​Не дивись російське, російське вбиває!

25.10.22, 12:00

Антиукраїнським наративам у російському кінематографі була присвячена бесіда, яка відбулася в бібліотеці імені Дмитра Чижевського минулої суботи. Говорили про аспекти, пов’язані з вихованням у росіян ненависті до України та українців за допомогою кінематографа. Виконуючи ідеологічні замовлення, російські кіно митці десятиліттями нав’язували і продовжуюсь нав’язувати глядачеві негатив по відношенню до нашої країни.

Якщо за радянських часів українець зображувався неосвіченим, часто нерозумним меншим братом, що підкреслювало меншовартість українського народу, то в сучасному російському кіно українці часто постають підступними, жорстокими, хоч і досі неосвіченими колаборантами та зрадниками. Прикладом можуть слугувати фільми «Біла гвардія», «Матч», «Ми з майбутнього – 2», «Брат – 2».

Російська пропаганда сьогодні використовує кінематограф як засіб для поширення антиукраїнських настроїв серед власного населення, а також пропаганди ідей «русского мира» в Україні. Українських історичних діячів, українських героїв зображають русофобами та антисемітами, бандитами, що тероризують місцеве населення. А усе українське та україномовне набуває негативного забарвлення: відбувається повернення до пропаганди сталінських часів, коли україномовний персонаж обов’язково був антагоністом, якому протистояв позитивний російськомовний герой.

Під час бесіди багато уваги було приділено фільмам про захоплення Криму та війну на Донбасі. За останні роки з’явилася низка стрічок, що транслюють російські наративи з приводу цих подій. І художній рівень, і статус цих фільмів доволі низький, але свій внесок у формування образу російсько-української війни вони зробили. Це фільми «Крим», «Воєнний кореспондент», «Донбас. Окраїна», «Ополченочка», «Пригрів», «Пункт пропуску: Офіцерська історія» та інші.

Але на противагу російському кіно є сучасний український кінематограф, який є дієвим інструментом у протистоянні російській інформаційній агресії. Фільми «Поводир», «Майдан», «Війна заради миру», «Століття Якова», «Червоний», «Кіборги», «Чужа молитва», «Донбас», «Король Данило», «Позивний Бандерас», «Крути», «Захар Беркут» сьогодні відіграють важливу роль у формуванні патріотичних почуттів громадян, їхнього прагнення до історичної правди та справедливості.

За інформацією бібліотеки ім. Чижевського



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!