Керувати мотоциклом треба не тільки вміти, а й мати право

23.03.17, 14:08

Вже майже кінець березня і незабаром любителі мототранспорту відкриють новий сезон. За наявною статистикою на Кіровоградщині протягом минулого року зареєстровано 223 мопеди, 315 мотоциклів, 4 трицикли та 1 квадроцикл. Аби мати право рухатися автошляхами мотоцикліст, як і водій автомобіля, обов’язково повинен мати посвідчення водія відповідної категорії та зареєструвати свій транспортний засіб у територіальному сервісному центрі МВС.

Право на керування мопедами, моторолерами та іншими двоколісними, що мають двигун з об’ємом до 50 куб.см або електродвигун потужністю до 4 кВт надається з 16-річного віку; квадро- і трициклами, мотоциклами з боковим причепом, мотоколясками та іншими триколісними, дозволена максимальна яких не перевищує 400 кг – з 18-річного віку.

«Новачки», які не мають посвідчення водія, для отримання категорій «А1», «А», «В1» повинні пройти повноцінну підготовку в акредитованому закладі, що здійснює підготовку та перепідготовку водіїв транспортних засобів, та успішно скласти в будь-якому сервісному центрі МВС теоретичний та практичний іспити зі знань Правил дорожнього руху.

А ось тим, хто вже має посвідчення водія з вищою категорією, наприклад, «В» (що дозволяє керувати легковим автомобілем), відкрити категорії «А1», «А», «В1» (нижчі категорії), можливо після проходження в автошколі додаткового 20-годинного курсу навчання з керування обраним мототранспортом та складання в сервісному центрі МВС лише практичного іспиту (при цьому необхідно надати документ, що підтверджує факт керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців – зокрема, техпаспорт).

Обрати акредитований заклад, щоб навчитися водінню або підвищити кваліфікацію для відкрити додаткові категорії можливо з переліку автошкіл, що розміщений на офіційному сайті регіонального сервісного центру МВС в Кіровоградській області.

Зареєструвати придбаний мототранспорт Ви можете також в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС. При цьому Вам видадуть свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (при водінні його, як і посвідчення водія, необхідно мати при собі) та номерні знаки. Пам’ятайте, що за керування незареєстрованим транспортним засобом працівники поліції мають право притягнути водія до адміністративної відповідальності і вилучити сам транспортний засіб на штрафмайданчик. В такому разі треба буде доводити своє право власності на транспортний засіб, що займе набагато більше часу, аніж його реєстрація у сервісному центрі МВС.


Більше інформації про послуги реєстрації автомототранспорту, отримання національного чи міжнародного посвідчення водія, довідки про відсутність судимості, а також посилання на правовстановлюючі документи є на сайті Головного (hsc.gov.ua) чи Регіонального сервісного центру МВС у Кіровоградській області (kvg.hsc.gov.ua/), отримати консультацію можна за телефоном (044) 290 19 88.

Прес-служба регіонального сервісного центру МВC в Кіровоградській області.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!