​Медичні працівники про свій вибір та співпрацю з благодійною організацією

18.06.21, 16:00

Напередодні Дня медичного працівника БО «100 відсотків життя. Кропивницький» поспілкувалася з експертами у сфері охорони здоров’я про їх шлях та співпрацю з благодійною організацією.

Оксана Макарук, начальниця управління охорони здоров'я Кропивницької міської ради: «Я обрала медичну сферу за порадою батьків і жодного разу не пошкодувала, ні працюючи практикуючим лікарем, ні віддаючи себе організації системи охорони здоров'я у Кропивницькому зараз. Це сфера, де постійно розвиваєшся і контактуєш з людьми та організаціями, а також допомагаєш людям. Наші проєкти та активності з БО "100 % життя. Кропивницький" якраз приклад ефективної співпраці. До пандемії ми проводили багато якісних заходів, які приносили результат у профілактиці поширених захворювань, протидії стагнації та дискримінації. Я готова до подібної співпраці і в подальшому, адже громадські активісти сприяють розвитку галузі й діляться цінними рекомендаціями, думками».

Надія Оперчук, керівниця ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України»: «Бути медиком, лікарем - це покликання! Особисто я та працівники Центру віддано доводять це щоденно, особливо в цей складний час боротьби з епідемією коронавірусу та забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя населення. Співпраця, партнерство з благодійною організацією "100 відсотків життя. Кропивницький" для нас важливо і актуально. Ми робимо спільну справу, разом дбаємо про людей, в тому числі і тих, хто сьогодні живе з ВІЛ. Робота медиків і соціальних працівників, своєчасна консультація з актуальних питань забезпечує виконання основних завдань, задовольняє потреби соціальних груп населення у вирішенні не тільки медичних проблем, а й соціальних, особливо в період пандемії COVID-19. Це впливатиме на покращення відсоткових показників з прихильності та утримання на лікування ВІЛ, зниження ризиків переривання лікування».

Лазарєва Валентина, лікарка-інфекціоністка Кіровоградського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДОм, з якою співпраця в рамках проєкту «Механізм реагування Глобального фонду на COVID-19»: «У мене мама медик, у сім’ї є медики. І я вирішила ще далеко до 10 класу пов’язати своє життя з медициною. Після школи я поступила в Полтавський медичний стоматологічний університет на спеціальність «лікувальна справа». Потім я працювала за спеціальністю дерматовенеролог, далі пройшла перекваліфікацію і стала лікарем-інфекціоністом.

Я ціную свою роботу. Медичний працівник – це людина, яка завжди відчуває біль іншої людини. Це людина, яка не повинна відмовляти у наданні допомоги іншій людині. Лікар повинен бути і психологом, адже потрібно в першу чергу психологічно підтримати пацієнта. Я вже давно співпрацюю з БО «100 відсотків життя. Кропивницький». Я і в подальшому маю бажання і можливість співпрацювати з вами, адже в нас одна мета – допомагати людям».

Галина Горенко - головна лікарка Кіровоградського обласного фтизіопульмунологічного медичного центру, з якою співпраця в рамках проєкту "100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині": «Чому присвятила своє життя лікувальній справі, допомозі людям? Це питання для мене є найзворушливим, надчутливим та водночас надсумним. Моя мрія бере початок в далекому дитинстві, коли я, маленька дівчинка, щиро кохаючи своїх батьків так хотіла, щоб знов до нашої родини повернулась радість та безтурботність, які були такими мінливими після того, як захворіла моя матуся. Я над усе мріяла про диво. Я так хотіла сама зробити це диво, допомогти матусі одужати, але я була не в змозі. І це так було важко розуміти. І ось тоді я усвідомила, що я стану лікарем, який буде допомогати людям, лікарем, який буде приносити щастя одужання, лікарем, для якого людина понад усе. І це для мене є сенс, в цьому є моє покликання, моє життя! Співпраця з благодійною організацією "100 відсотків життя. Кропивницький" - це насамперед співпраця у досягненні спільної мети, вирішення конкретних завдань. Наше партнерство передбачає об'єднання й координацію зусиль і наших ресурсів у боротьбі з хворобою».

Ольга Поштак, лікарка-інфекціоністка Кропивницької центральної районної лікарні, з якою співпраця в рамках проєкту «Механізм реагування Глобального фонду на COVID-19» та Проект USAID HealthLink: «Мені зі школи було цікаво допомагати. До того ж, періодично хворіли батьки, а мені завжди хотілося знати більше, щоб допомогти рідним, собі, іншим людям. Я закінчила Дніпропетровську державну медичну академію за спеціальністю «лікувальна справа». Я 16 років у медицині. Почала працювати у Кропивницькій центральній лікарні, де і зараз. Медичний працівник – це людина, яка постійно навчається, співчуває оточуючим і прагне допомогти. Дуже важлива співпраця від БО «100 відсотків життя. Кропивницький», як для лікарів, так і для пацієнтів. Ви допомагаєте пацієнтам вийти із стресового стану, підтримуєте. Медичним працівникам ви дуже допомагаєте у роботі із пацієнтами. Не завжди пацієнт може запитати у лікаря те, що може спитати у соціального працівника. Ваша організація нам допомагає у надані швидких тестів та роздаткових просвітницьких матеріалів. Я ціную наше партнерство».

Галина Божок, в.о. директорка Кіровоградського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДОм: «Я з дитинства мріяла стати лікарем. Спочатку дитячим, але так склалася доля, що працюю з дорослим населенням. Я закінчила Одеський медичний інститут ім. Пирогова. Після школи я поступала три роки. Та я цілеспрямовано йшла до своєї мрії. По розподілу я приїхала у незнайоме місто Кіровоград. І так уже 36 років. Починала з ординатора шкіряно-венеричного диспансеру, де пропрацювала 28 років. Останнім часом - завідуючою дерматологічним відділенням. Маю вищу категорію по дерматології. У 2012 році так склалися обставини, що я перейшла працювати у центрі СНІДу. Медичний працівник – це людина, яка має бути гідна своєї спеціальності. Вона має бути щирою, відвертою, людяною, допомагати всім людям, незважаючи на їх статус і посади. Чим більше ти працюєш у цій сфері, тим більше розумієш, що допомога людей, які розуміються і пройшли цей шлях – це безцінна допомога, адже принцип «рівний-рівному» корисний для клієнтів. У будь-який час можу звернутися за допомогою. Вдячна керівництву, юристу, психологу, соціальним працівникам за співпрацю і підтримку».

Алла Щаслива, лікарка-фтизіатриня Кіровоградського обласного фтизіопульмунологічного медичного центу, з якою співпраця в рамках проєкту "100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині": «Я не знаю відповіді на це запитання. Так склалося, що мені вдалося вступити в медичний університет і закінчити його. Навчаючись в університеті, я панічно боялася спілкуватися із незнайомими людьми і мене найбільше хвилювало питання - як я зможу говорити із хворими, адже я їх зовсім не знаю. Але цей виклик я здолала. Потім були й інші, завдяки подоланню яких я стала собою сьогоднішньою. Напевне, я люблю ризикувати, перемагати, а в медицині без цього ніяк. Відчуття, коли ти комусь допоміг - безцінне. Задля цього я щодня йду на роботу. Наше партнерство з БО «100 відсотків життя. Кропивницький» дійсно важливе, адже ми з різних боків (медичної, соціальної, психлогічної) охоплюємо турботою найнезахищеніших із пацієнтів, хворих на туберкульоз - дітей, малозабезпечених, пацієнтів, що потрапили в скрутні обставини, стикнулися із стигмою та дискримінацією та безліччю інших проблем. Усім їм так не вистачає банальної турботи, розуміння того, що ти дійсно комусь потрібен і що хтось готовий твої проблеми вирішувати як свої. Що може бути ціннішим! І як добре, що в усіх питаннях щодо медичного, соціального, психологічного захисту наших пацієнтів, ми із благодійною організацією "100 відсотків життя. Кропивницький" абсолютні однодумці»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!