Кіровоградцям презентують культурну спадщину вірменів України

12.03.16, 16:00

10 березня 2016 року в холі І поверху обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбулося відкриття фотовиставки «Культурна спадщина вірменів України», що присвячена багатовіковій історії та культурі вірмен України. Виставка організована Спілкою вірменів України у Кіровоградській області саме в бібліотеці з нагоди 400-річчя початку вірменського книгодрукування. Виявляється, далекого 1616 року у Львові Ованес Караматенці надрукував «Псалтир Давида», таким чином Львів став четвертим центром книгодрукування після Венеції, Амстердама і Константинополя. Про ці та інші захоплюючі факти кількасотлітньої історії розповів голова Комітету з питань історико-культурної спадщини Спілки вірменів України, історик Давид Давтян, який здійснив пізнавальний та захоплюючий екскурс в історію вірменського народу.

Гості виставки дізналися, що винахідником гасової лампи був вірмен Ігнасій Лукасєвич, про родину відомих Айвазовських – художника Івана та його брата, ректора духовної академії Габрієля. А архітектурне обличчя Львова, міста, якого ми знаємо зараз кінця ХІХ – початку ХХ століття створив засновник Львівської архітектурної школи вірменин Юліан Захаревич. Вірмени у Кам’янці-Подільському мали власні оборонні споруди, інтегровані у загальну систему оборони міста. А також кілька століть тому в цьому ж місті пробили в скелі колодязь, з якого люди брали воду до початку ХХ ст.

На виставці представлені фотографії ікони Вірменської Богородиці, вірменського Львівського Євангелія ХІІ ст., графіті у Софії Київській та багато інших світлин.

Нагадаємо, що з липня минулого року у відділі абонемента вже працює інформаційний стенд вірменської літератури. За цей час багато представників вірменської діаспори стали добрими друзями бібліотеки. І на презентації виставки завідуюча відділом абонемента Наталія Білаш отримала в подарунок книги, які невдовзі стануть доступні усім користувачам бібліотеки.

Виставка працює в бібліотеці без перерви і вихідних лише протягом наступного тижня, далі її чекають в Києві. Запрошуємо усіх кіровоградців відвідати цю унікальну виставку. Це варто побачити!

Вхід - вільний.

Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!