Трипільське поселення-гігант у Небелівці копатимуть ще два роки

16.08.13, 11:30
фото - golos.com.ua
фото - golos.com.ua

Дослідження, які проводять на Кіровоградщині вітчизняні та зарубіжні науковці, мають великий позитив, адже сприяють підвищенню іміджу нашої області та створюють додаткові можливості для розвитку туристичної галузі. Про це говорили напередодні Дня археолога в обласній адміністрації – на зустрічі, яку провів із археологами губернатор Андрій Ніколаєнко.

Очільник області подякував науковцям за дослідження та збереження унікального об’єкту історичної та культурної спадщини – поселення-гіганта трипільської культури у Небелівці Новоархангельського району. Робота, яка там проводиться за активної участі зарубіжних науковців – один із яскравих прикладів інвестування закордонних коштів у наукову сферу, зокрема, у вивчення об’єктів культурної та історичної спадщини на території нашої області.

Внаслідок досліджень фонди обласного краєзнавчого музею та музею археології при Кіровоградському педагогічному університеті поповнилися справді унікальними експонатами. Зокрема, це один із семи вівтарів, який було виявлено у першому на території України храмі трипільської культури на території Новоархангельського району.

фото - drkmuzey.ucoz.ru
фото - drkmuzey.ucoz.ru
Розкопки триватимуть ще два роки, а за їх результатами науковці планують провести у Кіровограді масштабну міжнародну конференцію.

Читайте також:
До Кіровограда приїдуть науковці, що працюють по проекту “TRIPOLYE MEGA-SITE”


Не менш цінними є дослідження, які тривають на інших пам’ятках археології в області – на стоянці неандертальців – Андріївка-4, а також території середньовічного міста часів Золотої Орди у селі Торговиця

З нагоди Дня археолога Андрій Ніколаєнко вручив відзнаки обласної державної адміністрації керівникам археологічних експедицій, які нинішнього року досліджували пам’ятки археології та зробили значний внесок в справу збереження історичної та культурної спадщини Кіровоградщини. Серед нагороджених відомі науковці – британський археолог, керівник дослідницького проекту "Трипілля Мега Сайт", професор Джон Чапмен, вітчизняні науковці – Ірина Козир, Михайло Відейко, Леонід Залізняк, Олексій Орлик, Микола Тупчієнко та Ігор Шевченко.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!