​У Кропивницькому говорили про спадщину Лишневського

06.07.22, 14:00

В бібліотеці Чижевського презентували книгу, присвячену одному з найвідоміших архітекторів колишнього Єлисаветграда – Олександру Лишневському.

Шість років – з 1895-го по 1901-й – Олександр Львович працював головним архітектором міста. Йому приписують авторство багатьох визначних пам’яток архітектурної спадщини, але при цьому не завжди посилаються на архівні джерела. На питання, які ж об’єкти насправді проєктував в Єлисаветграді Олександр Лишневський і до спорудження яких був причетний як міський архітектор, спробували дати відповіді автори книги «Він прикрасив місто вишуканими будівлями».

Дослідники з’ясували, що в Єлисаветграді Лишневський побудував громадську жіночу гімназію, будівлю земського реального училища, лікарню Червоного Хреста, міські скотобійні, державний банк, будівлі міського електричного трамваю та Пушкінського міського училища, міські торгові ряди, головну синагогу та два дерев’яних мости через річку Інгул. Про це він власноруч написав у 1908 році, коли подавав резюме на посаду старшого техніка Санкт-Петербурзької міської управи.

Так, одне з визначних місць в архітектурній панорамі Кропивницького займає будівля Центральноукраїнського державного педагогічного університету - колишньої жіночої гімназії, як писав Лишневський на 800 місць. На думку дослідників, велику двоповерхову споруду можна вважати зразковим прикладом єлисаветградської червоноцегляної еклектики. У вирішенні фасаду будівлі Лишневський гармонійно поєднав характерні риси архітектури Ренесансу, який черпав своє натхнення в античній культурі, й так званого псевдоросійського стилю, який, втім, теж базувався на архітектурній спадщині цілої плеяди геніальних італійських майстрів епохи Відрождення.

Взірцем архітектурної думки Лишневського досі є земське реальне училище – тогочасний центр малоросійства та alma mater Євгена Маланюка, Гната Юри, Юрія Яновського, Євгена Чикаленка, Олександра Тарковського та інших. Актова зала нинішнього інженерного коледжу зберегла первісну красу домової церкви. При совєтах просто зробити другу стелю, яка закрила, а відтак приховала від знищення великий плафон, оздоблений вишуканою ліпниною, барельєфи у вигляді розкішних картушів та крилатих голівок янголят. Студенти коледжу досі підіймаються сходами з італійського мармуру.

Досі збереглася вишуканість оздоблення фасадів лікарні Червоного Хреста, початковий план якої розробив Лишневський, а наглядав за будівництвом ні хто інший як Яков Паученко.

Ще однією окрасою нашого міста є велика хоральна синагога. Вона побудована у стилі червоноцегляної еклектики з елементами неомавританського стилю. В документах вказано, що на будівництві Лишневський був виконробом, а от кому належав проєкт – досі невідомо.

Спадщина, яку залишив після себе Лишневський, відрізняється вишуканою красою, талановитим поєднанням архітектурних стилів та модних елементів. Чому виконання службових обов'язків давалося йому інколи «дуже важко» і чому він залишив місто, коли вже мав проєкт власного будинку в Єлисаветграді, можна дізнатися, подивившись презентацію книги на бібліотечному YouTube-каналі https://www.youtube.com/watch?v=K3gexsD6MVs та

прочитавши книгу на веб-сайті книгозбірні https://library.kr.ua/wp-content/elib/polishuk/vinprykrasyv.pdf



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!