Екологічні детективи беруться за справу!

27.01.15, 10:00

Акція під гаслом «Передай на утилізацію відпрацьовану пальчикову батарейку - врятуй майбутнє планети!» розпочалася у Новоукраїнському районі Кіровоградської області. Що таке батарейка? Це певне джерело енергії, без якого не працює багато домашніх пристроїв. Ми купуємо батарейки, міняємо їх, і…….викидаємо відпрацьовані. За даними Держмитслужби України, на територію нашої держави тільки у 2010 році було імпортовано 277 мільйонів елементів живлення (батарейок) - це понад 4,5 тисяч тонн батарейок і акумуляторів, і поставки, як і потреби, з року в рік зростають...

Чим це загрожує довкіллю, а значить, і кожному з нас, сьогодні і на майбутнє? Чи шкідливі відпрацьовані батарейки? Так, дуже! Пальчикові батарейки після відпрацювання є потенційно небезпечними відходами: одна пальчикова батарейка забруднює 20 м3 грунту та 400 л води такими хімічними речовинами, як літій, свинець,магній, цинк, олово та ртуть. Грунт, в який потрапила батарейка, стає практично непридатним для живих організмів на сотні років! А це в майбутньому може стати основою екологічної катастрофи, розміри якої навіть важко представити.

Як зберегти довкілля і своє здоров’я? В державі поки що відсутня чітка система утилізації відпрацьованих батарейок. Є заводи, але як зібрати і передати батарейки на переробку? Цим непростим питанням займається і громадськість. На Кіровоградщині діє акція, започаткована компанією «Офіс-Майстер», у рамках якої Кріт Степан збирає батарейки. Долучитися до цієї справи вирішили і члени дитячої громадської організації «Екологічні детективи», яка створена на базі Новоукраїнської школи №8.

- Ми вирішили налагодити зв'язок із кіровоградськими активістами та залучити в якості мецената Ярослава Бублика, почесного президента благодійного фонду «Твори добро людям», який не тільки допоможе з відправкою зібраних батарейок на переробні підприємства, а й по закінченню акції, у середині травня, на до Дня святі обдарованої дитини, відмітить найбільш активних учасників та шкільні заклади району, - розповідає Людмила Талашкевич, виконавчий директор МДГО «Екологічні детективи». У рамках акції, яка проходить під гаслом «Не будь байдужим!» всі бажаючі школярі Новоукраїнського району можуть поставити у себе у школі контейнери для збору використаних батарейок і збирати їх до травня, беручи таким чином участь у конкурсі.

- Ми всі разом, і кожен зокрема, несемо персональну відповідальність за те яку природу залишимо нашим нащадкам! За умови ж переробки батарейок ми отримуємо джерело цінних ресурсів, кольорових металів та хімічних речовин, таких необхідних сучасній промисловості. Тож приєднуйтесь до екологічної акції по утилізації відпрацьованих батарейок і ви зможете внести свою часточку в процес захисту живої природи! Ми чекаємо вас! м.Новоукраїнка, вул. Карла Маркса 14, школа №8. Телефон школи 2-29-50, - повідомляє пані Людмила Талашкевич.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!