​Олександр Мільто: Громади отримали унікальну можливість – брати участь у вирішенні місцевих справ

14.01.19, 12:00

Громадська організація «Агентство Розвитку Територій», заснована минулого року на Кіровоградщині, виконує функції стартової платформи та фундаменту для громад, котрі хочуть рівнятися на кращих і розвиватися так, щоб бути на крок попереду. Очільник агентства Олександр Мільто переконаний, що майбутнє завжди залежить від самої людини, від її бажання стати корисною для суспільства і працювати так, щоб у інших виникало бажання приєднатися і наслідувати. адже розвиток територій – це командна робота, і тільки так можна забезпечити спільний успішний результат.

-
Олександре Анатолійовичу, яку головну проблему розвитку територіальних громад ви можете назвати?
-
Територіальним громадам на Кіровоградщині та в Україні загалом не вистачає ініціативних, креативних, або ж просто небайдужих людей, які вміють мислити масштабно, які в кожній ідеї шукають перспективу. Розумієте, у свідомості українців досі працює менталітет, в основі якого лежить фраза «держава повинна». А далі, залежно від потреб громади – збудувати чи відремонтувати школу, лікарню чи церкву, зробити дорогу чи забезпечити робочими місцями, побутовими комунікаціями, розважальними закладами і т.д. Тобто, є бажання мати високий рівень життя, але нічого при цьому не вкладати. І тут не може бути відмовок, що ми нічого не знаємо і не вміємо. Адже, фактично, просто не хочемо. Іншою проблемою я б назвав низький рівень інвестиційної привабливості територій. Це і є головне завдання роботи та унікальна спеціалізація Агентства розвитку територій – формувати і підвищувати привабливість місцевості, показувати інвестору їхні можливості.

Олександр Мільто, фото - Ігор Демчук
Олександр Мільто, фото - Ігор Демчук

- Та чи достатньо в Україні можливостей для розвитку?
-
У нашій державі нарешті настав період, коли добробут членів тієї чи іншої громади залежить від них самих. Цей процес ми називаємо вже звичним для нас словом – децентралізація. Щоправда далеко не всі, особливо у сільській місцевості, розуміють і знають, що це насправді таке, і як цим можна користуватися на практиці. У багатьох децентралізація асоціюється із так званим процесом укрупнення територій, що відбувався у радянські часи. І це людей лякає, бо то був негативний досвід, який, на щастя, залишився у минулому. А можливостей у сучасній Україні безліч. І громади, і люди сьогодні вимагають закінчити основні етапи децентралізації влади – а це означає децентралізацію ресурсів і повноважень. Нині важливо зрозуміти, що завершення цих етапів має відбутися якісним ривком. Варто оперативно фіналізувати процеси, втілення яких було заплановане на два роки, а розтягнулося на п’ять. Це забезпечить поступальний розвиток як всієї держави, так і окремих територій.

-
Чи дійсно так просто залучити інвестиції?
-
Інвестиції приходять туди, де є сприятливе середо-вище і визначена чітка стратегія соціально-економічного розвитку території. Адже навіщо інвестору вкладати кошти у те, що не має перспективи? Це логічно і природньо. Саме тому наше Агентство надає експертну допомогу у таких питаннях. Консультуємо у написанні проектних заявок для залучення бюджетних і приватних інвестицій, а також коштів від міжнародних донорів і фондів, створюємо програми та плани місцевого розвитку, виготовляємо містобудівну документацію з урахуванням пріоритетів розвитку території. Окрім цього, ми знаходимо джерела фінансування реалізації проектів і програм, сприяємо розвитку інвестиційної привабливості території, надаємо методичну юридичну допомогу для організації якісних адміністративних послуг на територіях.

-
Тож очолювана вами організація фактично виконує всю роботу замість територіальних громад?
-
Насправді наша мета – не виконати роботу за когось, а навчити і допомогти активним і креативним представникам кожної громади шукати та знаходити можливості для розвитку з метою їх подальшої реалізації. Інакше наша робота теж не мала б сенсу. Адже щоб правильно і розумно розвивати ту чи іншу територію, її треба не лише досконало вивчити, а й постійно реалізовувати нові цікаві проекти та ідеї. А для цього потрібна системна робота, якою, в ідеалі, мають займатися місцеві активісти, котрі користуються авторитетом у громади і розуміють, як об’єднати зусилля усіх мешканців для спільного успішного результату. Це може бути керівництво та актив громади, активний бізнес або громадське об’єднання чи наукова установа – «Агентство розвитку територій» має позитивний досвід співпраці з різними організаціями. Втім, повертаючись до вашого питання, ми маємо досвід і повної розробки стратегічних проектів розвитку окремих територій, а також проектів, за допомогою яких залучено десятки мільйонів коштів Європейського Союзу. Наразі вже є кілька проектів, які перебувають на стадії реалізації, і такі, що успішно завершені.

-
Про які саме проекти мова?
-
Ми адміністрували кілька проектів з розвитку Льотної академії. Це стосується поліпшення навчальної бази закладу, реконструкції гуртожитків і навчального корпусу. Також відбувається співпраця щодо розвитку авіаційного сполучення у місті. Є і об’єкти, які Агентство почало проектувати для кількох громад у районах області. Зокрема, ми стали виконавцями робіт на замовлення сільських рад населених пунктів Казавчин та Бугове Гайворонського району – із розробки стратегій розвитку соціально-економічного і туристичного напрямів. І таких історій у нас багато, про них можна довго розповідати. Ми постійно зустрічаємося із представниками об’єднаних територіальних громад, аналізуємо інвестиційно-привабливі ділянки, окреслюємо напрями співпраці щодо залучень потенційних інвесторів. Я наголошую на тому, що головне у цьому процесі – це бажання самих громад жити на розвиненій території. Саме для нових об’єднаних територіальних громад співпраця з нами є особливо цікавою, бо ні для кого не секрет, що у селах та селищах не все так добре із кадрами, як того б хотілося. Там не вистачає або й взагалі немає архітекторів, будівельників, економістів. А через співпрацю та партнерство з нами громади вирішують більшість своїх проблем і реалізують важливі для людей проекти, не наймаючи у штат багато спеціалістів, яких, власне, і неможливо знайти у невеликих містечках.

Очільник Казавчинської громади Сергій Манзюк та Олександр Мільто
Очільник Казавчинської громади Сергій Манзюк та Олександр Мільто

- Чи має Агентство якусь навчальну програму для лідерів місцевого самоврядування?
-
Швидше ми маємо системний підхід до роботи, що включає в себе і навчання. А як інакше? Проводимо тематичні семінари, тренінги, підвищуємо рівень правових знань та практичних навичок в управлінні проектами. Ми розробляємо і виготовляємо навчальні посібники та методичні рекомендації, інформуємо партнерів про зміни у законодавчих актах, що стосуються їхньої діяльності, проводимо аналіз інвестиційних та грантових програм, присутніх на ринку України, Європи та світу, розробляємо та реалізовуємо комплексні програми рекламно-інформаційного характеру, спрямовані на розвиток та підвищення інвестиційної привабливості підприємств і територій. При «Агентстві розвитку територій» діє Проектна рада, до складу якої увійшли науковці та експерти найвищого рівня, фахівці із проектування та будівництва, а також партнери і однодумці.

-
А якщо говорити про інвесторів… У чому полягає користь для них від співпраці з «Агентством розвитку територій»?
-
Перш за все, інвестор отримує змістовну базу даних про об’єкти для інвестування – земельні ділянки, будівлі та споруди, а також проекти, що вже реалізовуються на даній території. На сайті Агентства ми поступово збираємо інформацію – у тому числі англійською мовою – про доступні для інвестування об’єкти. І ця інформація є у відкритому форматі для всіх бажаючих. Окрім цього, інвестор отримує від фахівців агентства допомогу у виборі інвестиційного майданчика, а також, за потреби, розробку концепції та бізнес-плану інвестиційного проекту, не кажучи вже про якісний супровід в отриманні адміністративних послуг, дозвільних документів та якісне проектування об’єктів.

-
Олександре Анатолійовичу, ви тривалий час працювали в обласній адміністрації. У нинішній діяльності попередній досвід знадобився?
-
Безумовно. Я досконало знаю, як працюють державні структури, розумію, яким чином розподіляється бюджет, куди треба звертатися з того чи іншого питання. Команда Агентства фахово розбирається у питаннях державно-приватного партнерства, що дозволяє у кілька разів швидше, якісніше і, що найголов-ніше, зі значною економією бюджетних коштів розвинути інфраструктуру території. Таким чином, ми забезпечуємо співробітництво між органами державної влади, органами місцевого самоврядування та приватними партнерами для успішної реалізації взаємовигідних проектів.

-
Міністерство економічного розвитку та торгівлі України визначає державно-приватне партнерство як один із ключових механізмів розвитку територій. Але на Кіровоградщині досі мало експертів з цього питання. Чи могли б ви коротко окреслити, у чому переваги такого підходу?
-
Я переконаний, що державно-приватне партнерство це найбільш потужний інструмент для сталого розвитку всіх груп інтересів – і бізнесу, і державного сектору, і громадянського суспільства. Наразі неможливо уявити іншого фактора миру та стабільного зростання в Україні, адже співробітництво забезпечує кращі, більш ефективні результати, аніж конкурування та «перетягування ковдри». Причому, це стосується всіх секторів. Медична і освітня реформи, формування місцевих бюджетів та гостра необхідність розвивати соціальну інфраструктуру ставлять перед державою виклики, подолати які інакше, аніж у співпраці з бізнесом, неможливо. Але проекти державно-приватного партнерства мають привертати до себе публічний інтерес, тобто задовольняти потреби населення, а також мати довготривалий характер, що передбачає великі гарантії з обох сторін. Якщо інвестор вкладає кошти, то йому потрібен і термін повернення капіталу, і термін заробітку. З огляду на це, саме розподіл ризиків між публічним і приватним партнером є найскладнішим на сьогоднішній день. Але через реформу самоврядування у керівників громад виникає інтерес до залучення приватного партнера. Тому спільні проекти між владою та бізнесом вже зараз реалізуються, і наше Агентство надає таким проектам всіляку підтримку.

-
Що отримують органи влади від залучення приватних партнерів до проектів у місцевих громадах?
-
Вони отримують найголовніше – інвестиції у комунальні підприємства, а також консолідовану відповідальність та передачу частини ризиків до інвестора, а в результаті – підвищення якості життя та добробуту всіх членів громади. Це і є взаємовигідна співпраця.

-
Олександре Анатолійовичу, чи надає ваша громадська організація юридичний супровід під час реалізації проектів?
-
Звісно. Ми подбали і про це. Наші спеціалісти ведуть переговори з партнерами, вирішують конфліктні ситуації, надають консультації з питань правильного застосування законодавства та супроводжують операції, пов’язані з нерухомістю і, що завжди непросто, із отриманням дозвільних документів. Ми не тільки готуємо проекти договорів у сфері господарської діяльності – ми допомагаємо пройти весь процес: від проектування через замовлення і виконання підрядних робіт до кінцевого результату.

-
Як гадаєте, чи варто сьогодні широко «піарити» успішні історії розвитку невеликих територіальних громад? Адже не кожен досвід можна застосувати на конкретній території.
-
Я вважаю, що робити це обов’язково, бо знаю багатьох людей, які роблять хороші речі, потрібні нашому суспільству сьогодні, але вважають, що говорити про це нескромно. Маю іншу думку. Треба на власному прикладі показувати, що варто підтримувати гарні ідеї, сприяти їх реалізації, можливо тоді той, хто був до всього байдужий, замислиться і вже завтра зробить свій внесок у певну корисну справу. Саме тому «Агентство розвитку територій» надає інформаційно-аналітичну підтримку партнерським проектам. Наша команда експертів має досвід у проведенні масштабних PR-кампаній, роботи у соціальних мережах, налагодженні зв’язків з журналістами та засобами масової інформації. Зокрема дякую журналу «Персона» за надану можливість сьогодні поговорити на важливу для громад тему.

-
Олександре Анатолійовичу, ви отримуєте задоволення від своєї роботи?
-
Я не займаюсь тим, від чого не отримую задоволення, бо належу до людей, які мають позитивний погляд на речі та упевнено рухаються вперед, не зупиняючись на досягнутому. Моя команда, люди, які мене оточують, рідні та друзі допомагають ставити цілі та досягати їх. Це як із територіями – коли є ціль, команда та план дій, тоді легко і просто досягнути добробуту. Загалом, для чого ми працюємо? Щоб майбутні покоління – мій син, його друзі, – залишалися жити і працювати на цих територіях. Щоб вони зробили те, що ми не встигли, чи не зуміли, чи не знали як це зробити найкращим чином. Я переконаний, що 2019 рік стане роком нових можливостей для кожного з нас. Ми вже відчуваємо, що наближаємося до рівня розвинених держав. Але, якщо будемо чекати, що європейську країну для нас побудує хтось інший, ризикуємо зупинитися на досягнутому. Громади отримали унікальну можливість – брати участь у вирішенні місцевих справ. Досягнення заради сталого розвитку – це місія нашого Агентства.


Текст: Ася Цуркан - для журналу "Персона", фото: Ігор Демчук та з архіву Агентства

ДОВІДКА:
Громадська організація «Агентство розвитку територій» – ефективний оператор з питань розвитку територій. Це команда, яка допоможе через залучення науковців визначити стратегічні напрямки розвитку території, надасть вам експертну допомогу у створенні та реалізації інвестиційних проектів, у залученні коштів з бюджетів різних рівнів, від приватних інвесторів та міжнародних донорів. Контакти: +38 (094) 938-77-44, +38 (0522) 27-57-41, e-mail: info@tda-invest.org.ua сайт: www.tda-invest.org.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!