​Youtube-урбаністика: українські міста під об'єктивом відеокамер

12.06.19, 18:00

Останнім часом, розглядаючи міста України, все більше уваги прийнято звертати не лише на їх пам'ятки чи визначні місця, а ще й на їх інклюзивність, тобто доступність для населення. Дійсно, велику роль у загальному іміджі міста відіграє його зручність та комфорт. Сукупність цих факторів називається урбаністикою, яка останнім часом стає все більш популярною в Україні.

Урбаністика — це наука, присвячена розвитку різноманітних міських систем, таких як транспорт, екологія, охорона здоров'я, та їх взаємодії між собою та жителями міста. В рамках цього матеріалу зосередимось на українських дослідниках проблем урбаністики, та загалом доступності міста. Для цього, візьмемо платформу Youtube, яка сьогодні є одним з найбільш популярних каналів передачі інформації та розглянемо кілька каналів, що спеціалізуються або частково торкаються цієї тематики.

Логотип каналу Фактор міста
Логотип каналу Фактор міста
Фактор міста ще зовісім молодий Youtube-канал, присвячений виключно темі урбаністики українських міст. Автор каналу — Олег Васильєв, подорожує містами України, та знімає про них відеоролики. Тематика сюжетів — огляд міст з точки зору їх доступносі для жителів та гостей міста, проблеми інфраструктури, транспорту, екології та ще багато всього цікавого.

Логотип каналу Україна без грошей
Логотип каналу Україна без грошей
Україна без грошей - відеопроект молодого українського студента Ярослава Гули, присвячений подорожам Україною. Спочатку планувався лише один сезон проекту, однак він виявився настільки популярним серед глядачів каналу, що згодом вийшли другий та третій сезони. Очевидно, успіх проекту Україн без грошей у тому, що його автор не просто розповідає суху інформацію про історію міст та їх пам'ятки, а оцінює кожне з них за власними критеріями. Всі ці критерії — і є оцінкою доступності міста, адже включають в себе такі складові як — трансопрт, чистоту, “людський фактор” ( привітність та доброзичливість населення), пам'ятки та сферу послуг. І якшо ви думаєте, що з результатами все наперед відомо, і переможцем серед міст став Київ чи Львів, то ви дуже помиляєтесь. Найкращим містом України, за підсумком трьох сезонів проекту, за версією ведучого, стали... Горішні Плавні.

Україна без грошей - випуск про Кропивницький
Україна без грошей - випуск про Кропивницький
Героєм одного з випусків став і Кропивницький! Які оцінки отримало наше місто та які враження залишились у ведучого після його відвідин дивіться за посиланням

Логотип каналу Залізничні магістралі
Логотип каналу Залізничні магістралі
Залізничні магістралі
Окрім, основної тематики сюжетів каналу — подорожей залізницею, у відеороликах автора можна побачити ще й огляди потягів з точки зору їх зручності та відповідності нормам і пасажирським потребам. Також, у сюжетах часто розглядаються проблеми транспортної інфраструктури, та цікаві залізничні об'єкти, що знаходяться в Україні. Зокрема, підписавшись на канал, можна дізнатись про найповільніший приміський потяг України, найдорожчий потяг та розвиток індустріального туризму. Отож, тематика каналу набагато ширша ніж просто подорожі залізницею і у випусках часто піднімаються проблеми пов'язані з елементами урбаністики.

Як бачимо, в Україні все більше починають звертати увагу на урбаністику міст, а не просто оцінюють їх з точки зору пам'яток чи архітектури. Показовим є те, що інтерес до цих тем розвивають звичайні відеоблогери, які своїми проектами стимулюють жителів України піклуватись про свої міста. Ще один дуже важливий висновок — якщо місто відповідає усім вимогам та критеріям доступності, воно обов'язково отримає визнання. Прикладам цього стали вже згадані Горішні Плавні, які за версією ведучого проекту "Україна без грошей" стали найкращим місто нашої країни.

Збирав інформацію - Олександр Нікітін, Фотографії - з мережі Youtube



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!