Петро Оссовський. Шлях до Батьківщини

16.11.16, 16:00

15 листопада 2016 року у відділі Кіровоградського обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» було розгорнуто експозицію «Петро Оссовський. Шлях до Батьківщини. 30 років потому».

Петро Павлович Оссовський - народний художник СРСР, лауреат Державної премії СРСР, Міжнародної премії ім. М. Шолохова, дійсний член Російської Академії мистецтв народився 18 травня 1925 року в с. Мала Виска на Кіровоградщині. У 1950 році закінчив державний художній інститут імені В.І. Сурикова. З 1956 року є членом Спілки художників СРСР.

Твори Петра Оссовського знаходяться в Національному художньому музеї України, Київському національному музеї російського мистецтва, Донецькому обласному художньому музеї, Одеському обласному художньому музеї, Харківському художньому музеї, Кіровоградському обласному художньому музеї, Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, Національному художньому музеї Республіки Білорусь, Державній Третьяковській галереї, Державному Російському музеї та в інших музеях, галереях, приватних зібраннях України, Росії, а також в чисельних закордонних колекціях.

П.П. Оссовський відомий як основоположник «суворого стилю» в мистецтві. Петра Павловича відзначено численними міжнародними, державними, церковними, громадськими та іншими нагородами.

18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу Кіровоградського обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». Також були відкриті картинні галереї Петра Оссовського в Російській Федерації «Псковські мотиви» (2007, м. Псков, Псковський музей-заповідник), «Пушкін і земля Псковська» (2007, Пушкіногорьє, Пушкінський заповідник), «Від берегів Байкала до вод Карибського моря» (2011, м. Тольятті, Волзька картинна галерея), «Ізборська палата» (2012, м. Ізборськ, Псковська область Російської Федерації), «Руська палата» (2013, м. Єгорьєвськ, Єгорьєвський історично-художній музей).

Художник жив та працював у Москві. Проте його зв'язок з малою батьківщиною ніколи не переривався. 1 серпня 2015 року Петро Павлович пішов з життя.

Експозиція присвячена подіям 1986 року, які залишили вагомий слід у житті митця на його шляху до своєї Батьківщини. Саме того пам’ятного року Петро Оссовський перебував на Кіровоградщині, зустрічався з своїми земляками, взяв участь у відкритті виставки своїх творів у Кіровоградській картинній галереї (на базі якої створено Кіровоградський обласний художній музей).

З того доленосного часу пройшли роки, поки Петро Павлович знову завітав до Степової Еллади. На початку 2000 років Петро Оссовський подарував до фондів обласного художнього музею декілька робіт та запропонував подарувати своїй Батьківщині колекцію робіт. У 2003 році Петро Павлович приїхав на Кіровоградщину та взяв участь у відкритті виставки своїх творів в залах нашого музею. З цього часу П.Оссовський часто приїздив на свою Батьківщину, також була розпочата тривала робота по відкриттю галереї творів Петра Павловича, яка у травні 2007 року увінчалась відкриттям відділу обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».

Вперше в експозиції галереї «Світ і Вітчизна» представлена анотація до колекції творів, що були представлені на виставці у 1986 році та подаровані художником до фондів Кіровоградської картинної галереї. Текст анотації власноруч написаний самим художником. І хоча датований цей документ 1987 роком, він розповідає про долю картин, що були представлені на тій пам’ятній виставці і переносить нас в зали картинної галереї, що раніше була розташована в приміщенні Спасо-Преображенського собору.

Також в експозиції представлені унікальні фотографії з відкриття тієї пам’ятної виставки. На одній з цих світлин 30-річної давнини - Петро Павлович поряд з кіровоградськими художниками.

В експозиції представлені полотна автора, що вже добре знайомі постійним відвідувачам галереї. Це роботи «Моя Батьківщина - Україна», «Поля Малої Виски» «Батьківщина». Представлені тут і малюнки, що зображають портрети земляків – жителів Малої Виски, створені художником у 1963-64 роках. Нагадаємо, що частину з них Петро Павлович подарував музею зовсім недавно, у грудні 2014 року.

Головний лейтмотив представлених живописних та графічних творів – образ Маловисковщини, землі, що подарувала світові видатного художника, а художнику – увесь світ, що закарбований у полотнах, що представлені в залах галереї «Світ і Вітчизна».

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом Кіровоградського обласного художнього музею –

картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!