Олена Пристайко: Рівень корупції в Україні такий, ніби у нас авторитарний режим, зате громадянське суспільство розвивається, як у демократичних державах

16.01.17, 14:00

Мережа українських аналітичних центрі працює у Брюсселі вже кілька років і виконує важливу роль лобіювання інтересів України в цілому та представлення думки і позиції українського громадянського суспільства на європейському рівні. Про це українським журналістам, учасникам навчального візиту до Бельгії за проектом «Голос місцевих ЗМІ» розповіла Олена Пристайко, виконавчий директор Українського Бюро зі зв’язків з науково-дослідними центрами у Брюсселі.

Місія Українського Бюро зі зв’язків з науково-дослідними центрами у Брюсселі – це створення постійного незалежного центру для українських аналітичних центрів у ЄС для подальшої європейської інтеграції України.

Олена Пристайко, виконавчий директор Українського Бюро зі зв’язків з науково-дослідними центрами у Брюсселі
Олена Пристайко, виконавчий директор Українського Бюро зі зв’язків з науково-дослідними центрами у Брюсселі
- У своїй роботи ми сповідуємо принцип сандвіча. Коли внутрішній тиск з боку громадянського суспільства накладається на зовнішній тиск європейського союзу – на реформування України, - говорить Олена Пристайко.

За її словами, Бюро є об’єднанням українських аналітичних центрів з унікальним акцентом на спільні дії на рівні ЄС для просування реформ в Україні та європейської інтеграції України. Бюро представляє українські науково-дослідні центри у Брюсселі в межах свого мандата, наданого його членами. Бюро репрезентує українські науково-дослідні центри та створює постійну платформу для своєї роботи у Брюсселі та країнах ЄС.

- Загальна оцінка європейцями ситуації в Україні така, що за останні два роки наша держава змінилася більше, аніж за попередні двадцять років незалежності. І ми потребуємо ЄС для модернізації і демократизації нашої країни, - переконана пані Олена.

На питання про те, навіщо Євросоюзу розширюватися за рахунок України, експертка пояснила, що причиною цього є бажання мати безпечне середовище навколо ЄС, а отже і безпеку всередині країн-членів Євросоюзу. По-друге, звісно, промоція демократія – це промоція спільних цінностей. Чим більше демократичних країн, чим більше країн, де дотримуються права людини, тим безпечніший світ. Звісно, є і економічна складова, бо піднімаючи рівень життя і добробуту українців, ЄС розширює ринки збуту.

- Насправді, ми вже довго йдемо до цього, адже «Угоду про партнерство і співробітництво» було підписано у 1994-му році. Такі угоди підписали майже всі пост-радянські країни. Подивіться сьогодні, де – ми, і де – решта? Україна чи не єдина, яка досі торує шлях до ЄС, тим часом, як Росія, Білорусія, Казахстан та інші обрали інший шлях. Тому не треба «посипати голову попелом», бо ми рухаємося вперед, - переконана пані Олена. На її думку, європейці визнають, що реформи в Україні відбуваються, хоча і немає їх сталості.

- Чому так відбувається? Бо у нас рівень корупції відповідає авторитарному режиму, а рівень розвитку громадянського суспільства відповідає гарному рівню демократичної держави, - пояснює Олена Пристайко.

Щодо прогнозів, то виконавчий директор Українського Бюро зі зв’язків з науково-дослідними центрами у Брюсселі переконана, що нині є кілька факторів, котрі загрожують нормальному розвитку подій. Перше – це ступінь демократизації та реформування України. Багато що змінюється на краще, але є такі «динозаври», як правоохоронна система та суди, які не піддаються реформуванню і можуть «завалити» всю справу. Другий фактор – це рівень агресії Росії. Зараз популізм крокує планетою, прикладом чого є вибори Трампа, і все це грає на руку Путіну, чию агресію ми не можемо передбачити.

- Популізм – це коли короткострокові рішення перемагають над довгостроковими, коли країна «закривається» і все, що довкола, вважає небезпечним і ворожим. Популізм зростає на тлі, коли шукають, коли хтось винний, - пояснює Олена Пристайко.

Третім фактором ризику пані Олена називає рівень консолідації всередині європейського союзу. Ситуація змінюється динамічно, і роль журналістів та лідерів громадського руху – тримати руку на пульсі цих змін.

Вікторія Талашкевич - для сайту "Тусовка", з Брюселю



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!