Опустелювання: землевпорядна служба Кіровоградщини б’є на сполох!

17.06.15, 10:00

Сьогодні, 17 червня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. Деградація земель та опустелювання вже давно набули глобального виміру та є одними з найбільших викликів для сталого розвитку людства, спричиняючи серйозні проблеми як екологічного, так і соціально-економічного характеру, включаючи голод та вимушену міграцію населення.

Щорічно людство втрачає 12 мільйонів гектарів земель та 75 мільярдів тонн родючих ґрунтів. • На землях, які втрачаються щорічно, можна було б отримувати 20 млн. тонн зерна. • Щохвилини в світі від голоду вмирає 16 осіб, з яких 12 дітей. • Близько 40% населення земної кулі страждає від нестачі води. • До 2030 року потреби у продовольстві, енергії та воді збільшаться щонайменше на 50,45 та 30 відсотків.

Для подолання цих проблем 17 червня 1994 року в м. Париж було прийнято Конвенцію Організації Об’єднаних Націй про боротьби з опустелюванням у тих країнах, що потерпають від серйозної посухи та деградації земель під впливом природних чи антропогенних чинників. Саме тому сторонами Конвенції на сьогодні є 193 країни світу, у тому числі і ті, на території яких природні пустелі взагалі відсутні. Землі України також зазнають впливу деградаційних процесів, серед яких найбільш масштабними є ерозія (близько 57,5% земель країни), забруднення (близько 20% земель країни), підтоплення території (близько 12% земель країни). Щорічно фіксується близько 23 тисяч одиниць зсувів. Кількість підземних і поверхневих карстопроявів становить близько 27 тисяч. Причини такої ситуації мають комплексний характер та історичні передумови.

Кіровоградська область за площею та біопродуктивним потенціалом земельного фонду є однією з провідних областей країни. Так, земельний фонд Кіровоградщини складає близько 2,5 млн. га, з них понад 2 млн.га або 82,8 відсотка займають сільськогосподарські угіддя. З яких: рілля - 86,7 відсотка, багаторічні насадження – 1,2, сіножаті – 1,2 та пасовища – 10,9 відсотка. Натепер у Кіровоградській області завершено перерозподіл земель запасу і резервного фонду. В результаті чого в приватній власності знаходиться близько 1,5 млн. га сільськогосподарських угідь – 73,4% від їх загальної площі, в тому числі і орних земель – 83,4%.

Зокрема, в державній власності залишається більше ніж пів млн. га сільськогосподарських земель (26,5 %), в тому числі орних земель (16,5%). В комунальній власності - 1,3 тис. га сільськогосподарських угідь (0,1 %) з них 1,2 тис.га орних земель (0,1 %). Сільсько-господарська освоєність Кіровоградщини - надзвичайно висока, порівняно з земельними фондами України та провідних держав світу. Так, якщо освоєність країн Європи складає в середньому 53-65%, в України – понад 70%, то в Кіровоградській області цей показник досяг 82,8%. Наслідком такої високої господарської освоєності земельного фонду спостерігається прогресуюча деградація земель, що створює загрозу екологічній безпеці області. Крім того, надмірне навантаження на земельні угіддя спричинило активізацію розвитку негативних процесів, серед яких особливої сили набули ерозійні. До такого стану призвело нехтування питаннями екологічної придатності земель для використання певних сільськогосподарських культур, зокрема, необґрунтоване збільшення площ просапних культур.

І вже на сьогодні, у деяких районах Кіровоградщини розораність сільськогосподарських угідь сягнула понад 90 відсотків. Крім того, через ерозійні процеси площа ярів перевищує 3,5 тис. га, а площа деградованих та малопродуктивних земель склала 270 тис. га.

Починаючи з 1993 року, у ґрунтах України на 75 % площі сільськогосподарських угідь склався негативний баланс гумусу, який у 2-3 рази перевищує допустиму норму. Як і в інших областях України, у Кіровоградській області процес втрати гумусності прогресує, пише землевпорядна служба Кіровоградщини.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!