​Оновлена Умань: чим здивують туристів нові локації міста?

10.08.19, 12:00
місто Умань
місто Умань

Головна пам'ятка Умані — безперечно прекрасний Софіївський парк, який манить туристів звідусіль. Однак, сьогодні Умань — це не лише Софіївка. Регулярно тут відкриваються все нові й нові туристичні локації, для того, щоб місто не залишилось в тіні своєї головної пам'ятки. Тому, плануючи подорож до Умані можна сміливо планувати її навіть не на один день, адже пам'ятки міста представлені таким чином, що туристу буде чим зайнятись від ранку і до пізньої ночі. Навіть не зважаючи на те, що за своїми розмірами та кількістю населення місто далеко не найбільше.

Інсталяція “Я люблю Умань
Інсталяція “Я люблю Умань
За традицією, розповім кілька слів про стан залізниці у місті. Тим паче, що цього разу — це не просто формальність. Станція є кінцевою на ділянці Христинівка — Умань. Приміське сполучення реалізується за допомогою дизель-поїздів Умань-Черкаси. А от пасажирським потягом до міста ніяк не дістатись. Достатньо довго з Умані курсував потяг до Ясинуватої, який з початком АТО скоротили до Харкова, а потім і взагалі скасували.

пам'ятник Тарасові Шевченку, місто Умань
пам'ятник Тарасові Шевченку, місто Умань
Так само, не так давно зняли з маршруту і пасажирський потяг до Одеси. Як наслідок, залізничне сполучення є максимально незручним, адже дизель до Черкас є одним з найповільніших в Україні, а пасажирського сполучення і взагалі нема. Тому, до Умані більшість їдуть на автобусах та міжміських маршрутках.

залізничний вокзал в Умані
залізничний вокзал в Умані
2017 року про Умань згадують не лише в контексті Софіївки, адже у місті було відкрито унікальний комплекс фонтанів на суші та воді. Більш того, світломузичний фонтан під назвою “Перлина кохання” став найбільшим у центральній Україні. Особливо популярними уманські фонтани є у вихідні та святкові дні, коли на Осташівському ставку, де знаходяться фонтани, проходять світломузичні шоу за спеціальною програмою.

Нова локація стала настільки популярною серед жителів та гостей міста, що може здатись ніби ти гуляєш не по 80-тисячній Умані, а по якому-небудь місту мільйоннику. Це й не дивно, бо подивитись на фонтани з'їжджаються туристи з усієї України. Тому, до пізньої ночі на вулицях міста можна зустріти чимало людей, завдяки чому і виникає ефект ніби ти знаходишся у величезному місті. Для тих же, хто ще не бачив, що являють собою уманські фонтани, залишу посилання, де можна переглянути світломузичне шоу:

Однак, це ще не всі туристичні новинки Умані, адже у червні цього року у місті урочисто відкрили реконструйовану площу Соборності та Центральний парк. Без фонтанів тут також не обійшлось, навіть більше — вони є найбільшими пішохідними фонтанами в Україні.

місто Умань
місто Умань
Також Умань знаменита тим, що кожного вересня сюди з'їжджаються тисячі хасидів, святкувати Новий рік за іудейським календарем. Чому саме Умань стала місцем паломництва? Вся справа в тому, що саме в Умані знаходиться могила одного з засновників хасидизму — цадика Нахмана, якого вважають пророком. Тому, серед хасидів існує повір'я про те, що хоча б один раз в житті варто відвідати могилу цадика Нахмана. Суміжне до цього повір'я говорить також про те, що, якщо зустріти Новий рік на могилі пророка — увесь наступний рік буде щасливим. Саме тому, з кожним роком все більша кількість хасидів оселяється в Умані на постійне місце проживання, в окремому кварталі, яким мені вдалось пройтись.
Оголошення у "кварталі хасидів"
Оголошення у "кварталі хасидів"
Та хоч у місті й існують окремі заклади та навіть вищезгаданий квартал, далеко не всі хасиди можуть оселитись тут під час свого паломництва, через їх кількість. Тому, місцеві часто здають приїжджим хасидам свої квартири. Особливо справила враження історія однієї бабусі, яка заради фінансового доходу три дні спала на лавочці біля під'їзду, здаючи свою квартиру хасидам.

Осташівський став, місто Умань
Осташівський став, місто Умань
Все це — лише маленька частина сучасної Умані. Навіть без відвідин Софіївки моя прогулянка містом виявилась дуже насиченою. Хоча, здавалося б, Софіївський парк - перше, що спадає на думку при згадці про Умань. Враження від цієї поїздки чи не найбільші за все літо, адже Умань справді приємно здивувала. До того ж, зміни на цьому не завершуються, адже як запевняють місцеві жителі, на місці хащів, які знаходяться навпроти фонтану “Перлина кохання” скоро виникне чергова нова туристична локація.

Текст та фото - Нікітін Олександр




  • Осташівський став, місто Умань
  • Оголошення у "кварталі хасидів"
  • місто Умань
  • місто Умань
  • залізничний вокзал в Умані
  • місто Умань
  • місто Умань
  • місто Умань
  • пам'ятник Тарасові Шевченку, місто Умань
  • залізничний вокзал в Умані
  • Осташівський став, місто Умань
  • Осташівський став, місто Умань
  • Інсталяція “Я люблю Умань
  • Осташівський став, місто Умань
  • Осташівський став, місто Умань
  • пам'ятник Гонті і Залізняку, місто Умань

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!