Книги року-2014 - верcія журналу "Ланруж"

19.01.15, 10:00

Традиційно на початку нового року журнал "Ланруж", а точніше ведучий рубрики "To read or not to read" Дмитро Шульга визначає найкращі книги року, що минає.

«Деякі дорослі вважають, ніби перше кохання можливе десь у тринадцятилітньому віці, у класі сьомому, і ніяк не раніше. Але це не так. Комусь уже ніколи в житті не судитиметься зазнати такого кохання, як у четвертому класі, коли тобі десять...» - так починається повість норвезької письменниці Віґдіс Йорт «Йорген + Анна = любов», яка нещодавно вийшла українською в перекладі визнаного майстра Наталі Іваничук. Цей твір до вітчизняного читача йшов три десятиліття, адже вперше книга побачила світ у 1984 році, здобула популярність в себе на батьківщині, а авторка отримала за неї Премію критиків. І що цікаво за ці 30 років книга не застаріла. Діти ХХІ століття так само, як і раніше, вперше закохуються і, заскочені цим почуттям, не знають, як діяти і на кого в цьому питанні орієнтуватись. У такому стані вони бувають здатні на іноді безглузді вчинки, роблять боляче іншим, але найбільше собі. Хіба що зараз на зміну любовним листам, якими обмінюються герої, прийшли СМС-ки чи повідомлення в соціальних мережах.

Коли літератор береться за твір для дітей, то вкрай важливо писати зрозумілою для них мовою, але разом з тим не штучно і не примітивно. Як на мене, Віґдіс Йорт це вдалося. З безпосередністю 10-річної дівчинки авторка описує думки й учинки своїх юних персонажів. Зокрема, коли найкраща подруга головної героїні Беата говорить, мовляв, вона трішки кохає Ейнара, одного з хлопчиків з їхньої ватаги, бо думає про нього перш ніж заснути, Анна й собі робить висновок: «А я весь час думаю про Йоргена. Я дуже його кохаю.» До того ж, у книзі відтворено яскравий світ дитячих розваг: герої влаштовують перегони на велосипедах, грають у лови, хованки, вибивалу, пристінок, та навіть у пляшечку.

Яскравості додає те, що письменниця акцентує увагу на кольорах, насамперед кольорах одягу, в якому постають персонажі: рожеві суконьки, футболка в синю й червону смужку, білий плетений светр, жовто-зелені штани тощо. Ну і як усі десятирічки, герої переповідають страшні історії. Для їхнього містечка однією з таких є оповідка про Гельгу-розбійницю, яка була закохана в сина священика. Саме ця постать і стане для Анни прикладом для наслідування, а от на що надихне юну закохану дівчинку і до чого це призведе – читайте у зворушливій повісті про перше кохання «Йорген + Анна = любов»!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!