Праця іноземців по-новому: які зміни у законодавстві?

10.12.17, 16:00

У вересні цього року набув чинності Закон України від 23 травня 2017 року № 2058-VIII«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій» внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що посвідчують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» та «Про зайнятість населення».

Вказаним Законом (від 23 травня 2017 року № 2058-VIII) внесені суттєві зміни до розділу VII«Застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні» Закону про зайнятість. Раніше розділ містив одну статтю, а процедурні питання регулювалась вищевказаним Порядком. Після змін розділ складається з 11 статей і більшість процедурних питань регулюються саме Законом про зайнятість. Кабінет Міністрів має затвердити тільки форми відповідних заяв та врегулювати окремі питання.

Оновленими нормами Закону про зайнятість визначено, що державною службою зайнятості (далі - ДСЗ) дозволи будуть видаватися для застосування праці наступних категорій іноземців:

іноземні наймані працівники;

іноземні високооплачувані професіонали;

відряджені іноземні працівники;

внутрішньокорпоративні цесіонарії;

особи, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;

особливі категорії іноземців, які претендують на працевлаштування в Україні, до яких належать засновники та/або учасники, бенефіціари (контролери) юридичної особи; випускники університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах; іноземні працівники творчих професій; іноземні ІТ-професіонали.

Оновленими нормами Закону про зайнятість встановлено, що роботодавці (юридичні особи та фізичні особи-підприємці – до 27.09.2017 дозволи видавались тільки юридичним особам) матимуть право на застуванні праці іноземців на території України на підставі дозволів, що видаються територіальними органами ДСЗ (в нашій області - Кіровоградським обласним центром зайнятості (далі – ОЦЗ)).

Суттєвою відмінністю нової редакції розділу VII Закону про зайнятість є те, що ОЦЗ при вирішенні питання про видачу дозволу не буде розглядатись питання щодо наявності громадян України, які можуть виконувати відповідну роботу – роботодавець самостійно визначається чи буде він застосовувати працю громадян України чи працю іноземців. Але при цьому вводяться вимоги до розміру заробітної плати іноземців – за загальною нормою її розмір не може бути меншим 10 мінімальних заробітних плат (окрім окремих категорій іноземців). Також при видачі дозволів не буде розглядатись питання відповідності освіти іноземця вимогам до посади та інформація про його стан здоров’я – ці питання відносяться до компетенції роботодавця. Змінюється розмір плати за видачу дозволу (складатиме від 2 до 6 розмірів прожиткового мінімумудоходів громадян – залежить від строку дії дозволу), повертається стягнення плати за продовження строку дії дозволу.

Як і раніше дозволяється застосування праці одного іноземця різними роботодавцями (на умовах сумісництва). Крім того іноземець може суміщати роботу на посаді, визначену дозволом, з роботою на посаді тимчасово відсутнього працівника (за умови, що суміщення триватиме не більше 60 календарних днів протягом року – без отримання додаткового дозволу). Дозволяється змінювати назву посади іноземця (із внесенням змін до дозволу), про що роботодавець має повідомити ДСЗ не пізніше як за 30 днів після виникнення відповідних обставин – якщо така повідомлення не здійснено, до роботодавця застосовується штрафна санкцій у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Звертаємо увагу, що Законом про зайнятість не змінена норма щодо застосування штрафних санкцій до роботодавців у 20-кратному розмірі мінімальної заробітної плати у разі застосування ними праці іноземців без дозволів ДСЗ. Вказане свідчить про необхідність подальшого особливо уважного розгляду працівниками кадрових служб документів іноземців, які подаються ними при прийомі на роботу. Адже в ході поточного прийому працівників, окремі з них можуть бути іноземцями. При цьому, як і раніше, праця осіб, які мають право на постійне проживання на території України (мають дозвіл на імміграцію), застосовується без дозволів ДСЗ. Застосування праця іноземців, які тимчасово перебувають в Україні (мають посвідку на тимчасове проживання або виключно відмітку у паспорті про перетин кордону), потребує дозволу ДСЗ.

При застосуванні роботодавцями іноземних технологій та обладнання, у разі якщо при цьому зовнішньоекономічним договором передбачена необхідність залучення іноземних фахівців, необхідно звертати увагу, що такі особи відносяться до категорії відряджені іноземні працівники і застосування їх праці також потребує дозволу ДСЗ.

Іноземці, які є засновниками (співзасновниками) спільних або виключно іноземних підприємств, мають враховувати, що провадження ними інвестиційної діяльності не потребує дозволів ДСЗ, а от вступ їх у трудові відносини з такими підприємствами потребує дозволу ДСЗ.

Консультації з питань застосування праці іноземців надаються в ОЦЗ за телефоном (0522)24-64-18 або шляхом безпосереднього звернення за адресою м. Кропивницький, вул. Леоніда Куценка, 10, кім. 17. Відповідна інформація розміщена на Інтернет-сторінках ОЦЗ (адреса в мережі Інтернет www.dcz.gov.ua/kid – рубрика «Видача дозволів іноземцям»), Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати (рубрика «Законодавство» – «Державна служба зайнятості» - «Застосування іноземної робочої сили», адреса www.chamber.kr.ua).


Заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Стоян Б.С.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!