​Дітям Олександрії допоможуть зберегти ментальне здоров’я

05.02.24, 14:00

Сьогодні на Кіровоградщині немає дитини, яка тією чи іншою мірою не зазнала би впливу війни. Пережитий стрес — якщо з ним не працювати — може спричинити проблеми з фізичним і ментальним здоровʼям. Водночас діти мають високий потенціал до відновлення. Активувати цей потенціал планує команда підлітків під назвою “UKROP”, котра подала заявку і взяла участь в інноваційній програмі UPSHIFT.

Психічне здоров’я – це стан душевного добробуту, яке дає дитині можливість здійснювати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно навчатися і розвиватися. Владислав Горностаєв і Олександра Довгасенко діляться своїми думками, чому важлива дбати про психічне здоров'я дітей в умовах війни, коли стрес і тривога стають невіддільною частиною повсякденного життя.

- Розкажіть, будь ласка, як ваша команда утворилася, як ви познайомились між собою?

Владислав Горностаєв: “Ми разом навчаємося в одному гуртку у Центрі дитячої творчості, на факультеті художнього живопису і образотворчого мистецтва. Ми з Олександрою, а також Вікторія Азза дізналися про програму UPSHIFT, подали заявку і працюємо над тим, щоб підтримувати ментальне здоров'я дітей. Адже більшість людей не обговорюють своє ментальне здоров'я, тому ми запланували створення безпечного простору, де можна над цим працювати”.

- Яка соціальна проблема об’єднала вас у рамках програми UPSHIFT? Чому ви хочете вирішувати саме її?

Олександра Довгасенко: “Зараз більша частина молоді не може так часто і вільно спілкуватися між собою з різних причин. Мовчання стало традицією через війну. Декому навіть важко виходити на вулицю. Інші взагалі переїздять з рідного міста, хтось покидає країну. Все більшій кількості підлітків стає важко комунікувати зі старими друзями, або заводити нових”.

- Поділіться, будь ласка, хто допомагає вам у втіленні проєкту, хто ваші партнери, союзники?

Владислав Горностаєв: “По-перше, це наша вчителька малювання. Вона допомагає нам у всьому, як і директору Центру дитячої та юнацької творчості. Нам сприяють інші молоді люди, котрі беруть участь у програмі UPSHIFT, а також наша менторка Ірина Горобинська та психологиня Дарина Сустрєтова. Головна наша мета за проектом – це створити мемну гру, і для її тестування нам якраз потрібен психолог, щоб урівноважити різноманітні фактори, які могли б, напевно, зачепити когось з гравців. Пані Дарина допомагає нам налаштувати гру так, щоб вона була корисна і нікого не ображала.

- На якому етапі втілення проекту ви заходитеся, що вже зробили і що будете робити далі?

Олександра Довгасенко: “Після розробки гри, про яку сказав Владислав, її потрібно буде надрукувати і облаштували той простір, в якому будуть проходити ігри, де ми будемо влаштовувати заходи, куди запрошуватимемр молодь. У цій кімнаті буде арт-терапія та інші заходи на знайомство, але головним чином це буде гра в меми, через яку ми будемо обговорювати різноманітні проблеми учасників та учасиць. На цих заходах буде присутній також наша психологиня із Центру дитячої юнацької творчості. Вона в разі чого буде нас направляти і допомагати людям. Гра буде спрямована на те, щоб розвинути у підлітків навички комунікації і підвищити розуміння ними своїх почуттів, допоможе їм спілкуватися і висловлювати свої емоції”.

Владислав Горностаєв: “Гра – це частина нашої діяльності. Спочатку ми створимо простір, в якому буде відбуватися знайомство з учасниками, куди люди будуть приходити, щоб пограти, щоб взяти участь у заняттях з арт-терапії. Ми навіть плануємо вручати щось типу нагороди, призів за проходження усіх етапів, щоб люди були зацікавлені”.

- Скажіть, будь ласка, що для вас було найскладнішим під час участі в програмі UPSHIFT?

Олександра Довгасенко: “Мабуть, це саме створення гри, щоб її перебіг не ображав учасників та учасниць. Непростою була і закупівля меблів для простору, килимів, продуктів для кава-брейків та матеріалів для арт-терапії. Пошук і домовленості з підрядниками, котрі будуть друкувати поліграфію теж складні. Думаю, у подальшому буде непросто і зібрати людей на участь у грі”.

Владислав Горностаєв: “Ми будемо облаштовувати приміщення, в якому буде проводитися гра. Мріємо, щоб людям, які сюди прийдуть, було комфортно. Це простір у Центрі дитячої юнацької творчості на нульовому поверсі - тут гарно, затишно і безпечно, зокрема, із врахуванням можливих повітряних тривог. Зараз ця кімната використовується як кінозал, а у рамках нашого проекту тут буде облаштований куточок відпочинку з м'якими пуфами, окремо - куточок для самої гри, і третя зона – для кава-брейку”.

- Поділіться, будь ласка, одним словом, яким ви б могли описати свої відчуття і враження від участі в програмі UPSHIFT? Яке би це було слово для кожного з вас? І чому саме воно?

Олександра Довгасенко: “Для мене це, мабуть, слово “Відповідальність”, тому що я раніше не брала участі у таких проекта. Це багато роботи”.

Владислав Горностаєв: “Якщо описати мої враження одним словом, то це слово “Дивовижно”. Загалом все пройшло чудово. Були певні складні етапи, але я вже звик до труднощів. І був повністю готовий додати різноманітні проблеми у рамках проєкту. Зараз я відчуваю, що все недарма”.

- Скажіть, будь ласка, після завершення проєкту в рамках UPSHIFT, чи бачите ви його продовження і яким чином?

Олександра Довгасенко: “Ми надрукуємо кілька примірників нашої гри, і після проекту передамо їх нашій психологині. Сподіваємося, що гру будуть використовувати у центрі”.

- Розкажіть, будь ласка, як ви змінились у результаті участі в програмі UPSHIFT? Можливо, здобули нові знання, вміння, чи навички?

Владислав Горностаєв: “Так, я здобув. По-перше, я навчилвся краще комунікувати з оточуючими, які можуть допомагати мені в реалізації різних проектів. По-друге, напевно, я краще ознайомився із усіма етапами створення та втілення проекту”.

Олександра Довгасенко: “Мене від початку зацікавила ця програма, бо я хотіла навчитися краще комунікувати, розробляти проекти, вміти брати відповідальність на себе. Це дуже корисно, і це гарна підготовка до мого майбутнього дорослого життя”.


ДОВІДКА: Програма UPSHIFT у Кіровоградській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org, і в Інстаграмі https://upshiftukraine.org, UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!