Поради батькам: спільний вибір – спільні успіх та гордість!

17.10.17, 12:00

Вибір майбутньої професії часто викликає палкі суперечки батьків і дітей, адже батьки впевнені, що краще знають життя, а діти хочуть обирати самостійно, оскільки це їхнє майбутнє. Варіантів розвитку подій зазвичай два. Або батьки все ж примушують дитину обрати запропоновану ними професію, і дитина потім довго не може знайти роботу, оскільки в неї не розвинуті професійні інтереси, схильності та здібності до обраної професії, недостатній рівень самосвідомості. Або батьки виконують примху дитини, і, як наслідок, з’являється черговий економіст, якому немає роботи, оскільки попит на цю спеціальність у кілька разів менший за пропозицію.

Щоб такого не трапилося, варто прислухатися до порад фахівців. Адже саме батьки, в силу свого авторитету, мають першочергове право голосу при прийнятті відповідного рішення.

Шановні батьки! Створіть у дитини найширше уявлення про світ професій:
- забезпечте максимальний доступ до всебічної інформації про професії (буклети, книги, газети, довідники, публіцистична і наукова література);
- відвідуйте разом дні відкритих дверей у навчальних закладах;
- якомога більше говоріть з дитиною і дізнавайтеся, яка їй потрібна допомога, чого вона прагне і чого, можливо, не знає чи боїться;
- подбайте, щоб одержана дитиною інформація про професію не була односторонньою, неповною;
- ознайомтеся з ринком праці, разом проаналізуйте, які професії користуються сталим попитом.

Вибір професії робіть відповідно до вимог ринку праці; - підтримуйте інтерес до обраної професії і створюйте атмосферу зацікавленості, дайте зрозуміти вашій дитині, що ви поважаєте її вибір і вам не байдуже те, що вона робить у цьому напрямку; - стимулюйте самостійність та ініціативу вашої дитини у навчанні та саморозвитку, обов’язково підтримуйте її віру у власні сили; - учіть дитину ставити чіткі цілі та досягати їх (починаючи з маленьких завдань і поступово їх збільшувати).

Здібності й таланти дитини під час вибору майбутньої професії слід враховувати в першу чергу. Рішення повинне відповідати інтересам дитини і нічиїм більше, адже саме це допоможе їй досягти успіху у професійному житті. Пам'ятайте, що кожне покоління і кожна дитина має право на власну індивідуальність. І відповідно до цього має право на власний вибір, навіть якщо це не до душі батькам. Молода людина має право на власний пошук, в якому їй можна допомогти, але на якому не варто наполягати.

Відділ організації профорієнтації



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!