​У бібліотеці Чижевського звичайні яйця перетворювали в обереги

05.05.21, 17:48

Здавалося, нас не здивуєш розписом яєць – певно, усі українки напередодні Великодня красять яйця. Проте ця традиція давніша за християнство. Крашені та орнаментовані пташині яйця – крашанки і писанки – утвердилися в обрядах багатьох народів світу за кілька тисячоліть до виникнення цієї релігії.

У системі вірувань вони пов’язувалися з яйцем як джерелом життя, народженням Всесвіту. У християнстві, за однією з апокрифічних легенд, коли Ісус Христос воскрес, Марія-Магдалина зайшла до хати і побачила, що яйця стали крашанками. Вона їх узяла, роздала апостолам, кожного тричі цілувала, радісно вигукуючи «Христос воскрес!».

За народними віруваннями, знаки, що наносяться на яйце, надають йому добродійної сили, яка допоможе в біді та забезпечить родинний добробут. Науковці зазначають, що писанка вважалась святою і чудотворною вже з моменту нанесення на неї орнаментів.

Як писав науковець, вчений, дослідник декоративного писанкового розпису Ераст Біняшевський, «не випадково ужиткове мистецтво українського народу має визнання одного з найбагатших і найкращих у світі. Поруч з гаптуванням і ткацтвом, гончарством і різьбярством невичерпним джерелом орнаменталістики та декоративного розпису є українські весняні писанки».

За технікою виконання писанки поділяються на крапанки - яйця, вкриті кольоровими плямами на тлі іншого кольору, мальованки - розмальовані пензлем, дряпанки - це коли на пофарбованій одним тоном поверхні яйця видряпують візерунок і, власне, писанки – яйця, розписані за допомогою воску різними декоративними орнаментами-символами.

Для майстер-класу взяли так звані повні, запліднені яйця. За словами викладачки мистецького факультету ЦДПУ імені Винниченка Лариси Гарбузенко, щоб розписані яйця стали обереговими, треба брати саме такі.

«Коли ми розписуємо таке яйце, треба бути дуже обережними і концентруватися лише на ньому. Таким чином ми в нього вкладаємо більше енергії, сили, позитиву. Коли ми покриваємо яйце воском, воно ніби герметично закривається. При довгому збереженні білок висихає, а жовток кам’яніє, стає схожим на матовий бурштин. Впродовж зберігання яйце потрібно брати в руки, повертати іншою стороною, щоб жовток не приклеївся до однієї сторони. Якщо писанка тріснула чи протухла, в народі вважають, що вона забрала з домівки увесь негатив», - розповіла викладачка.

Під час майстер-класу відвідувачки бібліотеки малювали на яйці берегиню та включили у розпис елемент крапання для створення символу Всесвіту.


авторка - Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!