встали і директор інституту В.Я.Пупишева, і викладачі. А приклади того, що реабілітологом можна стати навіть незрячій людині ми знаємо навіть не з історії. Адже, як відомо найкращі масажисти – люди незрячі.

Серед питань, які активно аналізували учасники круглого столу – працевлаштування, медичне забезпечення та реабілітація людей з особливими потребами . Студенти не тільки обговорили питання їх захисту, а й намітили конкретні завдання. І серед них, насамперед, активна робота по реалізації права на навчання та розвиток особистості.

А ще у роботі столу взяли участь представники обласної громадської організації інвалідів «Народна академія творчості». Які запропонували провести цикл майстер-класів для студентів. А ті у свою чергу відзначили, що сьогодні молоді потрібно більше уваги і можливості реалізації. Спільними зусиллями навіть вирішили створити фестиваль талановитої молоді з обмеженими можливостями.


- Я впевнена, що ми знайдемо підтримку, -- на прощання сказала В.Я.Пупишева. -- До того ж досвід проведення фестивалю у «Народної академії вже є!


автор - Ольга Ніколаєвська



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!