Виставка, присвячена пам’яті Павла Олексієнка

01.10.16, 12:00

30 вересня 2016 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки творів пам’яті молодого митця, який раптово покинув цей земний світ – Павла Олеговича Олексієнка (1979-2016).

Минуло майже 40 днів, як не має з нами Паші Олексієнка (Чуток) … Звістка про його раптову смерть 24 серпня приголомшила усіх хто знав цього життєрадісного, завжди усміхненого юнака, що був наділений Богом мистецьким талантом, реалізувати який йому до кінця так і не вдалося. Самев серпніцього року в стінах музею мала би відкритися виставка трьох друзів - Павла Олексієнка, Дмитра Тарасенка та Максима Наконечного під назвою «Море в тобі або в мені». Але, на жаль, не склалося… Світла пам’ять про нього назавжди залишиться в наших серцях…

Олексієнко Павло Олегович народився 9 липня 1979 року у місті Кіровограді. В період з 1989 по 1994 рр. навчався в Кіровоградській міській дитячій художній школи імені Олександра Осмьоркіна. Після закінчення загальноосвітньої школи з 1996 по 1998 рр. навчався в Кіровоградському інституті регіонального управління та економіки на факультеті промислового дизайну. З 1998 по 2006 роки Павло тимчасово припиняє займатися творчістю, займається іншими справами, а вже в 2006 році він вступає до Одеського художньо - театрального училища імені М.Б.Грекова, навчається за спеціальністю художник-оформлювач театральних заходів (викладач малювання та живопису А.Г.Барков). У 2011 році стає дипломованим спеціалістом і продовжує навчання в Одеській державній академії будівництва та архітектури (з 2011 по 2012 рр.).

Вже під час навчання Павло Олексієнко починає працювати за спеціальністю. У 2008 році приймає активну участь в оформленні вистави «Одесский дворик», за що був нагороджений грамотою благодійного фонду допомоги дітям-інвалідам. В 2012 році брав участь в арт - проекті «Ніч в театрі», який був проведений в Одеському театрі юного глядача імені М.Островського. В 2013 році приймає участь у Міжнародному фестивалі шаржів, який проходив в Одесі та був присвячений найулюбленішому святу одеситів - Дня гумору. Також у цьому році приймає участь у проекті «МНП» - музеї неіснуючих предметів, в рамках проведення Одеського бієнале.

Перша персональна виставка художника у рідному місті відбулась саме в обласному художньому музеї в 2014 році. На виставці було представлено 25 робіт, створених у період 2008 - 2014 років, саме ці твори за задумом Павла увійшли до проекту «Обличчя». Вони відображали пошук власного стилю й ідентичності, дали змогу відвідувачам відчути внутрішній світ митця. Ключовою темою творчості художника є обличчя та його вирази в певні періоди життя, які одночасно висловлюють та маскують свої емоції.

В 2015 році в стінах музею був презентований спільний проект з Дмитром Тарасенком – виставку живописних творів «OUTER _SPACE» (Космічний простір). Художники в своїх творах (а їх було понад 30) поєднали космічну тему з реальністю, відзначивши тим широкий діапазон фантазії, якій не має меж.

Робота Павла Олексієнка «Кіт» здобула ІІІ місце у номінації «Дорослі і студенти» у конкурсі на кращий мистецький твір «Зцілююча сила мистецтва», який був проведений наприкінці минулого року спільно з Кіровоградською регіональною торгово-промисловою палатою та Кіровоградським обласним художнім музеєм. Його робота (як і твори переможців) прикрашає оновлене приміщення дитячої обласної лікарні.

Також Павло не залишався осторонь і від благодійних справ. Так, на Великодніх благодійних аукціонах ним була надана у 2015 році живописна робота «Беня», а в 2016 - картина «Місячний кіт».

Хочеться ще відмітити скромність, деяку сором’язливість, відкритість у поглядах на життя цієї людини, який не дивлячись на всі перепони намагався постійно пізнавати щось нове, шукати свій власний стиль у мистецтві. В ньому щось було таке дитяче й безпосереднє, а відкрита посмішка і заразний сміх не залишав нікого байдужим. Пашу називали іноді людиною-промінчиком.

Кажуть, що художники живуть вічно, бо залишають після себе мистецький слід. Майстер залишається живим поки існує його картина. В колі музейних співробітників з’явилася думка створити виставковий проект, присвячений творчому доробку художника. На цю пропозицію радо відгукнулися рідні й друзі Паші, яким він подарував багато своїх робіт. Цікавим є той факт, що Павло, даруючи свої картини чи малюнки, підписував їх гумористичними фразами. А дівчата зізнавалися, що він був надзвичайним романтиком: надсилав до різних свят привітальні листівки та малюнки у конвертах поштою… У наш час таке рідко трапляється.

На виставці представлено художні та графічні твори, які, перш за все, надала для експонування мама Паші – Антоніна Іванівна. Також представлені роботи, які були подаровані Павлом Олексієнко своїм друзям, однокурсникам, лікарям, які всіляко підтримували його – це Дмитро Тарасенко, Марина Буріка, Олена Горєлова, Олександр Нелюб, Тимофій Малюк, Юлія Кладніцька, Ольга Ковпак, Олександр Покуца, Артем Левченко, Сергій Гаращенко, А.В.Колобанова, М.П.Колєснік.

З фондового зібрання музею представлені олійні полотна «Блакитноокий» (2013) та «Космогетьман» (2015).

Окремо хотілося би висловити величезну подяку меценату Ярославу Бублику, який передав на виставку роботу «Беня» (2012), яку він придбав на УІ Великодньому благодійному аукціоні, головному лікарю дитячої обласної лікарні Василю Хорощаку за можливість експонування картини «Кіт» (2015) та Тіграну Хачатряну, який не тільки придбав картину «Місячний кіт» (2015) на УІІ Великодньому благодійному аукціоні, а й вирішив передати цю роботу до фондів музею. Ось така вийшла «котовасія»… з намальованими котами Павла Олексієнка.

Також доповнюють виставку друковані матеріали – фотографії, малюнки, подяки, які ознайомлюють нас з життєвим і творчим шляхом художника.

P.S.

…На сороковий день вважається, що душа остаточно залишає землю і відлітає в потойбічний світ, до Бога, очікувати Божого суду. Тому просимо всіх, хто знав Пашу, помолитися за нього і пом’янути.

Леся Дмітрієва, науковий співробітник

відділу науково-просвітницької роботи

Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!