Державна науково-технічна політика

29.12.19, 12:00

Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та зміни і доповнення до інших законодавчих актів, які мають забезпе­чити впровадження цього закону в життя, дають гарантії функціону­вання науки як сфери діяльності.

Закон визначає правові, організаційні та фінансові засади розвит­ку науково-технічної сфери, створює умови для наукової і науково-технічної діяльності, забезпечення потреб суспільства і держави у технологічних розробках.

Розвиток науки і техніки є визначальним чинником прогресу суспільства, підвищення добробуту його членів. Цим зумовлена потреба державної підтримки науки як джерела економічного зростання і складової національної культури та освіти. Цілеспрямована політика у забезпеченні використання досягнень вітчизняної та світової науки і техніки дає змогу повніше задовольняти соціальні, економічні, куль­турні та інші потреби суспільства.

Закон закладає засади переходу від базового до переважно цільо­вого фінансування науки, чітко розмежовує функції Президента, Ка­бінету Міністрів, парламенту та інших структур у забезпеченні жит­тєдіяльності науки.

На законодавчому рівні закріплено норму фінансування наукової та науково-технічної діяльності цивільного призначення.

Науково-технічна політика визначає основні цілі, форми та мето­ди діяльності держави у науково-технічній сфері. Науково-технічна діяльність охоплює фундаментальні й прикладні наукові досліджен­ня, а також доведення її результатів до стадії практичного викорис­тання. Держава покликана створювати сучасну інфраструктуру науки і готувати науково-технічні кадри, надавати державне фінансування та пріоритетне матеріально-технічне забезпечення фундаментальних досліджень, довготермінових державних науково-технічних програм, підтримку пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки. Держава також веде статистику у науково-технічній сфері, забезпечує ство­рення ринку науково-технічної продукції, оцінює науково-технічний рівень досліджень, нових технологій і техніки, провадить експертизу науково-технічних проектів, налагоджує науково-технічне співробіт­ництво з іншими державами.

Головні принципи державної науково-технічної політики:

- демократизація та децентралізація управління у сфері науки і техніки;

- урахування вимог екологічної безпеки;

- підтримка (першочергова) науково-технічних робіт, що забезпечують вирішення найважливіших проблем розвитку України шляхом відбору науково-технічних пріоритетів;

- збалансованість розвитку фундаментальних і прикладних досліджень;

- підтримка конкуренції і підприємництва у науково-технічній сфері;

- створення і розвиток ринку науково-технічної продукції;

- участь науково-технічної громадськості у формуванні та реаліза­ції державної науково-технічної політики.

Функції з реалізації державної науково-технічної політики вико­нують органи державного управління і недержавні структури, які в сукупності можна розділити на п'ять рівнів:

1 рівень - Верховна Рада України;

2 рівень - Кабінет Міністрів України;

3 рівень - міністерства, відомства та інші центральні органи управління;

4 рівень - місцеві органи державної влади і управління;

5 рівень - організації, установи та підприємства, що беруть участь у провадженні науково-технічної політики.

Верховна Рада України визначає головні цілі, напрями та правові основи діяльності у науково-технічній сфері, обсяги бюджетного фінансування наукових досліджень, відрахувань бюджетних коштів до Державного фонду фундаментальних досліджень, Державного інно­ваційного фонду та розміри державного резерву матеріально-техніч­них і сировинних ресурсів для забезпечення науково-технічної діяль­ності; затверджує пріоритетні напрями розвитку науки і техніки, пе­релік національних програм та обсяги фінансування кожної з них; створює систему кредитно-фінансових, податкових та митних регуля­торів у науково-технічній політиці.

Кабінет Міністрів України здійснює розподіл коштів бюджету, призначених для фінансування наукових досліджень, використання Державного Інноваційного фонду та інших державних фондів, організо­вує розробки національних та державних науково-технічних програм, створює механізм їхньої реалізації; контролює організацію, коорди­націю і виконання робіт щодо створення сучасної інфраструктури науково-технічної діяльності, визначає порядок формування і вико­ристання для цього позабюджетних фондів, розробляє економічні, правові та організаційні механізми стимулювання НТП, укладає між­народні угоди у сфері науково-технічного співробітництва.

Міністерства та відомства провадять науково-технічну політику у підпорядкованій галузі. Центральними органами державного управлін­ня України, що виконують функції управління розвитком науки і тех­ніки, є Міністерство економіки (зведений відділ економічних реформ та науково-технічної політики) і Міністерство у справах науки і техно­логій. До організаційних структур, які беруть участь у провадженні державної науково-технічної політики належать сертифікаційні служ­би, організації науково-технічної експертизи, інформації, республікан­ські та місцеві інноваційні фонди. Їхня діяльність спрямована на під­тримку науково-технічної сфери.

Науково-технічну діяльність загальнодержавного значення фінансують з бюджету та державних позабюджетних фондів. Для фінансування та матеріально-технічної підтримки заходів щодо забезпечення розвитку і використання досягнень науки і техніки в Україні форму­ється Державний інноваційний фонд. Інші види науково-технічної діяльності провадять з власних та залучених коштів усіх суб'єктів науково-технічної сфери.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – [2-ге вид., випр.]. – Кіровоград : „КОД”, 2010. – 548 с. : іл.

2. Яковенко Р. В. Державне регулювання економіки : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КНТУ, 2012. – 40 с. : іл.

3. Яковенко Р. В. Сутність державної науково-технічної та інноваційної політики і основні напрямки їх формування та реалізації [Електронний ресурс] / Р. В. Яковенко. – Режим доступу : https://tusovka.kr.ua/news/2019/10/08/sutnist-derzhavnoi-naukovo-tehnichnoi-ta-innovatsiinoi-politiki-i-osnovni-naprjamki-ih-formuvannja-ta-realizatsii. – Назва з титул. екрану.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!