Нові мистецькі видання

23.08.15, 18:00

20 серпня 2015 року в приміщенні Кіровоградського обласного художнього музею відбулася творча зустріч з відомим дослідником етнографії та декоративно-ужиткового мистецтва, кандидатом історичних наук, завідувачем відділу народного мистецтва Національного музею народної архітектури та побуту України Олександром Георгійовичем Босим.

Під час зустрічі творчій інтелігенції Кіровограда було презентовано декілька літературних новинок, зокрема видання наукового співробітника інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського Національної академії наук України Ростислава Васильовича Забашти «Образ Оленя» в християнському мистецтві на теренах України».

Шанувальникам українського мистецтва даного тематичного спрямування, це доволі рідкісне видання допоможе дослідити різноманітні біблійні, богословські та агіографічні тексти, що повняться згадками про реальних і фантастичних тварин на прикладі образу оленя - одного з найприкметніших та найпоширеніших анімалістичних символів.

Також присутнім було презентовано Каталог народних майстрів України (випуск №1, упорядник О. Босий) «Ярмарок у Національному музеї народної архітектури та побуту України». Каталог включає в себе понад сто персоналій найкращих майстрів декоративно – прикладного мистецтва України, які брали участь у святах та ярмарках, котрі проводились у Національному музеї архітектури та побуту України. Серед найкращих майстрів ми можемо побачити і представників Кіровоградщини, а саме: Ларису Зоріну, Володимира Крутоуса, Олександру Пренко, Тетяну Стороженко, Оксану Нетис.

Особливу зацікавленість викликала презентація видання Ірини Олександрівни Босої бібліографічний словник - довідник «Митці степової України», в якому подано відомості про живописців, скульпторів, графіків, архітекторів, художників - педагогів і дослідників мистецтва, життя і діяльність яких, пов’язані зі степовим краєм – Єлисаветградським та Олександрійським повітами Херсонської губернії (сучасної Кіровоградщини) наприкінці ХІХ - на початку ХХ століть.

Особливістю цього наукового дослідження є і те, що багато імен митців в ньому згадуються вперше, інформації про них у загальновідомій довідковій літературі майже немає і саме завдяки науково-пошуковій, дослідницькій діяльності Ірини Босої, про них стане відомо широким верствам шанувальників мистецтва.

Презентовані видання з доброї ласки Олександра Георгійовича Босого поповнять фондову збірку Кіровоградського обласного художнього музею.

Микола Правда – науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!