«Квітуча Кіровоградщина»

22.08.15, 18:00

виставки творів декоративно-ужиткового мистецтва

до Дня незалежності України

20 серпня 2015 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку творів декоративно-ужиткового мистецтва «Квітуча Кіровоградщина», присвячену 24 - й річниці незалежності України.

Вже традиційно напередодні Дня незалежності України в Кіровоградському обласному художньому музеї експонуються виставки національно-патріотичного спрямування.

Як і в попередньому 2014 році даний захід набуває особливого звучання, адже відбувається він в умовах іноземного військового вторгнення та регіональної війни, яка у будь-який момент може перерости у війну повномасштабну.

Вже більше року триває військове протистояння на сході нашої країни, яке все більше набуває рис довготривалої позиційної війни. За цей час зросло усвідомлення того, що ми є духовно сильним і волелюбним народом, який відроджує свої національні традиції, зокрема – шляхом звертання до творчості кращих майстрів, які віддзеркалюють у своїх роботах духовну сутність української нації.

Тому не випадково основною складовою цьогорічної виставки є презентація унікальної колекції автентичного українського народного жіночого одягу кін. ХІХ - поч. ХХ ст., яка була евакуйована бійцем добровольчого батальйону «Айдар» Миколою Павлюченком з міста Старобільськ Луганської області. Виставка «Евакуйована колекція» та фрагмент експозиції виставки «Земля Мамаїв» є Всеукраїнським виставковим мандрівним проектом «Скарби родоводу України» (Національногомузею народної архітектури та побуту України) та приурочена Дню незалежності України.

Одним із організаторів виставки творів декоративно-ужиткового мистецтва «Квітуча Кіровоградщина» є заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, відмінник освіти України - Пренко Олександра Іванівна, яка є і координатором створення Кіровоградського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

На виставці представлені роботи понад 60 народних майстрів Кіровоградської області, виконані у кращих художніх традиціях нашого народу, що звертаються до джерел української етнокультури та автентики, передаючи набутий впродовж тисячоліть досвід художніх технік, технологій та орнаментики молодому поколінню майстрів.

Роботи народних майстрів виконані в різних видах декоративно-ужиткового мистецтва:

- народне малярство та декоративний розпис представили: Величко В.О., Гарбузенко Л.В., Гусєва К.В., Добровольська О.Ю., Зоріна Л.Г., Зантарія І.М., Луганщук В.М., Кравченко О.І., Малежик Ю.М., Рубан Л.А., Тимофієнко Г.В., Самойленко А.І., Стрельнікова М.П., Суржок Г.Г., Федорова Н.М., Федорова І.А.;

- вишивка (Руденко А.С., Монзалевська Т.М., Малишева-Ткаченко С.Я., Орловська В.К., Пасичинська О.М., Чернова Л.В., Шпак Н.Ф.);

- художнє ткацтво - килимарство (Пренко О.І., Добровольська В.Я., Чернюк І.А., Мелешко І.К.);

- писанкарство (Яковенко С.М., Стороженко Т.О., Степанок Ю.В., Міхалєвіч І.М.);

- художня кераміка (Гавриленко О.В., Гондя Г.І., Кулініч Л.О., Пухинда О.В.);

- художня обробка дерева - різьблення по дереву (Кудря Д.В., Марущак С.С., Самойленко А.Г., Соколов Ю. І.);

- соломо та лозо плетіння (Смірнова Л.В., Віватенко О.П., Кошеверова Н.І. Ткачов С.В.);

- витинанки (Гарбузенко О.І. Дереновська О.В., Коломієць О.В., Русецька І.В., Резніченко В.С., Шпак К.К., Кравченко О.І.);

- ляльки-мотанки (Яковенко О.Г., Пасашкова С.Л., Суліма Н.В., Правда Н.І., Підлужна І.М, Гетьманець Д.В., Люненко Л.М);

- бісероплетіння (Савчук Н.В., Ющишена О.В., Тарасенко Н.А.).

Також на виставці представлено багато керамічних виробів: світильники, горнята, куманці, миски родини гончарів Івана та Данила Рештів вихідців із Кіровоградщини які нині проживають на Київщині. Вони заснували Гончарну Майстерню «ВД» з якої вийшло багато молодих талановитих майстрів. У 2013 року у видавництві «Полісся» Іваном та Данилом Решта було видано ілюстрований навчальний посібник для бажаючих освоїти гончарське мистецтво «Гончарство. Підручник життя».

Тож виставка репрезентує творчі здобутки майстрів народного мистецтва старшого покоління, творчої молоді а також претендентів до вступу до Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Представлені роботи виконані в різних видах декоративно-ужиткового мистецтва та свідчать про значний потенциал народних майстрів нашого краю.

Олена Степанок – завідуюча відділом науково - просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!