​“Отамани гайдамацького краю” завітали до художнього музею

14.10.18, 12:00

Напевно у кожного з нас існують певні свої стереотипи та упередження по відношенню до чого-небудь. Так само і я, вже третій рік ходжу кожного дня повз обласний художній музей, однак жодного разу мені навіть не спало на думку, зайти в середину. До свого сорому, я й не знав, що музей власне і знаходиться на тому місці. І якби мені довелось призначити комусь зустріч біля музею, то я б не сказав в першу чергу, що давай зустрінемось біля художнього музею. Навпроти “Сільпо”, біля центральної зупинки, за мостом... Якось так я б вказав координати свого місцезнаходження, однак про музей - жодного слова, а все тому, що на жаль, такі місця не користуються особливою популярністю, тим більше, серед молоді.

Однак, кайдани в голові завжди ламаються в той час, коли цього зовсім не очікуєш. От і мене, волею випадку, доля таки занесла до музею, на персональну черкаського художника - Василя Гелетка “Отамани гайдамацького краю”, приурочену до Дня захисника України та Дня українського козацтва.

Гайдамаччина, Коліївщина, Гонта, Залізняк...Піднімаючись на четвертий поверх, де і відкрито було виставку, я думав, що щось таки знаю по темі виставки, оскільки, моя мама - родом з Черкащини, тож про гайдамацький рух я чув не тільки з поеми Шевченка. Однак, як виявилось, виставка присвячена не тільки подіям гайдамаччини. Загалом в рамках виставки, усі охочі змогли переглянути унікальні графічні твори митця, зокрема на виставці було представлено 41 роботу художника, тематика яких – висвітлення героїчного минулого українського народу у боротьбі за незалежну державу. Василь Гелетко родом з Черкащини, тож близькими для нього є події, які відбувались сто років тому у Холодному яру, та були яскравим прикладом волелюбності та нескореності української нації. Ці події художник висвітлив у серії робіт під назвою « Холодний яр».

Так само, на полотнах митця зображені портрети відомих історичних діячів України - Симона Петлюри, Павла Скоропадського, Тараса Шевченка, Євгена Коновальця та інших видатних осіб, метою яких була боротьба за суверенність нашої держави. Не залишається осторонь Василь Васильович і тих подій, які пережила наша країна під час Революції Гідності, присвятивши одну із своїх робіт героям Небесної сотні – Сергію Нігояну, Михайлу Жиздневському та Юрію Вербицькому. За словами самого митця, ці події стали ключовими у сучасній українській історії та спричинили такі необхідні зміни у свідомості населення.

Постать самого ж Василя Гелетка є досить цікавою, оскільки його роботи можна назвати дійсно унікальними, бо він – один з небагатьох митців в Україні, що пише на історико-патріотичну тематику. Створення цієї виставки було справді непростим, на цьому наголосили як і організатори, так і її автор – Василь Гелетко, однак любов до історії свого рідного краю та України загалом, багаторічне збирання фольклору, та, безперечно, непересічний талант Василя Васильовича, допомогли у втіленні мрій в реальність. «Не має майбутнього у тієї країни, яка не знає свого минулого», - очевидно з таким девізом живе та творить художник, оскільки окрім висвітлення подій минулого, Василь Гелетко так само переймається і теперішньою ситуацією в Україні, оскільки регулярно передає кошти від продажу своїх робіт на потреби армії, при цьому, закликаючи кожного любити нашу Батьківщину. Також, митець передав до художнього музею одну із своїх портретних робіт – «Симон Петлюра».

Окрім унікальних картин, під час заходу обговорювались важливі історичні та громадські проблеми. Зокрема, одна з головних цілей виставки – заклик до зацікавленості в доленосних подіях історії України, а також свіжий погляд та певне їх переосмислення. Тому, проведення подібних заходів у нашому місті, спонукає до зацікавленості краєм та країною у якій ми мешкаємо.

автор - Олександр Нікітін




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!