Весну зустріли Благодійним ярмарком "Мерцишор"

11.03.15, 12:00

У першу березневу суботу у обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського відбувся благодійний ярмарок із незвичайною назкою - Мерцишор. Це - традиційне свято зустрічі весни на Буковині, в Молдавії та Румунії. Люди з хвилюванням очікують красивого ритуалу щороку, сподіваючись, що саме цього разу він принесе в домівки довгоочікувані благополуччя, щастя, любов і родючість. У цей день усі дарують один одному маленькі прикраси з ниток білого і червоного кольорів - марцишори. Ці прикраси які носять біля серця, бо, кажуть, вони зігрівають власників у ще холодні березневі дні.

Ініціатором і організатором благодійного заходу виступила відома майстриня Валентина Яківна Добровольська, яка сама родом із Молдови, а співорганізаторами виступили Благодійний фонд "Берегиня Миру" та Відділ мистецтв бібліотеки ім. Чижевського.

Протягом ярмарку Валентина Добровольська проводила майстеркласи, де марцишори міг виготовити кожен бажаючий - і діти, і дорослі. А майстриня розповідала історії, легенди пов’язані з цим святом.

Кіровоградські майстрині Вікторія Шкабой, Оксана Табунчик, Віра Залізняк, Наталія Дефорж, Наталія Янчукова, Валентина Орловська, Емма Варивода, Людмила Кривенко, Наталія Ганоцька, Лариса Гарбузенко надали на ярмарок власні вироби хенд-мейд - картини, вироби з бісеру, вишивку стрічками, мереживо, вишивані закладинки та ін.

До ярмарку активно долучилися викладачі та студенти кафедри графічного дизайну та декоративно-ужиткового мистецтва мистецького факультету КДПУ ім.Винниченка з витинанками, глиняними та м’якими іграшками тощо. Анна Коломієць (Благодійний фонд С. Березкіна «Добротвір») презентувала благодійний народний календар «Заквітчана пісня», який оформлено роботами відомої кіровоградської художниці, Заслуженого майстра народної творчості Лариси Зоріної.

Члени Клубу розвитку дитини, дорослого і сім’ї "Сонячний зайчик" – Бобрик Уляна, Гришкова Наталія, Карбовська Вікторія під керівництвом Новакової Ірини проводили цікаві весняні майстер-класи для дітей.

Долучилась до заходу й славетна «Кулінарна сотня» під керівництвом Олени Коряк. Кузнєцова Надія Іванівна, Олійний Інна, Бур’яненко Наталія (переселенка зі Сходу), Кузьміна Аліса, пропонуючи відвідувачам патріотичні смаколики на кшталт «Іжотанчика», зібрали кошти на сушарку (близько 2 тис. гривень).

Всього на ярмарку зібрали 3508 грн. та 150 $ ( стільки вартує гобелен «Весна» ручної роботи) на лікування пораненого кіровоградця, як його назвав лікар "Українського Маресьєва" - Вадима Довгорука.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!