​Макси – вдень, презервативи - на ніч?

20.11.20, 16:46

Хоча зараз всі сили кинуто на боротьбу з КОВІД-19, але не потрібно забувати, що існує багато інших тяжких і смертельних хвороб, серед яких ВІЛ (вірус імунодефициту людини) і його похідна — СНІД (синдром набутого імунодефициту). Імунодефіцит — відкриті ворота для всіх хвороб і їх наслідків, за даними МОЗ, багато хворих на нього помирає від туберкульозу, вакцини проти ВІЛ досі не створено. Кіровоградська область по цьому захворюванню далека від “передовиків” на зразок Одещини, де таких захворювань найбільше в Україні, але й нас це лихо не минає, деякі привозять з курортів та інших вояжів не лише засмагу... Нещодавно на базі Одеського міського центру профілактики та боротьби с ВІЛ/СНІДом відбувся прес-тур для представників засобів масової інформації України, про його результати ми хочемо вам розповісти.

Розділ 1 ОДНЕ ПИТАННЯ ЛЮДИНИ, ЗАРАЖЕНОЇ ВІЛ

У далекому 1987 році було виявлено першого іноземного студента в Україні, інфікованого ВІЛ-інфекцією. Це було у Одесі. Як інфікуються зараз? В основному – статевим шляхом, зрідка при повторному використанні шприців наркозалежними, в салонах краси, пірсингу, тату, якщо не дезінфікують інструменти, також при народженні дитини інфікованою матір'ю. Доведено, що ВІЛ не передається при поцілунках (якщо без кривавих укусів), в лазні, через особисті речі, при чханні і кашлі, тощо.

Багато хто любить Одесу, гуляючи по Дерибасівській, до Морського Вокзалу чи лежачи на місцевих пляжах, а дехто не забуває і “солодке” життя в нічних клубах Аркадії. Курортні романи ще ніхто не відміняв. Ми часто ділимо людей на колективи, групи, компанії. Мовляв, ВІЛ – інфіковані, десь там, в іншому середовищі. Я зустрічаюся та спілкуюся лише з «правильними», «чистими». А наскільки Ви самі собі це гарантуєте? «По очах видно» що цей хлопець чи дівчина «спати» з ким небудь не буде- а лише з особливою людиною, як я! «Таблетки приймаю – значить не завагітнію» – додають дівчатка. (При інші ризики й не думають.) Для молоді, що добре знається на комп’ютерах — цей ВІЛ схожий на принесений із зараженої флешки чи іншого носія вірус, який може понищити всі ваші файли і програми, але на “комп” ви можете поставити і постійно обновляти антивірусну програму, наслідки виявляються відразу і з ними можна боротися. А от із ВІЛ/СНІДом все значно гірше, на сьогодні найнадійніший засіб боротьби з цим лихом – презерватив.

ВІЛ можна виявити лише через 3 місяця після зараження. Так що після нового «близького знайомства» не поспішайте бігати до лікаря на перевірку- вона нічого не покаже по Захворюванню - а вичікуйте 3 місяці.

Коли з прес-туром я відвідала Одеський міський Центр профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом, я запитала у лікаря, яка реакція у людей, коли вони дізнаються результат аналізу, що у них ВІЛ/СНІД. Відповідь зворушила мене. І думаю, Вас також.

Це було питання: „Лікарю, скільки мені залишилося жити?”

Розділ 2 ПАРТНЕРУ ДОВІРЯЙ- А НА СНІД СЕБЕ ПЕРЕВІРЯЙ!

Хоч це й не новела, але все ж таки хочеться почати розділ з епіграфу.

«Навіть якщо ти летиш у прірву, не зажмурюйся від страху, а дивися «в оба», раптом вдасться за що-небудь зачепитися.» Борис Акунін.

«Люди до кінця не знають, що значить прийти і зробити тест. Вони бояться, що будуть стояти на обліку, про це можуть навіть дізнатися на роботі. Але це не так: це закрита та конфіденціальна інформація. Інформація кодується. Навіть медичні працівники закладу знають лише ім’я, та не можуть подивитися прізвище пацієнта. ВІЛ - це не ГРИП. Він не проявляє себе на наступний день. Абсолютно ніхто не застрахований!» - це професійна думка лікаря-інфекціоніста вказаного Центру Підвальної Ірини Ігорівни.

«Громадяни віком від 20 до 89 років проходять лікування ВІЛ/СНІДу у Одесі. Деякі «губляться» від нагляду соціальних працівників та лікарів. Якщо людина вчасно звернулася за допомогою, наприклад сама протестувалася – але не було у неї ніяких скарг – то на першій другій стадії при призначенні АРТ (антиретровірусна терапія) за декілька місяців вірусне навантаження спадає.

Хто не звернувся вчасно за допомогою і третя , четверта стадія – їх імунітет вже вкрай низький, і для того щоб його відновити- потрібно більше часу і ресурсів самої людини.»- зазначила Ірина Ігорівна.

Давайте говорити відверто: презервативи рвуться, злітають і виникають неймовірні історії, яких наслухалися вже за багато років лікарі в Центрі. В багатьох людей ризикова статева поведінка, тому що молодий чоловік чи дівчина «гарно виглядає». У Вас може бути статевий партнер довгі роки, але зараз – коли Ви читаєте ці рядки Ви не можете знати де він. Так. Все побудовано на довірі. Це чудово! Але людина зраджувала, зраджує і буде зраджувати! Ми будуємо відносини на довірі – але здоров’я повинно виходити «за межу» відносин. Ви не влізете в голову людині і не скажете: «цього не можна робити». Тому кожен повинен турбуватися про своє здоров’я і приходити тестуватися, якщо є підстави для сумніву.

Розділ 3 ДІТИ –ЗАРАЖЕНІ КВІТИ ЖИТТЯ.

А тепер давайте поговоримо про дітей, адже у Центрі я помітила гарну різнокольорову дитячу кімнату.

Олійник Лідія Йосипівна, лікар- педіатр Одеського міського Центру профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом розповіла: «В середу – у нас дитячий день. Приходять дітки, які народженні ВІЛ-інфікованими мамами. Відносно статистики по місті Одеса- наприклад за 2018 рік- всього одна дитина ВІЛ-інфікована народилася. Мати неякісно приймала терапію. Таким чином, вона заразила свою дитину внутрішньоутробно. Всього було 115 пологів. Вони було носіями материнських антитіл. Коли дитині півтора- два роки дитина починає виробляти свої антитіла і уходять материнські антитіла. Тільки малюку потрібна допомога: не годувати груддю, проводити профілактику.»

Останнім часом ситуація покращилася. Раніше лікар ставила такі діагнози по 15-20 за рік.

Буває, що ВІЛ –інфіковані мами залишають своїх новонароджених дітей, в тому числі під дверима дитячого будинку з поміткою на папірці, що мати з ВІЛ.

Розділ 4. 60 МІЛЬОНІВ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ-ДЛЯ ЧОГО?

Одеський міський Центр профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом вже 3 роки перейшов на виявлення ВІЛ швидкими тестами. Працюють без вихідних та святкових днів»- щиро поділився досвідом та здобутками медичний директор Центру Віталій Сергійович Новосвітній. На базі цього Центру вже майже 6700 людей отримують препарати антиретровірусної терапії (АРТ).

Як цікаво підмітила Ганна Василівна Кірнікчі – завідувачка амбулаторним поліклінічним відділенням: „Ми спочатку думала що у зв’язку з COVID-19 у нас зменшиться виявлення ВІЛ-інфекцій. Але вийшло абсолютно навпаки. За останні пів року стало більше виявлено інфікованих. Це можливо пов’язано з тим, що пацієнти, які потрапляють на стаціонари, були активно обстежені і було виявлено у них ВІЛ.»

Центр також безкоштовно проводить швидке тестування на гепатитВ і С та сифіліс – за рахунок міської програми. На 3 роки на цю програму було виділено 65 млн. грн..

В кабінетах довіри через 15 хвилин можна дізнатися результат тесту. Аналіз можна здати анонімно і отримати результат анонімно. Для призначення терапії, пацієнту потрібно відкрити своє ім’я. Адже лікарі відповідають не лише за призначення цієї терапії, а й за її результативність. Наприклад, спочатку лікують туберкульоз- а потім призначають лікування ВІЛ-інфекції.

Ніяк не можна сказати, що у ВІЛ- інфікованих більше «ковідної» інфекції, ніж у неінфікованих.

Основана маса інфікованих виявляється у віці 30-39 років. Дуже важливо виявити у вагітної жінки на ранньому етапі цю інфекцію.

Основний шлях зараження – статевим шляхом. Були роки, коли переважно через ін’єкційні наркотики заражалися (з протестованих). Зараз, біля 70% передачі ВІЛ-інфекції – це статевий шлях.

&ft15 Розділ 5 ПОРАДИ ЛІКАРІВ ДЛЯ КОЖНОГО З НАС

Якщо ж Ваша дитина чи Ви вкололися голкою (шприцом), що десть валявся у лісопосадці чи на галявині – потрібно звернутися з цим шприцом до чергового лікаря (чи навіть без шприца- якщо є такий укол ). Лікар проведе обстеження. Для збереження інфекції потрібні необхідні умови, як то температура, вологість, сезон року. Вірус не достатньо стійкий на свіжому повітрі і під сонячними променями.

Але краще перевіритися! Може бути проведена терапія. До того ж, гепатит С ще ніхто не відміняв, який передається такими ж шляхами! Тест на ВІЛ нічого не покаже. Чи може показати, що Ви інфікувалися раніше. Адже перші антитіла появляється лише через 3 місяці.

У минулому році був пілотний проект. Тестували усіх пацієнтів лікарні Одеси, що перебувають на стаціонарі, і навіть тих що туди приходили. Було виявлено хворих в усіх відділеннях – в тому числі стоматології та ендокринології, хірургії.

«Дякуючи» Корона-вірусу люди більш серйозно почали ставитися до тестування і перевірки свого здоров’я і збільшилася показники виявлення ВІЛ - інфекції.

Раніше за рік виявляли по Одесі до 1000 інфікованих, вже за 9 місяців цього року- майже 1500 тисячі. Можна також протестуватися безкоштовно за допомогою сімейного лікаря. Це входить до пакету послуг.

Зверну увагу! За досвідом лікарів, самотестування іноді призводить до суїциду (самогубства), а лікарі розкажуть і заспокоять, що при правильному лікуванні забезпечене тривале життя.

Як зазначив директор Центру: «Кожне місто різне. Місто- це як велика сім’я. Сім’я 3 людини чи один мільйон. Тато збирає сім’ю, де хвора дитина і каже: «Ти на вулицю не ходи. Ти – ходи. Ти – тільки в баню. А якщо тато не збирає – завтра всі розповзлися по ринкам і сказали: «Та…» А післязавтра - дідусь помер.»

РОЗДІЛ 6

Щоб не було такого песимістичного закінчення і не залишався великий камінь на душі, завершу цю статтю так:

За 5 днів нас всіх навчили надягати маски, а ось презервативи надягати не можуть навчити за 30 років!

Може вже й це пора?

І як не згадати діалог Штірліца з Мюллером:
- Довіряти в наш час не можна нікому! Буває навіть самому собі. Мені – можна!

Авторка - Тетяна Коташевська



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!