​Молодь Новоукраїнки навчає однолітків ефективному управлінню часом

19.06.24, 10:46

Десять молодіжних команд на Кіровоградщині пройшли навесні навчання в рамках програми UPSHIFT, організоване громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля”, та отримали шанс втілити свої ідеї і вирішити соціальні проблеми за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Одна з команд - це “Маска” із Новоукраїнки.

Команда складається із п’яти підлітків - це Крістіна Квятковська, Софія Савенко, Аліна Фулга, Антоній Жорняк та Маша Коваль. Сьогодні ми поспілкувалися з кількома дівчатами з команди, та дізналися, як триває проєкт.

- Яка соціальна проблема об’єднала вашу команду у рамках програми UPSHIFT? Чому ви хочете вирішувати саме цю проблему?

Аліна Фулга: Ми стикнулися із такою проблемою, як недостатні навички тайм-менеджменту у підлітків. Я й сама,наступала на ці граблі. Це призводить до емоційного вигорання, бо багато підлітків, котрі ставлять перед собою у пріоритет навчання, хочуть все ж мати і час на дозвілля. Вони страждають від невміння правильно розставити пріоритети, і звідси - правильно спланувати свій час.

- Хто з громади підтримує вас у втіленні ваших ідей у життя? ?

Аліна Фулга: Наші партнери - це місцеві ліцеї, які допомагають зібрати потрібну кількість дітей на заходи. Також нам допомагає молодіжний центр «2ROOM», котрий безоплатно надає нам приміщення для занять.

- На якому етапі втілення ідеїви зараз перебуваєте? Які заходи проводите?

Аліна Фулга: Ми якраз сьогодні проводили тренінг і зібралися тут, щоб розповідати дітям, що таке тайм-менеджмент, що таке пріоритети, які вони бувають, як можна говорити слово «ні», що таке емоційне вигорання, як воно розпочинається. Загалом ми вже провели чотири тренінги, і найближчим часом проведемо ще один. Його запланували провести у містечку Мар’янопіль, де також є молодіжний центр “2ROOM”. Буде корисно поширювати інформацію не тільки у центрі громади, але й по іншим населеним пунктам. Там також є підлітки, яким буде цікаво дізнатися про управління часом.

- Розкажіть про тих людей, чиє життя змінюється на краще завдяки вашому проєкту? Яких конкретних результатів ви плануєте досягти?

Софія Савенко: Загалом до нас приходять ті підлітки, які стикалися з проблемою нераціонального розподілу часу. Якщо говорити про відгуки наших відвідувачів і відвідувачок, то кажуть, що тренінг був цікавий, корисний, вони дізналися певні факти, яких раніше не знали. Багато підлітків переосмислили свій графік, зрозуміли, де потрібно щось прибрати, а що - залишити. І також частково розвіяли певні міфи про планування часу.

Аліна Фулга: Як людина, яка проводила тренінги, можу сказати, що багато дітей плутаються в цих поняттях і не мають чіткого розуміння, що таке пріоритети, як їх правильно розставляти, для чого вони потрібні у житті. Тому ми несемо певну місію - пояснювати, що таке тайм-менеджмент і як сформувати у собі певний стрижень зі своїми пріоритетами і чітким розуміння того, що людина хоче досягти у житті.

- На даному етапі, що було найскладнішим для вас як учасниць програми UPSHIFT?

Софія Савенко: Я почну з буткемпу (4-денного навчального тренінгу), на якому були нові емоції, нові знайомства, нові знання. Це було прекрасно! Але потім, коли був етап проєктування та формування бюджету, у мене з’явилася думка, чи реально ми готові до того, щоб брати фінансування? Чи можливо краще завершити все, і зупинитися? Було складно організувати тренінг, знайти експерта. Був момент, коли я думала, що ми не дійдемо до фіналу, що всіх підведемо. Але зараз я бачу, що все вдасться, і що навіть наші сльози були не дарма.

Аліна Фулга: Згодна з Сонею, що було досить багато труднощів. Спочатку - вся паперова робота, яка мене дуже лякала і не подобалася. Але це також був цікавий досвід, це було для мене вперше. Я переживала, що я щось не так як треба заповню, або що не вкладемося в терміни, а де ми будемо брати цих бенефіціарів, а як ми будемо з ними комунікувати… Потім, коли ми говорили про фінансування, нас запитали, чи ми готові до використання коштів. Я не знала. що відповісти, бо це була така відповідальність, просто кошмар. Коли дійшла справа до тренінгів, тут теж було непросто. Я думала, як я буду це все робити? Як буду тримати увагу дітей, щоб їм було цікаво? Я ніколи не виступала в ролі спікерки, це все для мене було вперше. Але я хочу сказати, що мені сподобалось. Це моя стихія. Думаю, що у моїй майбутній професії це мені стане в нагоді. Тепер я знаю, як комунікувати з людьми різного віку. Комусь треба кілька разів все пояснити, з кимось треба гратися, а третім - дати більше аналітики.

- Якби ви могли одним словом описувати свої відчуття від участі - що це було б з слово та чому?

Софія Савенко: Мабуть, я б описала це словом “Графік”, але не розклад дня, а такий ламаний графік на позначення злетів і падінь - то вгору, то вниз. Часто під час цього проєкту я то злітала, то падала. То були якісь труднощі, де я думала, що це кінець, то були успіхи, що емоції зашкалювали.

Аліна Фулга: Для мене цей проєкт асоціюється зі словом “Розвиток”. Не завжди наш розвиток йде від хороших емоцій. Часто саме виклики і проблеми дають поштовх, після якого ми починаємо розуміти, як діяти у схожих ситуаціях. Зараз я вже розумію, що нічого страшного немає. Головне - знати те, про що говориш.

- Після завершення проєкту, яким ви бачите його продовження вже поза рамками UPSHIFT?

Аліна Фулга: Ми вже думали над цим питанням. Зокрема, ми будемо продовжувати вести нашу інстаграм-сторінку, викладати там різні факти про тайм-менеджмент, про пріоритети, щоб поширювати корисну інформацію і здійснювати позитивну навчальну роль в цій сфері.

Стежте за командою “Маска” в Інстаграмі - https://www.instagram.com/_maska_time_ Більше дізнатися про команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org/, і в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallya/ UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!