Шаримо толерантність: Разом з фондом "Гендер Зед" продовжуємо навчати журналістську спільноту писати про ЛГБТ та гендерну рівність!

03.12.20, 18:00

Мабуть, ви вже неодноразово чули тезу про те, що медіа мають неабиякий вплив на суспільну думку. Отримуючи певну інформацію з медіа-джерел, ми сприймаємо не лише факти, а й авторське ставлення до висвітлюваної теми. Буває, одне-єдине некоректно вжите слово (наприклад, «гомосексуаліст» замість «гомосексуал») може підштовхнути читача/ку пристати до тієї чи іншої думки.

Кажуть, щоб споживати інформацію об’єктивно, необхідно навчитися медіаграмотності. Але це вдається далеко не кожному/ній чатачеві/ці. Тому фонд "Гендер Зед" (Запоріжжя) вирішив бути за крок попереду — і взялися навчати самих журналістів/ок. Тих, хто своїми матеріалами сформував, можливо, і думку, яку ви вважаєте «своєю». І залучати до партнерства громадські організації в інших областях України, зокрема і на Кіровоградщині.

Залучившись підтримкою партнерських організацій, фахівці фонду "Гендер Зед" провели навчання для журналістської спільноти з двох важливих тем — гендерної рівності та ЛГБТ-тематики. Було заплановано, що у результаті навчання акули пера поділяться набутими знаннями зі своїми колегами у редакціях, створять цікаві матеріали, або навіть проведуть власні тренінги.

Тренінги: онлайн та офлайн

Нестабільна епідеміологічна ситуація та карантинні обмеження змушують еластичніше підходити до організації масових заходів. Саме тому вінницький тренінг з питань СОГІ для журналістів/ок та блогерів/о, організований «Вінницькою агенцією журналістських розслідувань», проходив онлайн. 20 та 21 червня заздалегідь відібрані учасники та учасниці довідалися вичерпну інформацію стосовно ЛГБТ, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності (СОГІ), обговорили стереотипи та міфи щодо ЛГБТ-спільноти, зосередилися на коректній лексиці та етичних нормах у журналістській роботі. Мережевий спосіб подачі матеріалу не вплинув на програму тренінгу — слухачі та слухачки встигли навіть поспілкуватися із «живими книгами».

А от журналістам/кам, психологам/иням, вчителям/кам та соціальним працівницям/кам Олександрії пощастило більше. Обидва тренінги — 8-9 серпня та 26-27 вересня — тут відбулися, як кажуть, «наживо». Їх організувала команда порталу «Моя Александрія» Під час навчальних сесій першого тренінгу були не тільки міні-лекції від тренерів/ок, а й практичні завдання з «розбору» прикладів новин на тему ЛГБТ-спільноти. На другому тренінзі учасники та учасниці обговорювали теми рівних прав і можливостей чоловіків і жінок на самореалізацію, просуванню по кар’єрних сходах, розподілу обов’язків з ведення побуту і виховання дітей.

Аналогічні тренінги пройшли й у Запоріжжі 3-4 та 17-18 жовтня. Їх організацією займалася «Спілка молодих незалежних журналістів». «Українська журналістика має бути першою в рейтингу професіоналізму, і останньою в рейтингу мови ворожнечі» — так відгукувалися про мету заходів організатори.

На тренінзі з питань гендерної рівності експертки розказали усе важливе, що стосується теми заходу, та навичок роботи з матеріалами на тему гендерної рівності. А тренінг з питань СОГІ розставив крапки над «і» у питаннях коректної лексики, наукового погляду на гомо-, бісексуальність, та трансгендерність.

Майже водночас відбувалися тренінги й у Кропивницькому — 17-18 жовтня з питань СОГІ, а також 29-30 жовтня з питань гендерної рівності. Партнером та співорганізатором заходу тут виступила місцева ГО «Турбота». Програми тренінгів так само складалася з двох частин — теоретичної та практичної. Слухачі та слухачки не лише дізналися вичерпну інформацію, дотичну до теми, а також опанували навички написання матеріалів з відповідних тем. Також 27-28 листопада у Кропивницькому тренінг пройшов на гендерну тематику.

З-під пера

Кінцева мета співпраці з медійниками та медійницями, звичайно ж, якісні журналістські твори. Незаангажовані, фактологічні та зрозумілі широкому колу читачів та читачок — такими вони мусять бути після прокачки такого скіла як толерантність. За цей час журналісти та журналістки підготували та опублікували понад два десятки матеріалів різного жанру та тематики. А ми пропонуємо вашій увазі добірку деяких матеріалів, опублікованих авторами та авторками, які приймали участь у наших тренінгах:

– сайт міста Запоріжжя 061.ua: «Лука высказался против ЛГБТ: что ответили в “ЗапорожьеПрайде” и при чем тут Беларусь и счетчики»;

– інтернет-видання «Україна-Центр»: «Живая книга, или Непростые вопросы и ответы о гомосексуальной ориентации»;

– сайт міста Запоріжжя 061.ua: «Полтысячи участников, флаг на дроне и вооруженный провокатор: как в Запорожье прошел первый ЛГБТ-прайд»;

– газета «Деснянська Правда»: «Людмила Мазур: «Тихе насильство може тривати роками»;

– сайт Кропивницького tusovka.kr.ua: «Жінки, чоловіки і карантин»;

– сайт міста Запоріжжя 061.ua: «Успех и мизогиния: блог о том, что увидела феминистка на “Первом Женском форуме” в Запорожье».

Проєкти були здійснені за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Пропонуємо вам слідкувати за вищенаведеними ЗМІ в інтернеті та отримувати якісну та достовірну інформацію.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!