Живописна містерія Петра Оссовського

19.05.14, 10:00
автор - Петро Оссовський
автор - Петро Оссовський

У картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» днями було відкрито експозицію «Живописна містерія Петра Оссовського» у рамках відзначення Міжнародного дня музеїв та з нагоди 89-ї річниці з дня народження художника. Таким чином галерея продовжує знайомити своїх відвідувачів із новим творчим проектом Петра Павловича. В рамках цієї роботи у галереї вже були відкриті виставки репродукцій творів «Розписи Ізборської палати», «Вікові образи Петра Оссовського», «Італія Петра Оссовського» та ін.

Сьогодні в залах галереї розгорнуто експозицію репродукцій творів художника, що були експоновані наприкінці 2013 року до 100-річчя Єгорьєвського історико-художнього музею (Московська область Російської Федерації). Місто Єгорьєвськ має особливе значення у творчості Петра Павловича. Саме тут провів дитинство видатний російський живописець, реставратор і мистецтвознавець Ігор Еммануїлович Грабар – засновник художньої школи у Москві, куди у 1940 році був прийнятий 15 - річний Петро Оссовський. Через десятиліття Петро Оссовський отримав можливість висловити свою повагу цьому місту, даруючи Єгорьєвському історико-художньому музею розписи палати, яку автор назвав Руською. До експозиції увійшли репродукції та ескізи розписів, а саме: «Подвижники старого обряду», «Страсті по вірі», «Дорога до храму» та ін.

автор - Петро Оссовський
автор - Петро Оссовський

Петро Павлович Оссовський - народний художник СРСР, лауреат Державної премії СРСР, міжнародної премії ім. М. Шолохова, дійсний член Російської Академії мистецтв народився 18 травня 1925 року в с. Мала Виска на Кіровоградщині. У 1950 році закінчив державний художній інститут імені В.І. Сурикова. З 1956 року є членом Спілки художників СРСР. Петро Оссовський учасник багатьох виставок в Росії та далеко за її межами. Його твори знаходяться в Державній Третьяковській галереї, Державному Російському музеї, музеях Росії, країн СНД, а також в чисельних закордонних колекціях. П.П. Оссовський відомий як основоположник “суворого стилю” в мистецтві. Петра Павловича відзначено численними міжнародними, державними, церковними, громадськими та іншими нагородами.

18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу Кіровоградського обласного художнього музею картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». У 2007 році також були відкриті картинні галереї Петра Оссовського в Російській Федерації «Псковські мотиви» (м. Псков, Псковський музей-заповідник) та «Пушкін і земля Псковська» (Пушкіногорьє, Пушкінський заповідник). У 2008 році автопортрет видатного земляка зайняв своє місце в Національній галереї портретів видатних українців «Українці в світі» (м. Київ) серед найвідоміших українців, які прославляли та прославляють Україну далеко за її межами. У 2012 році була відкрита галерея творів художника «Ізборська палата» (м. Ізборськ, Псковська область Російської Федерації). Сьогодні художник живе та працює у м. Москві. Проте його зв'язок з малою батьківщиною не переривається і сьогодні.

автор - Тетяна Костенко - науковий співробітник відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»




  • автор - Петро Оссовський
  • автор - Петро Оссовський
  • автор - Петро Оссовський
  • автор - Петро Оссовський
  • автор - Петро Оссовський
  • автор - Петро Оссовський
  • автор - Петро Оссовський
  • автор - Петро Оссовський

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!