Бути чи не бути: власник чи квартиронаймач, іпотека чи оренда?

09.08.18, 14:00

Зовсім не потрібно оприлюднення статистичних даних, щоб ствердно заявити — квартирне питання в нашій країні є одним з найболючіших і гострих. Власна житлова площа залишається мрією для дуже багатьох молодих і не молодих українських сімей, які вимушені або звертатися в банки за отриманням іпотечного кредиту або ж винаймати квартиру. Одвічне питання, що вигідніше — іпотека чи оренда квартири?

Аби аргументовано відповісти на це питання, слід вивчити ринок нерухомості та банківські пропозиції. Нехитрі розрахунки - порівняння іпотечних виплат з платежами за оренду квартири, можна провести і самостійно. Вартість оренди 2-кімнатної квартири у Кропивницькому коливається від 3 до 7 тис. грн на місяць. Усе залежить від району, поверху, ремонту та меблювання. Що стосується банківського кредиту на придбання власних квадратних метрів, тут розрахувати ще простіше. Просто зайти за на сайт банку, де калькулятор прорахує усе за вас. Так, при середній вартості двокімнатної квартири у 550 тис.грн та першого внеску у 25%, щомісячний платіж за квартиру, придбану на первинному ринку, або за банківське житло, складатиме 6406 грн. Якщо ж придбати цю ж квартиру на вторинному ринку, щомісячно будемо сплачувати 7056 грн.

«Порівнювати оплати за оренду і за іпотеку не зовсім коректно, - розповідає Євген Ратушний, керівник бізнесу споживчого кредитування Кіровоградської філії ПриватБанку. - Скільки б ви не сплачували за орендоване житло - квартира не стане вашою власністю. Що не скажеш про іпотеку. На який би термін ви не взяли кредит, Ви оплачуєте власні квадратні метри. Та й можливість дострокового погашення кредиту без комісії пришвидшить розрахунки з банком».

Сьогодні ПриватБанк пропонує прозорі та зрозумілі умови кредитування без прихованих комісій та платежів. Кропивничани мають можливість придбати нерухомість, як на первинному (об’єкти, що введені в експлуатацію), так і на вторинному ринку. Банк пропонує кредитування терміном до 20 років, з початковим внеском від 25%, ставкою за кредитом від 17,9% річних (іпотека на первинному ринку). Кредит погашається щомісяця рівними платежами. Банк гарантує повний юридичний супровід угоди, а також дотримання всіх законів України під час її укладання.

А тепер не лише про цифри і розрахунки. Придбання квартири в іпотеку в цілому більш довгостроковий проект, ніж оренда житла. Навіть уявити собі договір оренди квартири або будинку, розраховані на строк хоча б 10-15 років, досить складно. До того ж, ставки по іпотечних кредитах встановлюють лише одного разу — під час укладання договору і є фіксованими. Тому неприємні сюрпризи у вигляді несподіваного і нічим не обґрунтованої підвищення щомісячного внеску позичальникам не загрожують. І, звичайно, з банком немає необхідності погоджувати всі етапи здійснення ремонтних робіт, звітувати про появу в родині домашнього улюбленця тощо. Наразі і вартість житла в нашій країні неухильно зростає, що вигідно для покупців, які взяли іпотечний кредит, але може стати проблемою для наймачів.

Зваживши всі аргументи, можна впевнено сказати, що брати іпотеку набагато вигідніше, ніж оплачувати оренду. До речі, скористатись іпотечним кредитуванням можуть не лише клієнти ПриватБанку. А подати заявку на отримання іпотеки можна у будь-якому відділенні ПриватБанку чи онлайн на офіційному сайті банку.

ПриватБанк – найбільший український банк і лідер роздрібного банківського ринку, що обслуговує понад 19,6 млн індивідуальних і 600 тис. корпоративних клієнтів. Регіональна мережа ПриватБанку включає 3 127 відділень, 19 841 банкоматів та терміналів самообслуговування. ПриватБанк є найкращим в Україні роздрібним банком і найкращим цифровим банківським сервісом країни – такого очевидного висновку дійшли експерти національного рейтингу «50 провідних банків», який щорічно складає FinClub. Більше цікавої інформації - на сайті або у Фейсбук.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!