​У Кропивницькому прийомних батьків навчали цифровій грамотності

23.02.23, 10:00

Тренінги з цифрової освіти у рамках програми навчання для прийомних батьків та батьків-вихователів Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели бібліотекарки ОУНБ імені Дмитра Чижевського. З ініціативою виступила директор книгозбірні Валентина Животовська.

Однією з ключових складових медіаграмотності є критичне мислення. Особистість, яка володіє навичками критичного мислення, легко може знайти потрібні дані в інформаційному потоці і перевірити її. Критично мисляча людина вільна у своєму виборі та приймає власні рішення з важливих питань, нею важко маніпулювати.

У перший день навчання амбасадорка цифрової грамотності Світлана Волкова ознайомила учасників з основами медіаграмотності та інформаційно-комунікативної техніки.

Учасники в запропонованих тренеркою прикладах досить активно визначали проблеми. Для їх вирішення вчилися збирати та перевіряти докази на логічність з декількох джерел. Розглядали та порівнювали різні види інформації – факти, статистику, інформацію з першоджерел.

На другий день онлайн-тренінгу фахівчиня з цифрової грамотності Наталя Андрійченко надала учасникам інформацію щодо ефективного використання нових державних онлайн-послугна порталі «Дія», пов’язаних з процедурами усиновлення та опіки. Було розглянуто умови, терміни замовлення і виконання відповідних електронних заяв та практичні моменти створення цифрового підпису для персонального засвідчення запитів і довідок.

Потенційним батькам і опікунам запропонували освітні серіали «Безпека дітей в інтернеті», «Кіберняні», «Школа без цькувань», «Бути поруч» на онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта». Дані курси спрямовані на розвиток у дітей знань і навичок безпечного використання різноманітних ігрових платформ, інтернет-спільнот, месенджерів. Вони інформують про правила захисту від кібербулінгу, персональних даних, практики освітньої психології, методи роботи з булінгом, розуміння почуттів та емоційних реакцій малечі, корисні техніки щодо подолання стресових станів у дорослих і дітей.

Під час практичної частини навчання тренерка допомагала учасникам опанувати сервіси мобільного додатку «Дія», які стануть у нагоді батькам неповнолітніх дітей. Зокрема, створення електронного підпису в застосунку «Дія», додавання цифрового свідоцтва про народження, замовлення витягу про зареєстроване місце проживання дитини, перегляд телевізійних дитячих каналів.

За підсумками тренінгів прийомні батьки та батьки-вихователі отримали рекомендації щодо поглибленого навчання та проходження тестування з вищезазначених тем на освітніх платформах з цифрової грамотності.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!