​Діти дивляться - діти повторюють!

16.05.14, 15:31

«Вчинки батьків — найпереконливіший приклад для дітей»
Сел Севір

То як же виховати здорове і високоморальне покоління? З чого варто почати? Передовсім, потрібно розуміти, що суспільство - це величезний будинок, споруджений з маленьких цеглинок - сімей. А міцні цеглинки - це міцний будинок. Сім'я для дитини - цілий світ. Від поведінки батьків у сім'ї безпосередньо залежить не тільки поведінка дитини в суспільстві, а й становлення її як особистості. Мати й батько - перші та головні вихователі в житті будь-якої дитини, вони вчать її розуміти людей і цінувати життя. Вони передають дітям найкраще. Дуже важливо, як батьки поводяться з дитиною - наскільки уважні, добрі до неї, чуйні. Якщо батьки виявляють достатньо уваги до своєї дитини, виявляють любов, то дитина зростає доброзичливою і згодом щасливим намагається зробити й дитинство свого нащадка. Так само важливо, як батьки поводяться в різних ситуаціях, які думки висловлюють, чому в житті віддають перевагу. Обдурити дитину не вдасться, вона продовжить переймати все, що є таємного і явного у її батьків.

Тому головне, що ми можемо зробити для наших дітей - це зайнятися вихованням самих себе або, простіше кажучи, самовдосконаленням. Ми можемо навчитися бути уважними й чуйними один до одного, переставивши акцент з власної особистості на людей, які перебувають поруч. Бути уважнішими до своїх батьків, адже мине зовсім небагато часу і ваші діти так само ставитимуться до вас. Ми можемо навчитися говорити правду, нехай і здається, що це складно. Ми можемо навчитися помічати і виправляти свої помилки, прощати й просити пробачення, якщо ми в чомусь були не праві. Ми можемо змінити власну впертість, недовіру і претензії на розуміння, підтримку і взаємодопомогу. І якщо ми дійсно любимо і дбаємо про своїх дітей, то прагнутимемо змінитися на краще. Принаймні, наше старання теж буде скопійовано дітьми в їх поведінці.

Нині на просторах інтернету існує безліч соціальних роликів на тему виховання дітей. Наприклад, соціальний ролик під назвою «Діти дивляться - діти повторюють». Ролик у всій красі відображає проблему, що склалася, показує результат браку уваги до дітей з боку батьків. Показані негативні сценки, якщо тато палить - так робить і дитина, якщо тато сварить маму - то й дитина це повторює, якщо батьки п'ють... і т.д. Усе ніби добре, але враження після перегляду ролика дуже похмурі. У ньому йдеться про проблему, але не показується, як її можна вирішити.

На мій погляд, ролик був би ефективнішим, якби замість негативних прикладів поведінки, показував добру і правильну модель поведінки з дітьми, тим самим налаштовуючи людей на позитивні емоції, показуючи можливі варіанти позитивного мислення й дій. Адже людина, в якій домінує добро, змінюється на краще. А змінившись сама, вона змінює світ навколо себе. Ваше майбутнє зараз у ваших руках!

автор - Маргарита Астахова, м. Київ, учасниця Міжнародної громадської організації «ЛАГОДА»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!