Олександр Гіталов - cлаветний син Кіровоградщини

29.05.15, 14:00

Чудову експозицію під назвою «Славетний син Кіровоградщини», що присвячена 100-річчю з дня народження видатного земляка, двічі Героя Соціалістичної праці, заслуженого механізатора, винахідника-раціоналізатора Олександра Васильовича Гіталова (1915-1994) відкрив Кіровоградський обласний художній музей.

Незважаючи на те, що в наш час соціалістичний спосіб ведення сільського господарства на теренах України зазнав логічної поразки, громадськість Кіровоградщини 27 травня 2015 року відзначає 100-ту річницю з дня народження гордості степового краю, заслуженого механізатора та винахідника-раціоналізатора в галузі сільського господарства, славетного хлібороба, двічі Героя Соціалістичної праці Гіталова Олександра Васильовича.

Олександр Васильович народився 27 травня 1915 року в селі Татарівка (тепер село Комишувате Новоукраїнського району Кіровоградської області). Походив Олександр Гіталов із родини селян-бідняків, тому ще у віці 8-ми років змушений був розпочати працювати. У 1929 році він оволодіває професією тракториста та працює в колгоспі імені XX з’їзду КПРС, а з 1936 року бригадиром тракторної бригади. Брав участь у боях ІІ Світової війни, після закінчення якої з 1945 року знову працює бригадиром тракторної бригади. У 1947 році його бригада вступає в соціалістичне змагання з відомою в той час на теренах Радянського Союзу сільськогосподарською, механізованою бригадою Паші Ангеліної, та перемагає її.

Олександр Васильович Гіталов у 1956 році ініціює комплексну механізацію робіт на вирощуванні просапних культур. В кінці 1950 років у Сполучених Штатах Америки, в штаті Айова він вивчав досвід вирощування кукурудзи. Довів на практиці, що в умовах українського лісостепу і степу, можливо вирощувати сільськогосподарські культури, обробляючи одним трактором 100-120 гектарів площ. Через його бригаду пройшло навчання до 12 тисяч механізаторів з усіх країв колишнього СРСР. Комишувате називали «Степовою Академією». Як майстер високих врожаїв їздив ділитися досвідом до Бельгії, Болгарії, Куби, Франції, Чехословаччини. Двічі Герой Соціалістичної праці (1948 рік - за високі врожаї пшениці, 1958 рік - за успіхи в розвитку сільського господарства), кавалер двох орденів Леніна, ордена Жовтневої революції, ордена Дружби народів, ордена Трудового Червоного прапора. Помер Олександр Васильович Гіталов у березні 1994 року. В 2005 році на Кіровоградщині заснована обласна премія імені О.В.Гіталова, яка вручається щороку кращим хліборобам регіону. (За матеріалами Вікіпедії).

Життєвий та трудовий шлях Олександра Васильовича завжди буде прикладом для наступних поколінь хліборобів, адже змінюються соціально-економічні формації, зазнає змін аграрна політика, відбуваються зміни у всіх напрямках сільського господарства, але професія аграрія-хлібороба завжди буде затребуваною. Так звані радянські «битви за урожай» пішли у минуле. Сьогодні на перший план виходить якість вирощеної продукції, її екологічна чистота та безпека, використання новітньої агротехніки, із залученням найменших людських затрат та фінансових ресурсів. Олександр Васильович Гіталов мав справжній хліборобський хист, любов до рідної землі, відданість своїй важкій, але вкрай важливій праці, був послідовником справжніх аграрних традицій хліборобів-українців минулих часів.

В умовах сучасної України постать Олександра Гіталова завжди буде викликати пошану та повагу, бо не в гектарах і в центнерах вимірюється хліборобська майстерність, вона вимірюється в безмежній любові до рідної української землі, відданості своїй справі, важкій праці, а якщо земля відчуває добро та тепло рук хлібороба, турботу про себе, то вона обов’язково віддячить в майбутньому гарним доробком в коморі доброго господаря, та смачним короваєм на столі споживача. Олександр Васильович Гіталов є однією з визначних особистостей серед славетних земляків-кіровоградців, адже його ім’я відоме далеко за межами України, його новаторський спосіб ведення господарства і зараз на озброєнні багатьох країн. Знаний хлібороб увійшов до плеяди тих видатних земляків, чиї портрети були спеціально створені для Всеукраїнського музейного проекту «Українці у світі», який об’єднує зображення найвидатніших представників української нації, що здійснили помітний внесок у розвиток світової цивілізації, чиї здобутки у сфері церковної історії, державотворення, науки і культури виходять за межі суто національного.

Разом із іншими його портрет експонувався у Центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» в м. Києві, а також на виставці, присвяченій відзначенню 70 – річчя утворення Кіровоградської області в Кіровоградському обласному художньому музеї. Цей твір написаний в 2008 році членом Національної спілки художників України Валерієм Миколайовичем Давидовим та зберігається в Національній галереї портретів видатних українців «Українці в світі».

Експозиція, яка представлена в Кіровоградському обласному художньому музеї, навіть в наш час декомунізації, не повинна викликати заперечень та обурення, адже досягнення на хліборобській ниві Олександра Васильовича визнані прогресивною спільнотою далеко за межами України, а його хліборобська праця була взірцем самовідданого служіння своєму народу. В експозиції представлено світлину (70-х років ХХ століття) нашого видатного земляка, двічі Героя Соціалістичної праці Олександра Васильовича Гіталова. Також доповнено експозицію етюдом художника - земляка Петра Дмитровича Покаржевського (1889-1969) під назвою «З роботи» (1949) та твором ще одного художника - земляка Юрія Семеновича Іващенка (1929-1990) «Колгоспне стадо».

автор - Микола Правда – науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!