Різнокольоровий світ електронних розваг або Візьму ЛГБТ-героя в свої руки

07.06.21, 12:00

Доносити інформацію про ЛГБТ-спільноту можна різними шляхами. Проводити тренінги, видавати книги чи буклети, організовувати прайди. Та для пересічного споживача контенту головними залишаться телевізор та гаджети (ноутбук, телефон, або планшет). Саме цей канал інформації буде найефективніший.

У 2005 році фільм «Горбата гора» створив ефект вибуху водневої бомби. Фільми про представників ЛГБТ були і до нього, проте жоден не отримував такої кількості нагород на різноманітних кінофестивалях. Три Оскара серед них – це визнання. А як щодо електронних ігор?

Індустрія електронних розваг довгий час обходила тему ЛГБТ. Та справа тут була не тільки в заборонах з боку видавців. Важко охарактеризувати персонажа, що виглядає як десяток кольорових пік селів. З розвитком технологій і появою нових жанрів з’явилися і відповідні персонажі. Про самих цікавих із них і поговоримо.

Battletoads & double dragon
Battletoads & double dragon
Із розвитком графічних технологій з’явилися такі персонажі, яких легко запам’ятати. Проте перші ЛГБТ-герої з’явилися не в іграх для підлітків. Там заправляли штампи та стереотипи. Вороги в слешерах «Battletoads and double dragon» та «Streetsofrage 3» – типові БДСМ-лялькі для биття. Хлисти з ланцюгами, шкіряний одяг, мотоцикли. На думку пересічного українця саме так і виглядають геї та лесбійки.

Super mario 2
Super mario 2
Та одна з перших ігрових транс персонажів з’явилася в дитячій грі «Super Mario bros. 2». Під час пригод головний герой зустрічає міні-боса Бердо. Ним є рожевий дракон із бантом і нафарбованими губами. В офіційному описі гри сказано, що дракон вважає себе дівчиною та називає себе Бердетою. Без скандалу не обійшлося, і персонаж попав під цензуру.

Sims3
Sims3
Наступним етапом стала гра «Sims 3». Її жанр – емуляція соціальних стосунків. Ви формуєте родинну ячейку суспільства, забезпечуєте прожитковий мінімум та просто проживаєте альтернативне життя. Графіка в цій грі далека від реалізму, та це вже справжні люди, а не казкові персонажі. Дійсним відкриттям стала можливість побудови гомосексуальних стосунків між персонажами.

Але важко співчувати персонажу, коли всі його почуття – декілька рядків тексту, який ще потрібно знайти чи піктограми емоцій. Інша справа – сучасні RPGтаігрові фільми. В них рівень графіки наближений до відеопродукції.

Dragon age
Dragon age
Еталоном емуляції одностатевих стосунків є серія ігор «Dragon age». Окрім можливості одностатевих стосунків, тут є і відповідні сексуальні сцени. «Dragon age: Inquisition» не тільки дозволяє заключати одностатеві шлюби, але й кидає виклик перфекціоністам. Низка сюжетних завдань відкривається тільки ЛГБТ-персонажам.

Assasin`s creed
Assasin`s creed
В серії «Assasin`s creed» зустрічаються дуже колоритні персонажі. Ігровий всесвіт спирається на історичні епохи. І найцікавішим можна вважати сюжет із Леонардо да Вінчі, якого зустрічає головний герой. Завдяки системі діалогів можна дізнатися про гомосексуальну орієнтацію художника.

Assasin`s creed
Assasin`s creed
Багато гравців вважає, що ЛГБТ-сюжети у згаданих іграх – виключно «дань моді». Але про серію науково-фантастичної рольової гри «Masseffect» такого не скажеш. Дійсно, людство опанувало космічні польоти між галактиками, зустріло безліч інопланетних рас. В такій ситуації просто неможливо мислити бінарними категоріями. Тому можливість побудови відповідних стосунків тут безапеляційно органічна.

Та найбільший емоційний відгук викликають ігри-фільми. Всі технології та прийоми намагаються зробити так, аби гравець повністю занурився в ігровий всесвіт. Відчуття сильніше, ніж перегляд чутливої мелодрами. В кінотеатрі ви тримаєте тільки відерце із попкорном, а в ігровій сесії персонаж майже повністю залежить від людини. Саме тому представники і представниці ЛГБТІК-спільноти викликають таку реакцію публіки. До того ж розробники ігор «Thelastofus» і «Life is strange» відклали такі сюжетні повороти другі частини франшиз.

Overwatch
Overwatch
Жартом зі сторони розробників виглядає і ситуація із грою «Overwatch». Електронні ігри давно вже орієнтуються на дорослу аудиторію. Тому часто персонажі стають секс-маскотами серій. В командному шутері «Overwatch» такою емблемою стала героїня Трейсер. І тільки через рік після запуску гри, в графічному романі висвітили орієнтацію героїні. Гомофобні гравці розцінили це як глузування.Додам, що цей комікс заборонили на території РФ.

Це не повний перелік тематичних ігор. Є ще. Про важливість ігрового напрямку донесення інформації свідчить такий факт. З 2019 року американська організація GLAAD, що ставить за мету забезпечення повного представлення в ЗМІ ЛГБТ-представників, заснувала премію і для електронних ігор.


Автор – Андрій Флоренко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!