Називайте тепер "Червону зірку" тільки "Ельворті"

24.04.16, 12:00

Цього тижня у Кіровограді сталася історична подія – одне з найбільших підприємств сільськогосподарського машинобудування України ПАТ «Червона зірка» змінило свою назву. Під час загальних зборів акціонери підприємства одноголосно підтримали нову назву заводу «Ельворті» (Elvorti) - на честь засновників: англійських підприємців Роберта і Томаса Ельворті.

По суті, дане перейменування – це повернення до історичної назви підприємства, яке свого часу було найбільшим виробником посівної техніки на території Європи. Варто зазначити, що зміна назви не пов’язана з так званим «законом про декомунізацію», адже рішення про повернення підприємству історичного імені було прийнято керівництвом підприємства ще у 2008 році. Саме тоді було затверджено план ребрендингу заводу, який поступово втілювався у життя. У рамках даного плану проводилась модернізація підприємства: впровадження нових технологій виробництва, заміна обладнання, переоблаштування виробничих площ тощо. Наступним кроком стало виведення на ринок принципово нових та модернізованих машин: широкозахватних посівних комплексів, сівалок точного висіву, культиваторів, обприскувачів – техніки, яка відповідає вимогам споживача і здатна конкурувати на світовому ринку сільгосптехніки. З 2013 року підприємство почало використовувати подвійний логотип CHERVONA ZIRKA/ELVORTI для маркування своєї продукції. І ось, нарешті, сам завод-виробник повернув собі історичну назву «Ельворті».

Завод Роберта і Томаса Ельворті був заснований у 1874 році у місті Єлисаветград. З невеликої майстерні по ремонту, підготовці машин, які завозилися з Англії, згодом перетворився у велике підприємство по виробництву сільгосптехніки. У 80-ті роки ХІХ століття завод «Ельворті» став одним з найбільших спеціалізованих підприємств по виготовленню сільськогосподарської техніки в Європі. В 90-х роках ХІХ століття на заводі «Ельворті» розпочато виробництво дискових сівалок. Продукція підприємства отримувала медалі та призи на різноманітних міжнародних виставках. Акціонерне товариство «Р. і Т. Ельворті» мало представництва в 52-х містах, а також у Лондоні і Нью-Йорку. У 1913 році на заводі працювало більше 3-х тисяч чоловік.

У цей же період завод виготовив 38 345 одиниць сільгоспмашин. Під час Першої світової війни на заводі виготовляли снаряди, міни, міномети та інше воєнне спорядження. В кінці 1917 року на заводі працювало більше 7000 чоловік. У 1919 році рішенням Вищої ради народного господарства України завод «Ельворті» був націоналізований і перейменований на «Перший державний машинобудівний завод міста Єлисаветград». За рішенням Єлисаветградської ради, 17 листопада 1922 року завод отримав назву «Красная звезда». Під час Другої світової війни більш ніж 84% виробничих площ заводу «Красная звезда» було зруйновано. Після звільнення Кіровограда (8 січня 1944 р.) завод почав відбудовуватися, і до кінця року було вироблено 262 сівалки. У 2003 році завод перейменовано на «Червона зірка». У 2004 році, до 130-річчя заводу був побудований пам'ятник засновникам заводу - англійським підприємцям братам Роберту і Томасу Ельворті, який розташований біля колишнього житлового будинку Ельворті. В цьому будинку створено музей історії заводу «Червона зірка». У 2004 році Кіровоград з візитом відвідали нащадки Роберта і Томаса Ельворті: Майкл і Роджер Кларксон-Вебб.


Більше про історію заводу можна дізнатися у
Музеї Братів Ельворті - Музеї Червоної Зірки



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!