​Олександр Мільто: «Наш девіз – «Досягнення заради сталого розвитку!»

30.01.18, 14:44

У січні прийнято підводити підсумки за попередній рік та окреслювати плани на майбутнє. Це роблять як окремі люди, так і цілі установи та організації. Менше року тому на Кіровоградщині була створена громадська організація «Агентство Розвитку Територій», яка надає допомогу громадам у втіленні інфраструктурних, екологічних та соціальних проектів. Про те, що вдалося зробити і про плани ми розпитали очільника Агентства – Олександра Мільто.

- Олександре Анатолійовичу, назва очолюваної вами громадської організації досить промовисто говорить про те, чим ви займаєтесь, але на чому саме акцентуєте увагу «Агентства Розвитку Територій»?

- Ми є неурядовою громадською організацією, яка займається усіма напрямками розвитку територій. Це і допомога об’єднаним територіальним громадам у створенні стратегічних документів по розвитку територій, і створення містобудівної документації, і впровадження проектів будівництва, реконструкції та капітальних ремонтів соціальної сфери, а також будівництво інфраструктурних та екологічних об’єктів. Займаємось ми і розвитком державно-приватного партнерства, та іншими проектами, які передбачають розвиток підприємств, установ, організацій, розпорядників бюджетних коштів та інших інвестицій, налагоджуємо взаємодію громад із інвесторами.

- Розкажіть будь ласка про людей, які створюють команду Агентства.

- Експертами і керівниками напрямків Агентства є молоді та амбітні люди, які мають досвід роботи в органах влади і органах місцевого самоврядування, і фактично управляли територіями та громадами на Кіровоградщині. Це Анна Русавська, Ярослав Кіров, Олександр Мокрицький, Віктор Куцоконь та інші. Сьогодні Агентство уклало понад двадцять угод про співпрацю із громадами, органами самоврядування, районними державними адміністраціями, бюджетними розпорядниками у Кропивницькому та по всій Кіровоградській області. За півроку активної діяльності ми організували роботу Агентства та маємо стратегічні плани розвитку організації! Вже створено Проектну раду, до складу якої увійшли науковці та експерти найвищого рівня, фахівці із проектування та будівництва, а також партнери і однодумці. Членами Проектної ради є голова Громадської ради Олександр Гавриленко, голова правління ПрАТ Інститут «Кіровоградагропроект» Петро Довченко, кандидат наук Олена Бойко, яка представляє Інститут економіки та прогнозування Академії Наук України, та інші поважні люди. Ми впевнені, що йдемо по правильному шляху і наша допомога та взаємодія із партнерами досить ефективна. Наразі вже є кілька проектів, які знаходяться на стадії реалізації, і такі, що успішно завершені.

- Буде цікаво дізнатися про те, що це за проекти, адже є території, які досі не започаткували співпрацю з вами, і їм це було б корисно знати.

- У минулому році ми успішно адміністрували і продовжуємо адмініструвати кілька проектів по розвитку Льотної академії. Це стосується, зокрема, покращення навчальної бази Академії, реконструкції гуртожитків і навчального корпусу. Є і об’єкти, які Агентство почало проектувати для кількох громад у районах області. Саме для нових об’єднаних територіальних громад співпраця із нами є особливо цікавою, бо ні для кого не секрет, що у селах та селищах не все так добре із кадрами, як того б хотілося. Там не вистачає, або й взагалі немає архітекторів, будівельників, економістів. А через співпрацю та партнерство із нами громади вирішують більшість своїх проблем і реалізують важливі для людей проекти, не наймаючи у штат велику кількість спеціалістів, яких, власне, і неможливо знайти у невеликих містечках.

- Тобто, мова йде про те, що коли у громади є бажання втілити проект у тій чи іншій сфері…

- То вони можуть доручити виконання проекту нам, і Агентство його успішно реалізовує – від початку і до якісного завершення, враховуючи побажання замовника.

- Це один формат стосунків, коли у замовників є розуміння того, чого вони хочуть. Але є й інші ситуації, коли громада не може придумати проект. Чи можна з цим до вас звертатися? Ви зможете порадити, що варто було б збудувати на території – теплицю чи сонячну електростанцію?

- Найголовніше для кожної новоствореної громади – із новими межами, із новим керівництвом, – це розробка стратегії розвитку. Від цього потрібно відштовхнутися: вивчити специфіку території, природні і земельні ресурси, людський потенціал. Як я вже казав, при «Агентстві розвитку територій» працює Проектна рада і ми додатково залучаємо фахівців, якщо є особливі задачі. Таким чином створено унікальний орган, який спроможний справитися зі написанням розвиткових проектів будь-якої складності. У нас вже є перші результати, зокрема, проект регіонального розвитку, створений на замовлення Льотної Академії. Зараз проект на конкурсі у Міністерстві регіонального розвитку, щоб отримати фінансування з коштів Європейського союзу. Документ стосується розвитку як навчальної бази Академії, так і аеродрому та аеропорту, що в результаті суттєво позитивно вплине на інвестиційно-привабливий клімат та загальний розвиток Кіровоградщини. Наразі Мінрегіонбуд отримав чимало проектів з усієї України, і процес конкурсу буде очевидно складним та тривалим, але ми сподіваємося на позитивні результати.

- Ви – відомий прихильник впровадження державно-приватного партнерства. Постійно берете участь у міжнародних конференціях з цих питань. Чи можна говорити про те, що ця тема рухається в Україні та на Кіровоградщині?

- Я переконаний, що саме за такими проектами майбутнє, і для Кіровоградщини, і для України. Сьогодні у нашій державі реалізовується більше десятка таких проектів, але цього дуже мало. В нашому регіоні такі проекти лише в стані обговорення. Закон про державно-приватне партнерство було прийнято в травні 2016 року, а підзаконні акти продовжують розроблятися і удосконалюватись. Ми з колегами дійсно відвідуємо міжнародні інвестиційні конференції, організовані європейською економічною комісією ООН, зокрема за останній рік побували у Барселоні, Гонконзі та Женеві. Там можна спостерігати, як реалізуються проекти державно-приватного партнерства в окремих державах та на міжконтинентальному рівні. Ні у територій, ні навіть у держав ніде у світі не вистачає коштів на такі глобальні інфраструктурні проекти, як автостради, канали чи порти. Натомість інвестори можуть і готові вкладати кошти у подібні проекти. Після численних поїздок, навчань і обмінів досвідом, фахівці «Агентства розвитку територій» є глибокими експертами у сфері державно-приватного партнерства. Ми можемо не тільки розповісти, як це працює в Європі та світі – ми готові до реалізації таких проектів в регіоні, адже при правильному підході вони дуже вигідні і для громади і для інвестора. Це непросто, але треба впроваджувати новітні інструменти для залучення інвестицій і робити спільні високі досягнення заради сталого розвитку! Фактично, Агентство підвищує інвестиційну привабливість територій, допомагаючи їм провести аналіз наявних природних і земельних ресурсів, а також розробити стратегію руху у майбутнє. Території із задоволенням співпрацюють із «Агентством розвитку територій», поповнюючи базу даних інвестиційно-привабливих майданчиків та об’єктів, щоб завести на територію інвестора, додати податків у місцевий бюджет та збільшити кількість робочих місць на території. І цю базу українською та англійською мовами можуть вільно переглядати інвестори з будь-якого куточку світу на нашому сайті.

- Тобто, якщо громада має готовий майданчик для виробництва, або ідеї щодо надання послуг, то можна залучати вас до реалізації цих ідей?

- Безумовно. Причому, ми готові включатися у процес на всіх його стадіях. Наразі існує багато інвесторів, які готові вкладати гроші у різні об’єкти, від сонячних електростанцій і сміттєсортувальних заводів до невеликих об’єктів, де надаються різноманітні актуальні послуги громадянам у містах та селищах.

- Чи можете Ви назвати кілька ТОП-тем, які є найближчою перспективою «Агентства Розвитку Територій»?

- Наші можливості достатньо широкі і майже необмежені. Найцікавіша і, мабуть, найважливіша тематика на сьогодні, це все ж таки проекти екологічного напрямку. Їм багато років приділялося недостатньо уваги, а сьогодні є і джерела в Україні, і закордонні інвестиції, і можливості для реалізації таких проектів. А головне значно зросла їх актуальність. Впроваджуються вони і на Кіровоградщині. Ми, до речі, крім проектування, забезпечуємо громади підтримкою у процесах, що пов’язані із державними закупівлями, а також шукаємо джерела фінансування, і займаємося подальшим будівництвом об’єктів. Зокрема, у Кіровоградському районі ми адмініструємо такий проект. Агентство вже провело процедуру закупівель і очікує рішення про фінансування підрядних робіт по створенню об’єкту, що складається із очисних споруд та системи водопостачання для усього села. Це гарний і великий проект, по якому вже створено проектно-кошторисну документацію, проведено державну будівельну експертизу проекту і процедуру закупівель та визначено виконавця робіт. Маленька сільська рада сама ніколи не охопить такі процеси, а ми все це робимо. Вони ж просто контролюють нашу роботу. І неважливо, чи увійшло це село до складу ОТГ чи ні. Також із Агентством уклала договір про адміністрування і виконання функцій замовника у будівництві Судова адміністрація області по об’єкту «Будинок правосуддя» у Кропивницькому. Ми взяли на себе зобов’язання організувати всі процеси та збудувати об’єкт – від початку і до завершення. У перспективі у Будинку правосуддя будуть розташовані всі судові установи регіону, і загалом цей проект обійдеться у більш ніж 100 мільйонів гривень, які обласна судова адміністрація залучає із державного бюджету. На початок весни заплановано почати процес будівництва.

- Переважно ми сьогодні з вами говоримо про будівельні проекти, але чи є проекти на Кіровоградщині, що стосуються використання сучасних технологій?

- Звісно, переважна більшість проектів стосується інфраструктури чи ремонту соціальних об’єктів. Але у списку головних проектів поточного року також є і проект регіонального розвитку «Створення авіаційного кластеру». Також ми ведемо перемовини із девелоперськими компаніями із України, Туреччини та Хорватії щодо будівництва сонячних станцій на п’яти майданчиках у Кіровоградській області. Думаю, що у найближчі місяць-два по кільком майданчикам почнеться проектування. Це продовжить наповнювати область альтернативними джерелами енергії. Враховуючи законодавство України, я прогнозую активне будівництво у цьому напрямку саме у 2018-2019 роках.

- Працюючи у такій комплексній сфері, як створення і управління проектами, неможливо бути успішним без партнерів. Розкажіть, на кого ви спираєтесь, виконуючи різноманітні проекти?

- Список наших партнерів постійно росте, і найближчим часом ми з багатьма новими громадами почнемо реалізацію спільних проектів за рахунок коштів бюджетів та коштів інвесторів. Також наші партнери – це Інститут економіки та прогнозування Національної Академії Наук України, і Асоціація міст, і Академія публічно-приватного партнерства, і Центр розвитку місцевого самоврядування. Ми усім дуже вдячні за підтримку та ефективну співпрацю у 2017 році і впевнені, що новий рік стане ключовим для нашого Агентства у питаннях реалізації надважливих проектів. Стратегічним партнером АРТ є інститут «Кіровоградагропроект». Їм під силу спроектувати об’єкти будь-якої складності і в найкоротші терміни. Такі стосунки дозволяють не тільки вести ефективну роботу із громадами, установами та представниками бізнесу, але й планувати та втілювати у життя панельні дискусії, форуми, конференції, які піднімають важливу публічну дискусію. Зокрема, у травні минулого року «Агентство розвитку територій» стало спів-організатором великої інвестиційної конференції у столиці, де були представники понад десяти країн Європи та Сходу, і йшлося про проблеми розвитку інженерної інфраструктури та шляхи залучення інвестицій. Тому на рік, що почався, у нас є досить амбітні плани, втілювати які ми будемо з партнерами – на користь розвитку територій Кіровоградщини і всієї України. Щиро вітаємо мешканців міста та області зі святами, бажаємо натхнення у роботі, добробуту у родинах і звершення всіх починань!

Вікторія Талашкевич - для тижневика "Народне слово"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!