Настав час: ​Кіровоградщина приєдналась до Всеукраїнської акції боротьби з туберкульозом

27.03.19, 10:00

В Україні щороку від туберкульозу помирає 3700 людей, щодня це в середньому 10 людей. Суха статистика 2018 року говорить про те, що у 2018 в Кіровоградська область була на другому місці в Україні (після Одеської) по захворюваності на туберкульоз. Виявлено 598 нових випадків активного туберкульозу органів дихання (повідомляє ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» та КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради»

В рамках Всеукраїнської акції «Настав час» сьогодні лікарі епідеміологи провели навчальний семінар для студентів медичного коледжу. Захід відбувся в рамках програм глобального Фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні.

«З 1993 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала туберкульоз глобальною надзвичайною подією в світі. Зараз ми говоримо про зниження рівня захворюваності на туберкульоз і в Україні, і в цілому світі, але важливо зупинити епідемію і це справа не тільки спеціалістів, а й пересічних громадян, кожної людини. У травні 2014 року в Женеві, ВООЗ прийняла резолюцію, в якій повністю схвалила нову Глобальну стратегію з туберкульозу на період з 2014 по 2035.Ця програма спрямована на ліквідацію глобальної епідемії туберкульозу в світі. ЇЇ цілями є: зниження смертності від туберкульозу на 95%; зменшення числа нових випадків захворювання на 90% за період з 2015 по 2035 рік;забезпечення того, щоб кожна родина не несла катастрофічних витрат на лікування хвороби», - із такими словами на початку розмови звернулась до присутніх звернулась Надія Оперчук.

Акцентували увагу учасників і на тому, що за даними ВООЗ 23 % випадків захворювання в Україні не виявляють. Якщо офіційна статистика говорить, що на туберкульоз хворіє кожен 50 мешканець держави, то з урахуванням прихованих випадків в ця загроза набуває більшого масштабу. Зупинити туберкульоз реально – це вже «не страшний вирок для людства». Це на досвіді обласних профільних установ доведено і перевірено. При цьому найголовніше пильне ставлення до власного здоров’я і своєчасні профілактичні заходи.

«Перше щеплення проти туберкульозу не випадково роблять дітям на третій день життя, потім проводиться ревакцинація. Дійсно, кілька років тому ми мали проблему із наявністю вакцин, але зараз вони доступні всім. За цим пильно стежать і дільничні та сімейні лікарі, і навальні закидали. Дорослі , які мають проходити обстеження раз на два роки ігнорують це правило.Безпідставно сподіваючись на те, що туберкульоз не торкнеться саме вас», - зауважила у своєму виступі Марія Оленюк, лікарка-епідеміологиня обласного Лабораторного Центру.

Доповненням до розмови про важливість зупинити епідемію туберкульозу стала виставка, підготована співробітниками ОУНБ ім. Чижевського. Виявляється, саме у сховищах цієї бібліотеки зберігаються унікальні книги минулого століття, що розповідали про проблеми туберкульозу. Поряд з цим не можна не згадати і про те, що чимало митців різних епох так чи інакше розкривають тему цієї хвороби у своїх літературних та художніх творах.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!