Технічний університет почав співпрацювати із індійськими колегами

25.11.15, 10:00

Наприкінці минулої неділі Кіровоградський національний технічний університет уклав договір по співробітництво з приватним університетом Адамас з міста Колката, столиці індійського штату Західний Бенгал. Налагодження співпраці між КНТУ та індійським університетом сталося завдяки взаємодії випускника нашого навчального закладу пана Парімала Чандра Бісваса, який очолює відділ міжнародних відносин університету Адамас в Колкаті, та відділу міжнародних зв’язків КНТУ.

Відповідний договір про професійне співробітництво минулої п'ятниці підписали ректор Кіровоградського національного технічного університету, професор Михайло Черновол та канцлер приватного університету Адамас Саміт Рей під час візиту до КНТУ поважної делегації індійського навчального закладу. Зокрема, договір передбачає проведення спільних наукових семінарів, конференцій; обміни викладачами, науковими працівниками та студентами; обмін інформацією з питань вищої освіти, наукової і дослідницької роботи; надання взаємного доступу до бібліотек, наукових публікацій; виконання спільних науково-дослідних проектів.

Крім цього, український та індійський університети обговорили можливості спільного навчання студентів технічних та економічних спеціальностей, які могли б отримувати після завершення такого навчання подвійні дипломи. Університет Адамас (Adamas University) складається з п’яти факультетів: факультет інженерії та технологій, факультету природничих наук, факультету вільних мистецтв, юридичного факультету, факультету комерції та управління. До освітньої групи університету також входять технологічний інститут (Adamas institute of technology) та інститут педагогічної освіти (Adamas institute of teacher education).

Хоча приватний університет Адамас було утворено згідно законодавчого акту штату Західний Бенгал навесні 2014 року, окремі структурні підрозділи університету працюють вже десятки років, а предтечею університету Адамас є освітній проект пана Саміта Рея, започаткований ним у 1985 році. Тоді Саміт Рей, професійний програміст, звернув увагу, що поступово вменшується кількість молодих людей зі штату Західний Бенгал, якім вдається скласти конкурсні іспити на посади в місцевих та центральних державних установах. Тоді Саміт Рей створює начальний заклад – Roy's Institute of Competitive Examinations (RICE), якій починає підготовку молоді для складання кваліфікаційних іспитів на державну службу. Проект RICE починався з однієї кімнати в Калькутті (тоді місто мало ще таку назву), а зараз це потужна освітня структура, що налічує 18 філій та 26 тест-центрів в 13-ти районах штату Західний Бенгал. Загалом, інститут Саміта Рея підготував приблизно 80 тисяч фахівців для роботи в державних або громадських установах.

Згодом навколо RICE GROUP створюються бізнес-школа, міжнародна школа, технологічний та педагогічний інститути, інститут другої освіти. Зрештою, маючі намір зібрати під одним дахом різні навчальні заклади, Саміт Рей започатковує «Місто знань Адамас» (воно займає площу більше 100 га), куди входять всі його освітні проекти, а центральною фігурою стає новостворений університет Адамас.

«Зараз Уряд Індії приділяє величезну увагу системі вищої освіти. Згідно статистики, лише 20% молоді в Індії здобувають вищу освіту. В більш розвинених країнах цей показник набагато більше, тому ми намагаємося поліпшувати та розвивати нашу систему освіти, у тому числі, завдяки залученню закордонних експертів та вивченню досвіду систем вищої освіти інших країн», – прокоментував початок співпраці з КНТУ канцлер приватного університету Адамас пан Саміт Рей.

Як розповів випускник навчального закладу Парімал Чандра Бісвас, університет Адамас став одним з перших в Індії приватних ВНЗ, оскільки уряд країни лише нещодавно дозволив працювати приватним університетам. Очолити відділ міжнародних відносин університету Адамас пана Біваса особисто запросив канцлер: «До моїх робочих обов’язків входить налагодження партнерських відносин між нашим університетом та навчальними закладами Європи, Північної Америки, Канади, Азії, – каже Парімал Чандра Бісвас. – Звичайно, я подумав про мій рідний навчальний заклад, якій я свого часу успішно закінчив і в якому навчався в аспірантурі. До речі, тут у мене залишилось чимало друзів. Нас дуже цікавить співпраця з українськими вищими навчальними закладами. Україна знаходиться в Європі. У нас в Індії є інтерес як до вашої країни, до вашого народу, так і до вашої системи освіти. Україна посідає не останнє місце саме в наукових дослідженнях. Я навчався тут в інституті, аспірантурі, тому на особистому досвіді знаю про досить високий рівень вищої школи України. В рамках цього візиту в Україну ми підписали партнерські угоди з Дніпропетровським національним університетом залізничного транспорту та вашим Кіровоградським національним технічним університетом. Ми хочемо перейняти досвід, який мають українські вищі навчальні заклади. Ми плануємо запрошувати до себе ваших викладачів, професорів, студентів. Якщо з вашого боку буде таке ж бажання, наші викладачі могли б приїжджати до КНТУ з короткостроковою програмою. Ми домовились з керівництвом КНТУ здійснювати спільну з вашим університетом наукову роботу та реалізувати проект спільного навчання. Студенти технічних чи економічних напрямів могли б частину часу навчатися тут, в Кіровограді, частину часу – у нас, в університеті Адамас, і потім вони б отримували два дипломи».

Як зауважив ректор КНТУ, професор Михайло Черновол, новий напрямок співробітництва університету відкриває значні перспективи для обох навчальних закладів, тому договір про співпрацю обов’язково буде розширюватися та доповнюватися новими програмами. Після підписання документів, для делегації університету Адамас в складі канцлера Саміта Рея, президента RICE GROUP Суроджіта Бісваса та директора відділу міжнародних відносин індійського ВНЗ Парімала Чандра Бісваса було організовано ознайомчу екскурсію Кіровоградським національним технічним університетом



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!