Наталя Журжер: На Кіровоградщині "партнерські" пологи стали звичними

10.02.17, 12:00

Що змінилося на Кіровоградщині за роки чинності Державної програми «Репродуктивне здоров’я нації 2006-2015» учасників засідання Прес-клубу поінформувала позаштатний акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров'я Кіровоградської облдержадміністрації Наталя Журжер, пише сайт "З перших вуст"

Наталя Журжер, фото - Олена Карпенко
Наталя Журжер, фото - Олена Карпенко
За її словами, попри брак фінансування Програми, всі виділені кошти використані на поліпшення матеріально-технічної бази акушерських та дитячих стаціонарів області, що дало змогу подбати про якість надання медичної допомоги жіночому та дитячому населенню, зменшити показник материнської та дитячої смертності, знизити показник штучного переривання вагітності, поліпшити профілактику небажаної вагітності, і все це завдяки вжитим заходам.

На базі обласної лікарні був створений перший в Україні обласний перинатальний центр ІІІ рівня допомоги. З’явилася комп’ютерна програма моніторингу вагітних з екстрагенітальною патологією за якої вагітність та пологи загрожують життю. Такі жінки забезпечувались контрацептивами, закупленими за рахунок державного бюджету.

В обласному перинатальному центрі, в пологових будинках обласного центру та пологових відділеннях центральних районних лікарень створені індивідуальні пологові зали, палати спільного перебування матері та дитини. Впроваджено сучасні перинатальні технології у всіх акушерських та неонатологічних відділеннях пологових будинків Кропивницького та районів області. Звичними стали “партнерські” пологи. Впроваджені клінічні протоколи з питань акушерства, гінекології, неонатології та педіатрії.

Постійно проводилось оснащення лікувально-профілактичних закладів області сучасним медичним обладнанням, зокрема, закуплено реанімаційні столики, інкубаційні трубки, лінеомати, кардіотокографи, кювези, дихальна апаратура.

Показник материнської смертності зменшився з 28,5% у 2008 році до 10,6%оу 2015 році, тобто знизився на 62,8%. Програмою визначено очікуваний результат зниження показника материнської смертності на 20%. Показник малюкової смертності зменшився з 10,91 % у 2009 році до 8,85%о у 2015 році. Рівень штучного переривання вагітності серед підлітків 15-17 років зменшився на 56,5%. Рівень штучного переривання вагітності в цілому зменшився з 22,8% у 2008 році до 14,5% у 2015 році, тобто зменшився на 36,4%. Програмою визначено зниження рівня штучного переривання вагітності на 20%. Рівень захворюваності на рак шийки матки знизився на 4,4%. Рівень онкологічної захворюваності та молочної залози знизився на 0,1%.

Але нової програми
«Репродуктивне здоров’я нації» вже рік, як немає. І фінансування, відповідно, також. Концепція нової програми «Репродуктивне здоров’я нації 2017-2021» розроблена експертами проекту USAID "Репродуктивне здоров'я", із залученням провідних експертів та із урахуванням громадської експертизи. Втім, концепція вже понад півроку знаходиться в МОЗ і її підписання очікується з дня на день. Далі концепція має бути опублікована і відкрита для додаткових поправок та пропозицій (так званого, громадського обговорення).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!