Добро починається з тебе!

07.08.23, 9:26
Андрій Янко та Валентин Пустовойт
Андрій Янко та Валентин Пустовойт

Кажуть, щоб повірити у добро, треба почати його робити. Звичка допомагати тим, хто потребує підтримки, і захищати всіх, хто потрапляє у біду, рятує людину, націю і світ. На захисті держави стоять Збройні Сили України, а їх підтримують і забезпечують волонтери та громадські активісти, у тому числі – фонд «Добро починається з тебе», про роботу якого у Гайворонській територіальній громаді хочеться сьогодні розповісти.

Люди, котрі чинять добрі справи, частіше за все нікому нічого не розповідають, бо роблять це по велінню душі, а не заради хизування. Тому про фонд «Добро починається з тебе», яким керує Валентин Пустовойт, ми розпитали у тих, кому фонд допомагає – військових і волонтерів. Андрій Янко представляє громадську організацію «Воїни світла Прибужжя», і останні два роки займається захистом прав та інтересів військових.

«Як учасник бойових дій я маю багато товаришів, побратимів на фронті, і сам не можу залишатись осторонь боротьби, тому оформлюю третій контракт. Знаю про потреби військових з особистого досвіду і звертаюся, щоб їх закрити, до місцевих підприємців. Із усіх, хто є у нас у Гайворонській громаді, найбільше допомогу надає якраз Валентин Пустовойт», - каже пан Андрій.

Звісно, війна торкнулася чи не всіх родин на Кіровоградщині – у кожного та кожної служить або родич, або друг, або співробітники, або сусіди. Так і у родині Валентина Григоровича кілька чоловіків і жінок беруть участь в бойових діях. З огляду на це, та й не тільки, пан Валентин заснував фонд «Добро починається з тебе» і потужно допомагає військовим. І хоча є у громаді фермери, які обробляють набагато більше землі і отримують, зрозуміло, більші прибутки, саме Валентин Пустовойт поклав справою свого життя максимум ресурсів інвестувати у перемогу.

Це і купівля автомобілів (трьох джипів) у перші дні вторгнення для 57-ої бригади, коли вони вийшли з оточення. І купівля базової станції для забезпечення управління підрозділами (той супутниковий зв'язок, який працює навіть з глибоких приміщень). Не кажучи вже про допомогу у придбанні запчастин, пожертви у вигляді обслуговування автомобілів. Валентин Пустовойт є активним членом Всеукраїнської Аграрної Ради, яка спільно передала для ЗСУ вже вісім сотень пікапів.

«У нашій громаді багато добрих людей, і кожен допомагає, чим може, але мені здається потрібно масштабувати волонтерство, і людям варто долучатися до роботи таких фондів, як от у Валентина Пустовойта, бо потреби не зменшуються, а рук і ресурсів не вистачає», - переконаний Андрій Янко. За його словами, у Гайвороні від початку вторгнення працює відразу кілька груп, що й досі закривають актуальні потреби військових.

Наприклад, Олександр Радіонов, перебуваючи на службі у лавах ЗСУ з 2019 року, надав волонтерам професійні швейні машинки, і тепер на базі ліцею діє швейний цех. Вони шиють форму різного типу, “розгрузки”, підсумки. Також у місті в‘яжуть маскувальні сітки, але зараз матеріалів для цього катастрофічно не вистачає і запити військових все частіше залишаються не закритими. Тим не менше, саме такий активний рух у маленьких селах на околицях Кіровоградської області і саме такі фермери, як Валентин Пустовойт, Сергій Савчук та інші небайдужі люди тримають на собі тил. Всі вони отримали подяки від військових частин, яким підставили дружнє плече, але громадського розголосу їхні історії також потребують, щоб інші люди брали приклад і долучалися.

Олександр Радіонов та Сергій Савчук
Олександр Радіонов та Сергій Савчук
Тут саме час сказати і про Сергія Савчука, фермера із села Хащувате. Його рідні і близькі теж служать, тож Сергій Миколайович допомагає військовим із запчастинами, придбав спецзасоби , комплект “болотної” гуми, генератори і багато іншого, всього не перерахувати. Пан Сергій всією душею відгукується на найнагальніші потреби захисників.

«Є ось такі люди, яким хочеться доземно вклонитися за допомогу, а є й ті, для кого війна десь далеко, вона нічого не змінила у їхньому житті. Ці люди далі собі займаються бізнесом, фермерують, не відгукуючись на жодні прохання. Їм, мабуть, здається, що якщо війна досі не торкнулася їхніх родин, то вони якось відсидяться, а тоді після перемоги будуть розповідати, що дуже переживали», - розмірковує Андрій Янко.

Мабуть, і ви, шановні читачі та читачки, знаєте таких людей. Хто досі не донатив на Збройні Сили України, хто відвертається, коли на вулиці співають діти і дорослі, збираючи пожертви і наближаючи перемогу. Але більшою мірою наша громада включена у процеси допомоги ЗСУ. Для всіх небайдужих страшна кровопролитна війна – не десь там далеко, а прямо тут, у наших серцях, у наших будинках.До повномаштабного вторгнення на території громади було біля п’яти сотень учасників бойових дій. Зараз їх набагато більше, і тисячі людей, які повернулися або незабаром повернуться з війни, знатимуть і згадуватимуть, хто був поруч і підтримував, а хто ігнорував реальність, не відгукувався на прохання.

Будьте у числі перших – допомагайте наближати перемогу!

Ось реквізити офіційно зареєстрованого благодійного фонду «Добро починається з тебе»:
БФ “Добро починається з тебе”, код ЄДРПОУ: 38857861
Розрахунковий рахнок UA143234750000026003301630324 у «Ф\КІРОВОГРАДСЬКЕ ОБЛАСНЕ АТ “ОЩАДБАНК”, код банку МФО 323475

тижневик "
Чисте джерело", м. Голованівськ



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!