Степові простори Леонтія Орлика

30.07.16, 16:00

29 липня 2016 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилась експозиція творів художника - земляка, члена Національної спілки художників України – Леонтія Орлика до 80-ти річчя з дня народження.

Народився художник 31 липня 1936 року в м. Кіровоград в робітничій родині. Трудовий шлях розпочав гірничим майстром на руднику «Комінтерн», потім працював техніком-конструктором в інституті «Кривбаспроект», паралельно відвідував студію образотворчого мистецтва в Кривому Розі, а згодом і у Кіровограді. Та бажання займатися малюванням професійно привело його до Московського заочного народного університету мистецтв ім. Н.К. Крупської, після закінчення якого почав працювати у художньо-виробничих майстернях міста Кіровограда.

За роки наполегливої праці відчутно зростав як митець: творчий потенціал поступово формувався в досить конкретні естетичні орієнтації і світовідчуття, власний творчий почерк. Леонтій Іванович належить до покоління творче зростання якого припало на 60-ті – 80-ті роки минулого ХХ століття. Він активно включався у творче життя: починав працювати на пленерах, у творчих відрядженнях. Виїздив в Крим, Західну Україну, на будівництво залізниці Долинська – Помічна, працював в районах області: писав портрети селян - трударів. Його твори об’єднані постійним пошуком краси і гармонії в природі та людині. Художник – прихильник реалістичного напрямку в мистецтві.

Представлені в експозиції полотна «У майстерні» (1984), «Слюсар М.Д.Стрілець»(1975), «Святе місце Розумівки» (2005), «Краєвид села Суботці» (1995), «Ветеран війни і праці» 1986, «Зимові турботи» 1985, «Вечір у степу» (1980) – це пейзажі, краєвиди, портрети, тематичні картини. Він відтворює час, звертається до образів сучасників. Реалізм його портретів має глибоке національне коріння, точну психологічну характеристику. Намагання збагнути природу, проникнути в її таємниці притаманне пейзажам.

Леонтій Іванович учасник численних Всеукраїнських осінніх виставок, республіканських: «Мальовнича Україна», «Завжди начеку», на яких виставлялись картини за різною тематикою: «Осінній вечір», «Осінь у Високих-Байраках», «Суботці», «Літо», «Цвіте терен», «Ранок на морі», «Гранітний кар’єр», «Техогляд»…

У 2011 році в обласному художньому музеї було відкрито ювілейну виставку Леонтія Івановича, на якій митець передав до фондів музею усі роботи, які були на ній представлені.

Помер художник 2 березня 2012 року.

Дана експозиція - це данина пам’яті славетному художнику –земляку ще одна можливість згадати про творчість Леонтія Івановича Орлика яскравого представника української живописної школи, справжнього професіонала своє справи серед художників Центральної України.

Тетяна Костенко - науковий співробітник відділу

музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!