​Легалізувати не можна заборонити. Гаряча дискусія на гарячі теми

20.11.18, 12:00

Напевно, недоцільно було б зараз говорити про те, чи був шлях України до зближення з Європою більш спонтанним, аніж виваженим народним волевиявленням, хоча б з поваги до тих, хто відстоював це право вибору для нашої країни. Однак, на сьогоднішній день не можна однозначно говорити про те, чи вдасться адаптувати реалії та цінності європейського життя до українського менталітету. Адже, те, що для умовного німця добре, для українця може бути неприйнятним.

Навіть серед прихильників європейського напрямку зовнішньої політики більшість бачить життя “як у Європі” лише у відповідному соціальному рівні. Більшість з нас Європа приваблює, в першу чергу, своєю заробітною платою та іншими подібними благами, що є абсолютно нормально та зрозуміло. Але, усвідомлювати себе сучасним європейцем, не значить, мати лише якісь матеріальні цінності. Окрім цього, потрібно переглянути своє ставлення до тих речей, які всередині саме нашого суспільства відносяться до тих, про які або ж говорити не прийнято, або взагалі вважається порушенням моралі.

Нещодавно
“Асоціація Політичних Наук” провела цікаву дискусію, щодо можливої легалізації в Україні легких наркотиків, проституції та порнографії. Мета дискусії полягала у пошуку відповідей на ті питання, які стали актуальними саме після того, як Україна задекламувала свій шлях до європейської спільноти. Консолідація суспільства не можлива без діалогу його представників між собою. Головною перевагою даного заходу стало те, що ніхто не намагався нав'язати комусь яку-небудь думку. Усі присутні вели дискусію між собою, розглядаючи як позитивні, так і негативні аспекти певної проблеми. До того ж, захід зібрав велику кількість зацікавлених, тож свої думки могли висловити представники різних вікових категорій. Отож, чи може бути компромісне ставлення до наркотиків, проституції та порнографії і як все це пов'язано з європейським вибором України?

Противники європейської інтеграції нашої країни наголошували на тому, що не всі європейські цінності можуть бути сприйняті українцями. Наприклад, у деяких країнах Європи(Чехія, Бельгія, Португалія, Нідерланди, Німеччина) на законному рівні легалізовано канабіс, так звані легкі наркотики, якщо хто не знає. Якщо в Україні навіть саме слово “наркотики” одразу викликає внутрішній моральний протест, то в окремих країнах Європи та Західного Світу їх використання в певних регламентованих законом дозах, є дозволеним. З одного боку, когось це може обурити, однак в той же самий час, канабіс не викликає фізичної залежності, на відміну від тютюну, який не відноситься до наркотичних речовин. А як бути з алкоголем? “На коня” , “по сто грамів”... Значення цих слів в нашій країні знають навіть малі діти. Відпочинок з алкоголем є цілком буденною справою для нас, хоча шкода від спиртних напоїв для організму є набагато більшою ніж від того ж самого канабісу. Отож, учасники дискусії зійшлись на тому, що якщо легалізація певних видів наркотичних речовин і буде можливою в Україні, то залежати вони повинна в першу чергу від внутрішньої відповідальності наших співвітчизників. А надійною опорою для дотримання цієї відповідальності повинна стати законодавча база, де чітко має бути прописано що і в яких дозах можна вживати.

Тему проституції в Україні можна віднести до однієї з табуйованих. Особливо для людей, вихованих за релігійними канонами. Тим більш, в нашій країні, де з давніх-давен культ сім'ї вважався основоположною складовою суспільного життя, проституція вважалася чи не найбільшим моральним падінням людини. Однак, з проституцією ситуація приблизно така ж сама, як і з наркотиками : уникання цієї теми, не заперечує її наявності. Здавалося б, наш менталітет не дозволяє навіть думати про легалізацію цієї професії, нехай і охрещеної як найдавнішої у світі. Але, знову апелюємо до тієї самої Європи, де проституція легалізована в таких країнах, як Нідерланди, Німеччина, Австрія, Швейцарія, Греція, Туреччина, Угорщина і Латвія. До того ж, цей вид діяльності є економічно вигідним для бюджету країни, хоч як би це абсурдно не звучало на перший погляд.

Які ж можуть бути переваги від легалізації проституції, окрім того, що так прийнято в Європі? Хоч даній проблемі і не прийнято приділяти достатньо уваги всередині нашого суспільства, особливо без використання при цьому слів осудження, однак є речі, які є виключно індивідуальними, про які також не прийнято говорити в слух. Наприклад, не важливо, буде узаконено проституцію чи ні, однак незаперечним фактом залишається те, що за послугами до повій все одно продовжуть звертатись. Про ризики таких контактів відомо всім, адже візит до повії може завершитись цілим букетом венеричних хвороб, лікування яких обійдеться набагато дорожче, ніж сам похід за плотськими утіхами. Легалізація проституції на 100% не вирішить проблему випадкових статевих актів, однак зможе локалізувати її, зменшуючи при цьому ймовірність підхопити якусь інфекцію. Звичайно, ця тема є дуже суперечлива і цілком природньо, що на даному етапі є набагато більше противників у даному питанні, однак сам факт того, що такі обговорення набувають суспільного значення, є безперечно позитивним явищем.

Порнографія подібно до наркотиків та проституції також не входить у перелік питань для суспільної дискусії. В Україні не заборонено перегляд порногорафічних матеріалів, однак їх виготовлення та розповсюдження карається законом. Та навіть попри це, в нашій країні існують незаконні порностудії, де і знімають матеріали для дорослих. Тому, основний аргумент щодо легалізації порно полягає в тому, що раз така штука вже все-рівно існує і буде існувати, то чому б не узаконити її, для того, щоб мати надходження до державного бюджету у вигляді податків? Така ж сама ситуація і з наркотиками та проституцією. Головна вигода, на думку прихильників легалізації, полягає саме в економічній складовій. Однак, у цьому вбачається слабкість правоохоронної системи, оскільки узаконювати те, з чим закон впоратись не може, означає визнавати недосконалість законодавчої системи в Україні. Чудовий конт-аргумент щодо легалізаії було наведено одним з учасників заходу : “Наприклад, якщо ми кажемо, що раз проституція чи порнографія була є та буде, тож давайте її узаконимо, означає, що такии чином можна сказати, що раз вже люди вбивають один одного, то давайте легалізуємо вбивства, адже це теж буде надходженням до бюджету”

Отож, легалізація будь-чого в Україні не можлива без попереднього обговорення цих питань серед суспільства. Ще однією важливою складовою повинне бути надійне законодавство, яке б чітко визначило допустимі межі легалізації та зупинило будь-які прояви виходу за межі закону. А для тих, хто хоче долучитись до подібних гарячих дискусій, “Асоціація Політичних Наук” анонсує чергову дискусію, яка відбудеться 22 листопада о 15:00 за адресою вул. Преображенська 27. Темою обговорення стане легалізація грального бізнесу та зброї в Україні.

текст - Олександр Нікітін, фото - "Асоціація Політичних Наук”



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!