Державне регулювання рівня та якості життя

01.11.19, 12:00

Рівень і якість життя – це найбільш загальні показники соціально-економічного розвитку країн. Для визначення рівня життя використовують поняття індекс розвитку людського потенціалу, або скорочено – індекс людського розвитку (ІЛР). Він має три наступні складові:

- тривалість життя населення;

-рівень освіти;

-обсяг ВВП на душу населення.

Рівень життя населення – це ступінь задоволення матеріальних, духовних та соціальних потреб людей.

Поняття якість життя конкретизує категорію „рівень життя”. В цьому разі використовують комбінований показник – індекс якості життя, який характеризує рівень освіти, медичного обслуговування, тривалість життя, рівень зайнятості населення тощо. Конкретними його показниками є: кількість квадратних метрів житла, лікарняних ліжок на одну людину(на 1000 чол. населення), якість медичного обслуговування тощо.

Необхідно ознайомитись з таким показником як прожитковий мінімум. Це мінімальна кількість життєвих засобів, необхідних для підтримки життєдіяльності працівників та відновлення його робочої сили. В свою чергу, при аналізі прожиткового мінімуму розрізняють: фізіологічний мінімум і соціальний мінімум. Рівень прожиткового мінімуму обумовлюється такими факторами: цінами, інфляцією, кількісною оцінкою набору споживчих благ та послуг.

Прожитковий мінімум визначається на основі так званого кошика споживача. Це вартість стандартного набору товарів і послуг масового споживання середнього споживача в конкретній країні в певний час. В Україні використовується поняття „межа малозабезпеченості”. Це величина сукупного доходу на душу населення, який забезпечує непрацездатному громадянинові споживання товарів та послуг на мінімальному рівні, встановленому законодавством.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – [2-ге вид., випр.]. – Кіровоград : „КОД”, 2010. – 548 с. : іл.

2. Яковенко Р. В. Державне регулювання економіки : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КНТУ, 2012. – 40 с. : іл.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!