Музейники розповіли, як на «Мамай-fest» їздили

18.06.15, 16:00

Днями у картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» співробітник обласного художнього музею Микола Правда розповів колегам, як їздив на XІІІ Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest». Це була не розважальна поїздка, адже у рамках заходу відбулася науково-практична конференція «Українське козацтво в етнокультурному просторі Надніпрянщини» - на базі музею історії міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області.

Також кіровоградець взяв участь у спільному виставковому проекті, присвяченому творчості видатного художника-земляка Якова Калашника (1927-1967) - у музеї Українського живопису міста Дніпропетровськ. На фестивалі Микола Правда представив доповідь «Козацька тематика у творах образотворчого мистецтва із фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею» та відео презентацію полотен на козацьку тематику.
Найбільшу увагу учасників фестивалю у Дніпропетровську, за словами пана Миколи, викликав продемонстрований фільм про сучасного «Козака-Мамая» Кіровоградщини, історика-краєзнавця, музейника, гармаша Чорноліської сотні Чорноліського куреня Буго-Гардівського округу українського козацтва, бійця 42-ого батальйону територіальної оборони Віктора Голого (1981-2014), що загинув захищаючи Україну в зоні проведення антитерористичної операції.
Наступний захід, а саме: відкриття спільного виставкового проекту присвяченого творчості видатного художника-земляка Якова Калашника (1927-1967) повинен був відбутися вже у м. Дніпропетровськ, в Музеї українського живопису, тому завдяки швидкому автобусному сполученню між містами було успішно та вчасно взято участь і в урочистому відкритті виставки нашого художника - земляка. На виставці були представлені полотна із фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею (який, доречи, володіє однією із найбільших колекцій робіт художника), фондів Дніпропетровського художнього музею та приватних збірок.
Під час урочистостей прозвучали теплі слова вдячності за участь у виставковому проекті, а також організатори виставки передали музею альбом, який презентує творчість нашого видатного художника, каталоги інших виставок, які представляють творчість художників України. Також під час презентації – звіту було представлено іншу різноманітну друковану продукцію, яка була передана організаторами вищезазначених заходів для поповнення фондового зібрання музею та використання у просвітницькій роботі.

Микола Правда - науковий співробітник відділу науково – просвітницької роботи обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!