Бібліотека нового формату: створюємо разом!

01.11.13, 14:16

Цього тижня в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського відбулася найважливіша подія року для професіоналів бібліотечної справи – Міжнародна науково-практична конференція „Трансформація бібліотечного простору – шлях до „Відкритої бібліотеки”».

Головну доповідь - "Кіровоградська ОУНБ ім. Д.І.Чижевського на шляху до „Відкритої бібліотеки”» – презентувала директор обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського Олена Миколаївна Гаращенко, зазначивши, що на сучасному етапі суспільні трансформації впливають на бібліотеки настільки рішуче, що змінюють не лише всю систему бібліотечної роботи і бібліотечних ресурсів, але й вперше ставлять питання про „межі” бібліотечного простору і самих основ існування традиційних бібліотек та їхніх функцій.

Доктор архітектури, професор, декан повної освіти Інституту архітектури Віктор Проскуряков разом зі своєю колегою, асистентом кафедри ДАС НУ „Львівська політехніка” Іванною Воронковою презентували ескіз-проект розбудови обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського у Кіровограді з розширенням функцій, в якому багато уваги приділено саме осучасненню простору вже існуючого приміщення. Перше професійне звернення фахівців саме до головної книгозбірні Кіровоградщини дало можливість побачити бібліотеку майбутнього – відкриту і привабливу для всієї громади.  

Учасниками конференції стали й наші колеги та партнери з Польщі. Так, директор Дольношльонської публічної бібліотеки ім. Т. Микульського, автор архітектурних бібліотечних проектів у Польщі та Чехії Анджей Тивз, який  розповів про сучасні тенденції у дизайні інтер’єрів бібліотек на прикладі Дольношльонської публічної бібліотеки ім. Т. Микульського.

Подальша робота конференції відбувалася у багатосекційному форматі. Учасники заходу мали можливість взяти участь у двох дискусійних платформах. Найважливіша для фахівців і в змістовому, і в технологічному сенсі платформа – „Бібліотечні корпоративні мережі. Технології сучасних бібліотек: перспективи розвитку”, де спікери детально розповідали про технологічні інновації: корпоративні проекти, електронні каталоги та ін.

Трансформація бібліотеки, спрямована на відкритість, можлива лише за умови зміни професійної свідомості бібліотечних працівників. Ініціювати такі зміни і мав на меті майстер-клас „Сучасна бібліотека – сучасний бібліотекар: трансформація професійної свідомості”.
Відчувати виклики суспільного середовища, реагувати на зміни у потребах користувачів, знаходити партнерів та однодумців, поєднувати різні напрямки та стилі роботи – якості, безперечно, потрібні бібліотеці, яка прагне бути центром життя громади. Саме ці питання й визначили зміст дискусійної платформи „Комунікативна функція – головний чинник у соціокультурній діяльності бібліотек”.

Заступник директора Кіровоградської ОУНБ ім.Д.І. Чижевського Оксана Ткаченко розповіла про різноманітні сервіси, які зробили головну книгозбірню області  привабливою для людей з функціональними обмеженнями, відкрили безмежний світ інформації через можливість навчатися комп’ютерній грамотності за допомогою спеціалізованих програм, опановувати шрифт Брайля, розвивати творчі здібності на заняттях з майстрами декоративно-ужиткового мистецтва.

„Письменник у бібліотеці” – таку назву мала одна з секцій конференції, адже майстри слова дійсно постійно присутні у бібліотечному просторі: незримо – як автори текстів та реально – як особистості, зустрічі і спілкування з якими прагнуть читачі і, нарешті, як користувачі бібліотек. Одразу п’ять представників красного письменства обговорювали з бібліотекарями можливі сфери співпраці: голова обласної організації Національної спілки письменників України, письменник і публіцист Василь Бондар, фантаст Олексій Корепанов, автори поетичних і прозових творів Ольга Полевіна та Олександр Архангельський, а також письменник і сценарист Олександр Жовна.

Відкритість бібліотеки для співпраці з громадським сектором учасники конференції мали змогу обговорити на дискусійній платформі  „Як зробити партнерство громадської організації та бібліотеки ефективним”. Учасники конференції відзначили високий рівень організації заходу, оскільки конференція була багатосекційною, складалася з різних дискусійних платформ і це дало змогу охопити більше питань і обмінятися досвідом зацікавленим групам учасників.   Польських колег вразила активність та нестандартний підхід до роботи бібліотекарів України, багато ідей вони запозичать для роботи Дольношльонської публічної бібліотеки ім.Т.Микульського. Учасники конференції з усієї України  пересвідчилися, що багато лишається невирішених проблем, але кожна бібліотека має здобутки, якими варто пишатися, досвід, який варто поширювати.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!