Символи української музики

31.07.23, 9:46

Концерт «Символи української музики» до дня державності України, підготовлений Кропивницьким музеєм музичної культури ім. К.Шимановського, відбувся напередодні свята, 27 липня, у відділі мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

У виконанні фольклорного гурту "Млиночок" прозвучали знакові для української культури козацькі й чумацькі пісні та пісня-танок «Шум». Модератор концерту Олександр Полячок наголосив на таких образах-символах, як чайка, калина, сокіл та ін. У другій частині концерту прозвучали твори основоположника української композиторської школи М.Лисенка, одного з провідних українських композиторів ХХ століття О.Зноско-Боровського та наших сучасників – М.Скорика та Є.Станковича.

Скрипалька Марія Полячок в дуеті з піаністом Євгеном Романовим натхненно зіграли ліричний лисенківський «Романс», а також драматично-філософський Концерт №5 «Питання без відповіді» Є.Станковича, створений лише 6 років тому.

Віолончелістка Наталія Сифун експресивно виконала сольну «Імпровізацію» О.Зноско-Боровського, написану в характері українських дум і плачів. У виконанні тріо М.Полячок, Н.Сифун та Є.Романов прозвучала «Мелодія» М. Скорика, яка давно стала одним із символів України та української музики.

На завершення всі присутні заспівали «Червону калину» – символ української незламності. Від завідувачки відділом мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського та співорганізаторки заходу Світлани Ушакової всі артисти отримали в подарунок ляльки-мотанки, які традиційно вважаються оберегами.

Фото Марини Лапіної та Ірини Ніколаєвської



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!