Основні ознаки класифікації видів кредиту

01.06.20, 12:00

В залежності від форми надання розрізняють види кредиту: товарний та грошовий. В товарній формі кредитні відносини виникають між продавцями та покупцями, коли останні отримують товари чи послуги з відстроченням платежу, це є комерційний кредит. Якщо в покупця немає грошей для придбання товару, то він може бути добровільно передан продавцем покупцю в кредит, а факт передачі оформлюється векселем.

Грошовий кредит – це перш за все банківський кредит, кредитні відносини між банками і клієнтами виникають не лише при отримані клієнтами кредиту, а й при вкладанні ними своїх грошових коштів у вигляді внесків на поточних та депозитних рахунках. Банківський кредит обумовлює не лише обіг товарів, а й накопичення капіталу.

В залежності від цільового використання кредит буває виробничим або споживчим. В залежності від забезпеченості кредити бувають: забезпеченими або ломбардними та незабезпеченими або бланковими. Більша частина кредитів надається під забезпечення.

За терміном надання розрізняють:

-термінові, що надаються на визначений в договорі термін коротко- (до 1 року), середньострокові (1-3 роки) довгострокові (більше 3 років);

-до запиту, видані на невизначений термін, які за вимогою кредитора, повинні бути негайно повернені у визначений ним термін;

-прострочені, термін повернення яких вже минув;

-відстрочені, термін повернення яких перенесено.

В залежності від організації кредитних відносин розрізняють міжгосподарський, банківський та державний кредити.

Література:

1.Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

2.Яковенко Р. В. Робоча програма дисципліни „Основи економічної теорії” для студентів денної та заочної форми навчання за галуззю знань 13 „Механічна інженерія”, спеціальностей 131 „Прикладна механіка”, 133 „Галузеве машинобудування”, 274 „Автомобільний транспорт”, 192 „Будівництво та цивільна інженерія” / Р. В. Яковенко, Г. К. Волчкова. – Кропивницький : ЦНТУ, 2017. – 36 с. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6986/1/200pdf.PDF.

3.Яковенко Р. В. Основи економічної теорії для технічних спеціальностей :конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кропивницький : КНТУ, 2016. – 50 с. : іл. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6135/1/konsp16.PDF.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!